意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 127238

跳至
會唔會比工人星期日煮飯拎去食??

大宅

國民生產總值:2850

我個工人放星期日, 佢平時都有偷偷地煮野拎去食, 有時佢會問我, 有時就唔會, 上星期日我好早起身, 見到個飯煲著咗煮緊飯, 我好奇打開一看, 起碼有4碗飯, 然後見雪櫃門打開了, 再看雪櫃仲有一碗冷飯, 我於是問佢點解唔食碗冷飯要再煮飯, 佢話唔夠食........我心諗, 平時你都係食一碗多D, 咁我問佢, 你煮咗幾多米, 佢話一杯半, 我一睇就知佢講大話, 一杯半點會有咁多, 根住我就同佢講, 基本上你的假期, 顧主係唔需要提供食物比你, 但我唔介意你食, 但我非常介意你煮埋比你D朋友, 唔知大家會唔會覺得我少家, 不過我當時真係幾嬲......各位又會唔會容許佢地假期係屋企煮飯呢??

王國熱話
iphone睇bk好侄
有冇jm收到呢個訊息
綜合
请教各位,我没有私信权,怎么样才能可...

珍珠宮

國民生產總值:31962

2018勳章 BK Milk勳章

我都試過, 但我覺得佢有時煮出去食冇問題, 佢出飯, 其他人煮送, 但佢地會拎我地d食物盒載出去, 之後又拎返黎我地用, 我地覺得好污漕.. 自此叫佢自己買盒..

大宅

國民生產總值:3564

唔會比,今日攞你D米,明日攞你D餸,加埋水、電、煤、柴、米、油、鹽、醬、醋、茶,小數怕長計。最驚今日係同朋友share,明日係攞出去買。你比得幾多。佢哋唔會覺得你好人,只會覺得你 蠢人。

天珠殿

國民生產總值:1043908

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會,放假唔包呢d野...

男爵府

國民生產總值:6392

唔俾!放假都唔包佢食,仲要拎埋出去,即係同偷無分別!

別墅

國民生產總值:817

原帖由 porkchop 於 10-9-15 10:58 發表
唔會比,今日攞你D米,明日攞你D餸,加埋水、電、煤、柴、米、油、鹽、醬、醋、茶,小數怕長計。最驚今日係同朋友share,明日係攞出去買。你比得幾多。佢哋唔會覺得你好人,只會覺得你 蠢人。 ...

agree

男爵府

國民生產總值:8436

我有比,不過只係我比如之前果一晚無返屋企食,有送係到我就叫佢煮出去,有時好多人地比自己種既蔬菜等...太多食唔晒,掉左又晒我都叫佢煮出去,但我無叫果時佢唔會自己拎我d野煮 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

別墅

國民生產總值:924

我會叫佢將新煮既飯留來明天炒冷飯食,唔比帶出去,要帶就攞雪櫃既,唔好以為可以煮左就老馮咁攞走.

大宅

國民生產總值:4565

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔比!!

因佢地係唔會同你客氣, 今次你比佢煮多一杯米, 下次佢就會煎多條魚, 再下次就整多盆雜燴... 到時你先話唔比, 佢會心心不忿...."之前都比啦, 而家做咩唔比, 發神經!"

侯爵府

國民生產總值:20620

我工人就未試過,不過我都吾會比佢咁做囉;
你工人係齋煮飯,有無整埋餸呀?
調反轉講,咁工人放假會吾會做晒D家務先走吖,吾做嘢所以佢無權利得到食物,我就係咁覺得喇。

象牙宮

國民生產總值:208265

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 porkchop 於 10-9-15 10:58 發表
唔會比,今日攞你D米,明日攞你D餸,加埋水、電、煤、柴、米、油、鹽、醬、醋、茶,小數怕長計。最驚今日係同朋友share,明日係攞出去買。你比得幾多。佢哋唔會覺得你好人,只會覺得你 蠢人。 ...

agree

大宅

原帖由 hellomag 於 10-9-15 12:57 發表
我工人就未試過,不過我都吾會比佢咁做囉;
你工人係齋煮飯,有無整埋餸呀?
調反轉講,咁工人放假會吾會做晒D家務先走吖,吾做嘢所以佢無權利得到食物,我就係咁覺得喇。 ...

有煮埋送架, 不過就佢自己買送黎煮, 佢無做晒d野先走, 不過返黎會同我洗晒d碗先訓.....

伯爵府

國民生產總值:15613

好媽媽勳章

我果个自从第一次放假好似好顺理成章地话‘mam, i take rice' 而当时我又以为要比她拿,之后每次放假都拿,我又晤知点叫她晤拿,因为开左个头, 不过她系拿隔夜饭送,有时都拿几多吓,一定晤只一个人吃,所以我现在知她第二天放假,前一晚只会食剩好少比她

公爵府

國民生產總值:29004

2018勳章

我覺得唔係小唔小家既問題, 而係啱唔啱既問題!! 唔啱我一定say no!! 洗同佢地客氣? 佢地又何時对過我地客氣!!!!!!!!

翡翠宮

國民生產總值:97323

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔比.

我媽以前偷野印, Saturday 買定蕃茄, potato, onion, chicken wings about 3 lbs. Sunday未天光煮, 用我的煤氣, 油, salt sugar etc. 一大, 私自裝在我的Tubberware, 幾大盒. 我從此唔比. 佢黑起塊死人面. 但久不久都會cook一大.

臨走前仲偷埋我D盒.

而家呢個大食bun好孤寒嘅. 唔煮野出去食嘅.

複式洋房

國民生產總值:257

Agree !!! 要攞..去廁所攞舊屎慢慢噗啦...畀我知道佢攞我 rice to entertain friends...佢死得,我一定鏟死佢 !!!

大宅

我個工人仲托人係菲律賓拎咗d類似魚醬的野, 煮起上黎真係好臭.....

別墅

國民生產總值:601

我個工人好慳家加上佢平時做野好勤力,所以佢放假我有比午餐同晚餐比佢,我覺得食唔得幾多,當然係講緊佢無煮埋比d朋友啦

我個工人佢放假都會幫我帶囝囝返左學,然後仲會做埋d家頭細務成十點幾十一點至出街,夜晚佢八點幾返黎就不停手幫我做野直到十點幾至去沖涼瞓覺,所以我覺得比埋午餐同晚餐佢都應該

不過午餐我都只係提供隔夜飯餸,同我一樣都係食lunch box,至於晚餐多數叫外賣叫多一份預比佢,其實我認為好視乎個工人表現而決定放假日包唔包埋比佢食,佢對我好時我對佢好

男爵府

國民生產總值:7439

由工人來到的第一日, 我已經比份家規佢, 講明放假唔淮煮食物出去食, 更加唔可以私自買食物返來用我雪櫃來儲存....
您唔一早SAY NO, 封佢後路, 遲D咪比自己麻煩...

子爵府

國民生產總值:10087

2018勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都吾會比,樓主都係1杯半既米,我之前個BUN直頭係10CUPS米 ,佢都無問過我,係我那朝早聞到飯味走去廚房睇吓先知。我即刻同佢講吾可以煲咁多飯出去,佢回答我有PARTY,我話包你食但吾會包你D朋友食。咁佢返來時買番包米,比番10CUPS我,但我吾知之前佢試過幾多次煲咁多飯出去。

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.