意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 9|主題: 84898

心癮

大宅

國民生產總值:1090

BB埋身食人奶已15個月, 因我是全職媽媽, 他沒有飲奶瓶和食吸咀的習慣, 但他沒每次都要食奶先肯瞓....

這兩個月他清晨五點左右醒咗, 唔多願瞓, 到大人床佢瞓肯度食, 佢自己扒起我身上食, 我唔比佢, 佢會揭我的衫...

最近去旅行, 有些日子無BB床, 他和我同床, 他半夜會起身數次, 之前佢都會起兩次, 但返香港後佢仲起得密咗, 每次都要食奶先肯瞓, 有時抱佢去BB床就醒, 又要食奶...

佢去旅行時好開心, 不過有時因外出, 佢又食到固體, 我就比佢食少咗奶....

佢瞓覺既問題為我困擾, 我知佢當我奶咀, 但唔比佢食, 佢就喊得好慘... 今日試過佢午睡瞓醒咗時, 我唔入房, 叫工人湊佢, 佢唔肯再瞓, 要芔房搵我, 見到我係大人床食奶陪瞓, 佢又瞓多成個半鐘....

都唔知點好...

王國熱話
woolrich parka
韓衣
FF MF MyT Reebonz sale
聖誕禮物揀咗呢隻

別墅

國民生產總值:564

我同你有一樣的遭遇,阿B已經17個月,但由一歲開始成日半夜起身要奶奶,最近兩個月一晚起幾次,要一直含住先肯瞓,搞到我晚晚無覺好瞓。過去呢幾晚我開始用吾同方法同佢戒半夜奶,臨瞓前比開一枝200ML羊奶,再埋身食奶然後暗佢瞓。頭兩晚我同阿B係大床瞓,佢半夜起身要奶奶,我吾比佢但就呵佢氹佢,扭個零鐘佢就因為太累瞓著,我有朋友建議奶媽最好吾同阿B瞓,因為佢臭到陣奶味又無得飲好難戒。所以昨晚改由爸爸同佢瞓,我瞓廳,但阿B可能見吾到奶媽就狂喊,比過去兩晚還要淒厲,喊足個幾鐘天光先瞓。而家都係見步行步,睇下用咩方法最啱,總知就慘啦!
餵奶容易戒奶難,大家都痛苦。

禁止訪問

國民生產總值:5542

侯爵府

國民生產總值:22748

We had the same problem, we went to travel and didn't have cot so he slept with us.  He woke up several times for suck (just for comfort).  I let him when we were on holiday because we stayed with relative and didn't want to wake them up.  <br />
<br />
However, he became very demanding when we back home.  So we decided to let him sleep on his own on the portable cot (deeper, so he can not climb out). <br />
<br />
He normally go to bed around 8pm/9pm, if he wake up before 12, I feed him, if beyond 12, I just pad him, may need to hold him till he is clam, then put him back to the cot. It happened few times a night. It was a long battle but now he is a very good boy.<br />
<br />
p.s he is 18.5months old now.

禁止訪問

國民生產總值:4035

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.