意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 20|主題: 127266

工人已發燒成5天.....

男爵府

國民生產總值:7962

畀面勳章

已帶佢睇醫生,但食左藥都2天,都仲係不停發燒,退燒....持續,咁入政府可以嗎 ???

無人湊亞囝,點算好呀.....

王國熱話
卡通湯丸(熊熊)
今日吃...
^^簡簡單單ge仔仔午餐盒 (定期更新)
卡通湯丸

大宅

國民生產總值:3319

醒目開學勳章

原帖由 fw9166 於 10-9-15 10:22 發表
已帶佢睇醫生,但食左藥都2天,都仲係不停發燒,退燒....持續,咁入政府可以嗎 ???

無人湊亞囝,點算好呀.....

高唔高燒?? 叫佢入急症睇下醫生要唔要佢留院, 佢地同我地 hk 人一樣 hk$100/日, 而且佢發燒都照顧唔到你個仔嫁啦, 如果係豬流感 or 普通發燒感冒都好, 傳染左俾阿仔咪仲麻煩......mouth:

大宅

國民生產總值:4936

同工人入急症啦, 唔知咩野大病, c 鬼左你有排煩呀

大宅

國民生產總值:3564

即刻叫佢去排街症,如果佢啱啱放完假回來,就更加要快,記得同醫講,佢除染D虐疾或傷寒。

我之前個工人都試過,發燒唔退,見佢食完藥都好似好疲倦,問佢至話半夜發冷、發熱。於是叫佢去睇政府,即時留院觀察,又照肺、又驗血。結果証實係傷寒,要被格離,住咗十幾日醫院。衛生署仲打比我,叫我用1比99消毒屋企,我哋一家都要攞D大便去驗。好大劑!

侯爵府

國民生產總值:20620

持續發燒,同佢睇急証好D,點知有咩病嘢埋你成家就敝家伙。

男爵府

畀面勳章

今天九秒九帶左佢去睇急証,當時佢去之前食左退燒藥,點知=到佢時無發燒,好在我死都堅持佢一定有事,才係"觀察"病房留醫,最後護士打黎係......"肺炎".......
=我回來時立即用1比99清潔家居,仲將佢既衫褲再用"滴露"一齊洗.....做到cc下,佢黎左只係2個月,都幾左我唔少醫生錢.....

最後,想問肺炎通常幾多天出院架?
因為我又要返工,照顧囝囝(返放學),又要做家務,煮飯,真係有排煩....

天珠殿

國民生產總值:1044214

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以入政府醫院的...
反而我都担心小朋友沒有人照顧
(坦白講,請工人都係想佢幫手照顧小朋友,如果病,真係好煩)

男爵府

畀面勳章

工人肺炎入左政府

工人未出院,我就做到cc下,又要顧住份工,要求老闆扣薪早d收工,湊囝囝放學,又要做家務,煮飯,洗衫,仲要+埋洗佢d野,驚有肺炎菌,又要留意亞囝身體狀況(因工人病發前跟囝囝房一齊訓)....
現在想問點計佢人工,佢只係黎左2個月,就睇左幾次醫生,呢次仲要係肺炎入埋醫院添....係咪4/5人工(病既日子),定點架....mouth:

伯爵府

國民生產總值:15056

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 fw9166 於 10-9-17 10:16 發表
工人未出院,我就做到cc下,又要顧住份工,要求老闆扣薪早d收工,湊囝囝放學,又要做家務,煮飯,洗衫,仲要+埋洗佢d野,驚有肺炎菌,又要留意亞囝身體狀況(因工人病發前跟囝囝房一齊訓)....
現在想問點計佢人工,佢只 ...

工人黎得2個月, 即係得4日有薪病假 (4/5糧),
之後係無薪病假

翡翠宮

國民生產總值:97478

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 fw9166 於 10-9-17 10:16 發表
現在想問點計佢人工,佢只 ...

你要take care.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.