爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

買咩牌子車好呢? 要慳油但又要大方得體. 有無好介紹呀?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

買車唔係只係用來返放學. 但你問到"咩牌子", 再加上要"大方得體", 睇來唔只係交通公具禁簡單wow! 咁就要睇睇間學校其他返放學車, 你就會自然心中有數!

原帖由 Fionyiu 於 10-9-15 11:17 發表
買咩牌子車好呢? 要慳油但又要大方得體. 有無好介紹呀?

伯爵府

好到point!

原帖由 melmo 於 10-9-15 16:01 發表
買車唔係只係用來返放學. 但你問到"咩牌子", 再加上要"大方得體", 睇來唔只係交通公具禁簡單wow! 咁就要睇睇間學校其他返放學車, 你就會自然心中有數!

...

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 melmo 於 10-9-15 16:01 發表

...

真係中晒point!
初初揸架'騎哩怪'接送,小朋友都無問題,到換車時,佢就多多意見,話呢架唔好果架唔好,邊隻色又唔好,會俾同學笑嫁

大宅

大家可否俾d小意見呀? 我唔想太過標其立意, 希望簡單, 慳油, 但又不失禮就可以了.

thanks.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

我家姐都打算揸車接送返學放學,
我見鈴木都幾好呀.....

伯爵府

melmo既答覆真係好好, 你去學校睇下人用物, 照跟咪好羅!

原帖由 Fionyiu 於 10-9-15 20:49 發表
大家可否俾d小意見呀? 我唔想太過標其立意, 希望簡單, 慳油, 但又不失禮就可以了.

thanks.

民房

你問得要大方得體, 又要慳油, 是否 budget 有 concern 先?
依家的小朋友, 如果人有佢又要有, 咁咪好大鑊!!
名校家長接放學, 一部七人車, 車機一個, 姐姐一個, 媽咪又到, 成 3 - 4 人去接放學, 咁又係咪照跟先?
其實, 一般家庭車, 有大有細, 七人車是幾方便. 如 MPV 三寶, 幾值得考慮. 新車 250k - 300k, 依家好多媽咪都係用呢類車出出入入, 又唔會太失禮.

大宅

失禮,你指失禮邊個先?只要小朋友讀書成績好,返學坐什麼車也沒關係!難道住隔離街,走路回校也失禮?
不用想別人所想,車是自己用的,首要是安全、舒適!若個個揸歐洲新車,而你揸架日本新車,都可以叫失禮,莫非這是讀名校家長的代價?
Sorry!以上恕我路過多事、直言。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

寳馬3系 or Benz a-class
唔大食又名牌

BMW 320 under 2000cc
120都係但街好少見我估有d唔好嘢所以少人買

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

題外話. 樓主個仔讀名校咩?

大宅

名唔名校, 就見仁見智. 我知道間學校係咩level咪得囉.

原帖由 vet 於 10-9-16 03:33 發表
題外話. 樓主個仔讀名校咩?

大宅

你諗多左......非我所想

原帖由 starfishting 於 10-9-15 23:32 發表
失禮,你指失禮邊個先?只要小朋友讀書成績好,返學坐什麼車也沒關係!難道住隔離街,走路回校也失禮?
不用想別人所想,車是自己用的,首要是安全、舒適!若個個揸歐洲新車,而你揸架日本新車,都可以叫失禮,莫非這是讀名校家 ...

複式洋房

首揀坐校車,硬要買,問下你先生啦。最實用家庭七人車,previa,stepwgn,Noah等都係熱門bb家庭車,要下面,起碼要benz e class, BMW 5系la!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Fionyiu 於 10-9-15 20:49 發表

thanks.

我無車送仔返學,甘唔係更失禮????
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我地已選好買那一款車了. 多謝你們的回應....

禁止訪問

大宅

送小朋友返學即係兩個人, 咁benz smart 會係最好選擇,
1. 慳油
2. benz 大方得體
3. 得兩坐位, 係人都知你特登買來送小朋友返學

伯爵府

痴左咩, 咁即係要小朋友坐前座, 撞車爆汽袋時可能會焗死小朋友, 而車前左方亦係最危險之位置, 唔該唔好老點!

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-9-26 22:48 發表
送小朋友返學即係兩個人, 咁benz smart 會係最好選擇,
1. 慳油
2. benz 大方得體
3. 得兩坐位, 係人都知你特登買來送小朋友返學

大宅

白痴, 呢架車係無分前後座

首頁

尾頁

跳至