跳至

首頁

尾頁

大宅

你無磨米la hor???

原帖由 FrankieFUNG 於 10-9-27 16:42 發表

特別香D,同埋佢綿極都係成粒飯咁,所以都唔可能叫做粥,但我發現D米好易綿就真嘅,我每日都唔係煲好耐,開火嘅時間加埋都冇10分鐘,主要都係係個煲度焗,同埋我見韻慈每啖飯仔入口就好快“mui”完吞埋,呢期食南瓜蓉做餸,啖啖都吹我 ...
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 vivib 於 10-9-27 20:41 發表
你無磨米la hor???

冇磨好耐lu~
搬屋前後都只係想佢食埋之前磨定果D咋~
依家朝朝都係佢個米缸搵隻茶匙取4﹣5茶匙米+1碗米水+2粒餸=佢一餐(1碗)爛飯
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

別墅

yee? 好似幾好喎, 等我都試下先...

原帖由 GarboBilly 於 10-9-27 17:25 發表
我會我一啖佢一啖咁引佢食囉 ...我只不過係幫佢食咗d佢未食得d餸..之後佢就搶住食 ..

別墅

你果隻係邊度買, 係mud牌子呀?? 幾錢到呀??

原帖由 FrankieFUNG 於 10-9-27 16:42 發表

特別香D,同埋佢綿極都係成粒飯咁,所以都唔可能叫做粥,但我發現D米好易綿就真嘅,我每日都唔係煲好耐,開火嘅時間加埋都冇10分鐘,主要都係係個煲度焗,同埋我見韻慈每啖飯仔入口就好快“mui”完吞埋,呢期食南瓜蓉做餸,啖啖都吹我 ...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 jrbaby 於 10-9-28 12:21 發表
你果隻係邊度買, 係mud牌子呀?? 幾錢到呀??

我地上網訂
http://japan-rice.com.hk/index.php?cPath=24_23
初初買2KG 百幾蚊度,韻慈食左兩個月,但我地間中都會煮黎食,依家果包5KG 四百蚊多D,聽個老細講話日本領使都係係佢度訂米....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

請問BB 剛剛8個月,可唔可以食 ABC 粉呀??? 因為佢唔肯食粥呀, 想試下粉食唔食~

男爵府

我個女都係唔肯食弼弼,連水水都唔肯飲 - 超級懶。都成七個半月大,連坐都末坐得隱,都唔知點算好??

唔知你哋有乜好方法去對付呢d超級大懶蟲???真頭痛.....

大宅

試下加瘦肉煲+南瓜...但不比瘦肉佢食...,

水....試下比飲管杯....貪得意會啜的

Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

複式洋房

醒目開學勳章

原帖由 幸福謝師奶 於 10-9-29 12:42 發表
請問BB 剛剛8個月,可唔可以食 ABC 粉呀??? 因為佢唔肯食粥呀, 想試下粉食唔食~

我之前上網search見到話9個月先食

百德阿姨ABC粉 / ORGANIX ABC PASTA FOR BABY(九個月大用)

ABC粉已經好細粒了, 不用再加工整爛, ABC粉過冷河後,可用剝了皮的蕃茄去核切粒, 加些肉碎滾一會兒, 出了味之後再加回些ABC粉落去讓ABC粉可索到些湯味, 這樣便不用在餵BB時咁容易滴到週圍都係湯。蕃茄買圓扁形那隻會甜些, 另外椰菜滾些湯也很好味的。
煮法:
1) 先煮滾水, 水滾後加入半碗ABC PASTA, 不要蓋上因為好易起泡, 除除攪拌, 約 5-7分鐘, 見ABC粉開始軟身, 就可以取出, 過凍水。
2) 煮湯底,用大地魚肉乾放入滾水中先煮15分鐘, 取出魚肉, 再加入材料, 當材料熟透之後, 就再加入ABC粉煮到熟透, 然後就焗一焗, 食得。

大宅

綽麒都唔鍾意食粥,米糊同麥皮就鍾意食,我諗應該係後兩者比較容易吞,我又無特別要求佢食多d粥,我相信當佢吞得好d就會食多d,e家一個星期先煲1-兩日粥佢食炸

男爵府

多謝你, 亞女好鍾意食瘦肉弼,仲吞得好快.....下一步就係要佢飲水水

原帖由 vivib 於 10-9-29 14:02 發表
試下加瘦肉煲+南瓜...但不比瘦肉佢食...,

水....試下比飲管杯....貪得意會啜的

首頁

尾頁

跳至