論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姑仔個工人踏入第三個contract可以pair... 與其係咁,我地提意佢係未踏入第六年時唔要, 費時益佢長俸,但我又好似聽聞如果係咁樣, immigration係米唔俾僱主再請新工人架?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 sleepingbeauty 於 10-9-15 11:16 發表
姑仔個工人踏入第三個contract可以pair... 與其係咁,我地提意佢係未踏入第六年時唔要, 費時益佢長俸,但我又好似聽聞如果係咁樣, immigration係米唔俾僱主再請新工人架? ...

如已續第3個約, 中途你要炒佢, 要有好充份證據同理據證明僱主唔係因為逃避俾長服的責任而炒佢, 否則, 工人會以僱主想逃避付長服炒佢嚟告僱主的, 仲要多數都入到罪.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咪系. 一系完左第 2 個約就吾再續, 如果續左第 3 個約, 就預左要比長期服務金, 吾通你用佢幾個月就炒咩, 到時要補 lee 樣補果樣, 仲有機票咪一樣蝕比佢, 每一約要包一 set 機票.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-15 12:19 發表

如已續第3個約, 中途你要炒佢, 要有好充份證據同理據證明僱主唔係因為逃避俾長服的責任而炒佢, 否則, 工人會以僱主想逃避付長服炒佢嚟告僱主的, 仲要多數都入到罪. ...

男爵府

回覆 1# twins214wy 的文章

噢, 咁即係姑仔老爺地要忍佢兩年囉. 我諗續約係因為佢之前四年都做得唔錯, 而且照顧慣老人家咁佢地又唔想換掛... anyway,唔該哂你地.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 sleepingbeauty 於 10-9-15 14:04 發表
噢, 咁即係姑仔老爺地要忍佢兩年囉. 我諗續約係因為佢之前四年都做得唔錯, 而且照顧慣老人家咁佢地又唔想換掛... anyway,唔該哂你地.

咁又唔係嘅, 佢唔好太離譜, 唔好斷正, 唔好迫到你地非斷佢米路不可....
仲有, 就係要同工人傾, tune番正佢的思想同工作表現.

首頁

尾頁

跳至