自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

4.5歲,一定唔可以改架,我諗下一期先,已經俾左12堂錢

個囝又好似幾有心機咁,返到尼全部嘢都記得識晒咁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 15:19 發表
4.5歲,一定唔可以改架,我諗下一期先,已經俾左12堂錢

個囝又好似幾有心機咁,返到尼全部嘢都記得識晒咁

一比要比一期十二堂學費 ???

我係每個月交 !!!

男爵府

如果每個月交係$135/堂
我交12堂,就$105/堂

下次都係每個月交好啲

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔返左2堂, 就買琴比佢, 不過, 係平平地果 D

其實, 咁細過, 1星期1堂30mins 就夠, 最好開始時, 參加親子班, 即係你可以係琴室入面, 睇住老師教小朋友, 之後, 回家可以同小朋友練琴 (除非媽媽自己本身識彈琴就另計)

男爵府

我而家知喇,下期開始俾佢學番一堂

原帖由 szeszes 於 10-9-15 15:32 發表
我仔返左2堂, 就買琴比佢, 不過, 係平平地果 D

其實, 咁細過, 1星期1堂30mins 就夠, 最好開始時, 參加親子班, 即係你可以係琴室入面, 睇住老師教小朋友, 之後, 回家可以同小朋友練琴 (除非媽媽自己本身識彈琴就另計 ...

水晶宮

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 15:31 發表
如果每個月交係$135/堂
我交12堂,就$105/堂

下次都係每個月交好啲

係咪指定要一個月內要上哂先有依個價錢 ???

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

芝麻街:

想請問你在那裡租琴呢?

原帖由 芝麻街 於 10-9-15 14:23 發表
我個囡就租左琴1年, 之後, 先至買個新嘅~

男爵府

唔係一個月內學晒,係個半月

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我又咁睇,小朋友初學,d歌仔又淺,有興趣,又有時間練,因為佢地好快就練熟,一星期學兩堂都無問題.
到大d,又要讀書,重有其他活動,真係要一星期一堂,有d大人學琴,太忙,兩星期一堂都有.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係, 個仔學左幾堂就買琴, 二手yamaha琴, 琴齡30年, 4千蚊咋, 平過租琴, 方便佢隨時練, 細佬又可以玩下, 當倍養佢的興趣.
,

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想學快 d 唔係上堂上多 d 而係要勤力練多 d. 每次覆歌無問題, 進度自然會加快, 計返 $$ 就係賺左啦. 我唔敢話你間琴行做生意有咩問題, 但總係覺得怪怪地咁. 我女而家私人上老師度學, 進度 ok 都係由 30 min 加到 45 min 而唔係加堂囉, 相信呢個係大部份老師的做法, 除非你想谷考級, 家長 support 到, 小朋友又有興趣就另計.

我女學左一個月我睇到佢真係有興趣就買, 一家三口學所以抵買.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我地打算買左琴先比佢學,因為我地無時間帶佢去琴行練,咁如學緊,屋企又無得比佢練就會唔係咁好。

而家等緊屋企一行既玩具箱清走晒 ~ 就會擺個琴晌度!

水晶宮

原帖由 w_y 於 10-9-15 16:02 發表
想學快 d 唔係上堂上多 d 而係要勤力練多 d. 每次覆歌無問題, 進度自然會加快, 計返 $$ 就係賺左啦. 我唔敢話你間琴行做生意有咩問題, 但總係覺得怪怪地咁. 我女而家私人上老師度學, 進度 ok 都係由 30 min 加到 45 min 而唔係加堂囉, 相信呢個係大部份老師的做法, 除非你想谷考級, 家長 support 到, 小朋友又有興趣就另計.

我女學左一個月我睇到佢真係有興趣就買, 一家三口學所以抵買.

agree

男爵府

你地都講得啱,下個月我會改番一個星期一堂

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 15:00 發表
我真係唔知,以為學琴係個個都係咁,咁我不如一個星期學一堂,租個琴係屋企仲有著數

如果一星期兩堂,老師又教足一堂既野,分左兩堂無每堂只係教一半既話...小朋友又交到功課,係會學快D,我之前有個朋友都係咁,真係快D架....你預啦...初學可能教到每次約四首歌,咁你個小朋友係短短兩三日就練得晒,係OK架...

我女果時雖然係每星期一堂,但我女好快練晒,咁我又會再教,同每星期兩/三堂差唔多....

但如果小朋友未練晒,又話到下堂囉喎,咁真係浪費金錢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

AGREE
我女岩岩考完4級, 都係一直1星期學一堂,除左考試前果D衝刺期
買琴方面, 可考慮租住先, 我亦好讚成你同小朋友一齊上, 了解下進度, 有需要時幫一幫佢, 咁佢唔會咁無助咁快QUIT

原帖由 Sindy 於 10-9-16 12:32 PM 發表

如果一星期兩堂,老師又教足一堂既野,分左兩堂無每堂只係教一半既話...小朋友又交到功課,係會學快D,我之前有個朋友都係咁,真係快D架....你預啦...初學可能教到每次約四首歌,咁你個小朋友係短短兩三日就練得晒,係OK ...

王國長老

月餅勳章 王國長老

咁出面租個琴返屋企一般幾錢??

首頁

尾頁

跳至