論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

這個星期, 我每天放工後都要教佢煮餸, 不停地講講講, 有時brief 咗佢叫佢準備洗好切好d食材, 但係仲慢過放工自己落手落腳煮, 好似昨晚就9:00至有得食, 我明白請海外工人是要這樣, 好少好少唔駛教就識煮chinese food, 但每晚不停地講, 佢又有少少失魂, 真係好攰啊! 唔知要教多幾多日呢? 俾我呻吓啦! 不過都唔好存有太大的寄望, 否則只有失望. 有無最近請咗新工人的姐妹講吓啊?!

別墅

m2, i teach her 1 year lah...but still the same, no improvement, now , i cook it myself...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kalongma 於 10-9-15 14:57 發表
m2, i teach her 1 year lah...but still the same, no improvement, now , i cook it myself...
咁你仲有無請工人, 如果係我, 我會繼續由佢自己發揮, 唔對路就炳佢.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我覺得呢, 越係講多幾次, 越講越火既時候, 佢通常都係yes mom, yes mom 咁, 即係越鬧越唔記得!

我老公話, 唔好係咁鬧佢, 鬧到佢三魂唔見七魄, 做乜錯乜, 如果係勤力但笨既, 最多自己跟番少少, 費鬼時鬧, 鬧得多都係傷大家既感情, 佢亦都反抗大喎....唉....咁不如唔好鬧, 我做哂好唔好?剩係叫佢洗野睇住d細路.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔一定係咁...
工人(印印)煮餸ok的,完全唔洗教...
最主要係佢地在當地的training centre,到底有冇比心機聽書...

當然,個人覺得有d工人可能响度'扮'唔識...諗住僱主煮埋比佢

別墅

yes, she is still working for me, i ask her only wash the food and prepare it for me, then , i cook it.

eg. fry egg with tomato..teach her many...many times, 2 week ago, my husband told me he saw she cook it and follow the menu she write it by herself...help..please just a very simply dish...she still forgot how to cook and the taste is not good..

大宅

原帖由 maywei 於 10-9-15 14:52 發表
這個星期, 我每天放工後都要教佢煮餸, 不停地講講講, 有時brief 咗佢叫佢準備洗好切好d食材, 但係仲慢過放工自己落2落腳煮, 好似昨晚就9:00至有得食, 我明白請海外工人是要這樣, 好少好少唔駛教就識煮chinese food, ...

我咪仲慘,之前賤偷嘢印,污糟到無人有,我見住就好少少,都算,in果時咩都話識煮,嚟咗後,連煎蛋都要教,每日晏晝兩點開始準備整兩餸,要到晚上八點先有得食,只係蒜蓉菜芯同蒸魚,仲要係罐頭湯,死未,飯後洗碗都要洗到十二點幾,我阿女完全無人照顧,要我老公搞,佢嚟到第三個月我己如事者做到八個月我已布署炒佢。
好啦我新工人已到咗將近三個星期啦,又係咩都話識架,係快手過之前果位,但啲食物唔係overcook就係生既,我又就嚟生得,日日都教到想死,好勞氣,不過都算好過叫WARTINA既偷嘢賤印,我唯有再慢慢教下啦!!

複式洋房

我個姐姐都唔使點教,煮野有sense,係口味方面要溝通下,同比多少少時間佢準備,又肯同我個仔玩,都ok架。

男爵府

我個姐姐見工時話只識炒菜,蒸魚,來到真係只識呢兩樣,不過~~佢肯學,我每次煮時都會記住,都ok架。
原帖由 momo88888 於 10-9-15 15:25 發表
我個姐姐都唔使點教,煮野有sense,係口味方面要溝通下,同比多少少時間佢準備,又肯同我個仔玩,都ok架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

這個星期, 我每天放工後都要教佢煮餸, 不停地講講講, 有時brief 咗佢叫佢準備洗好切好d食材, 但係仲慢過放工自己落手落腳煮, 好似昨晚就9:00至有得食, 我明白請海外工人是要這樣, 好少好少唔駛教就識煮chinese food, ...

我個新人,一黎到就話唔識煮,以前晌中東係阿sir自己煮喎 ~ 你信唔信丫!! 仲夠膽死問我,湊細路忙可唔可以唔煮喎!!! 我話:緊係唔得! 咁我地&細路食咩呀?

佢話唔識煮時,我問佢,咁你晌菲律賓屋企有無煮野食,佢話有 ~ 我話:咁你話唔識中國送,咁你煮菲律賓送我食囉,中國送就慢慢學!
佢愕一愕,問我:你地會食咩?
我答:香港係國際city,咩地方食物都會食架啦!
佢答:哦,ok。

我教左佢第1晚(查實我自己都唔識煮),跟住我比疊食譜佢,話佢知,中國送黎黎去去都係咁醃下,炒下,煮下,蒸下,你自己諗掂佢。總之我每日要兩送一湯!

跟住,佢咪又煮到d中國送出黎囉(當然唔會好食,不過叫做要佢諗&佢煮!)!! 小心,好多都係佢見你咁落力,佢扮傻,做旁觀者,由得你煮架咋!! 你再唔放手,無得斷尾!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 enahau 於 10-9-15 15:20 發表

我咪仲慘,之前賤偷嘢印,污糟到無人有,我見住就好少少,都算,in果時咩都話識煮,嚟咗後,連煎蛋都要教,每日晏晝兩點開始準備整兩餸,要到晚上八點先有得食,只係蒜蓉菜芯同蒸魚,仲要係罐頭湯,死未,飯後洗碗都要洗到十二點幾,我阿女完全 ...
你之前果件同我之前果件應該係同一個人, 我完全理解, 點解我哋要咁"橙"呢?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-9-15 15:43 發表

我個新人,一黎到就話唔識煮,以前晌中東係阿sir自己煮喎 ~ 你信唔信丫!! 仲夠膽死問我,湊細路忙可唔可以唔煮喎!!! 我話:緊係唔得! 咁我地&細路食咩呀?

佢話唔識煮時,我問佢,咁你晌菲律賓屋企有無煮野食,佢話有 ~ 我話:咁你 ...
佢哋真係想得寸進尺, 怎麼也又不想做! 不如唔好來香港打工啦! 我新果件應該ok, 不過要俾時間教, 起碼佢肯攞起本簿寫底. 大家努力啊!

伯爵府

好媽媽勳章

真係一蟹不如一蟹, 唉!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 noproblemom 於 10-9-15 15:11 發表
我覺得呢, 越係講多幾次, 越講越火既時候, 佢通常都係yes mom, yes mom 咁, 即係越鬧越唔記得!

我老公話, 唔好係咁鬧佢, 鬧到佢三魂唔見七魄, 做乜錯乜, 如果係勤力但笨既, 最多自己跟番少少, 費鬼時鬧, 鬧得多都係 ...
多謝建議, 我會再try 吓控制吓自己的情緒, 因為今朝都佢做錯嘢, 俾佢激親...

民房

唉,我嗰個都係咁,佢黎左就快一個月,煮食一啲都唔識,放嘢落鑊/煲要離一丈遠,我教到都就黎無命.又無記性,其實呢樣係咪佢地啲通病?仲成日好似遊魂咁,淨係叫佢做一個task先,跟住我再俾instructions,都可以自把自為咁做埋落去,大佬,你唔識就唔聽講啦.嗰日帶佢去街巿,叫佢自己響街巿行下,我同佢講我響邊度邊度等佢,竟然俾我見到佢走左去睇電話,黎左一個月就已經咁大膽,我決定搵過第二個啦.

不過我想問,其實海外工人係咪都咁遊魂?天下烏鴉一樣黑?我應唔應該再教多佢一排呢?

男爵府

they are all rubblish!!
If they cook their own food, they will cook it very well!!!
So my husband will never eat at home during weekends!!! hahaha!

這個星期, 我每天放工後都要教佢煮餸, 不停地講講講, 有時brief 咗佢叫佢準備洗好切好d食材, 但係仲慢過放工自己落手落腳煮, 好似昨晚就9:00至有得食, 我明白請海外工人是要這樣, 好少好少唔駛教就識煮chinese food, ...

大宅

我全部請賓。每一個蒸魚都好叻,時間掌握得好好。只有一個唔肯學其他餸,成日話唔識煮,只幫我準備,到走個日发現佢抄低佢鍾意食嘅餸点煮,所以以後放手比佢哋做。唔再咁蠢煮比佢哋食。

珍珠宮

減齡達人勳章

really depends on the person, if they have a "heart", they can do it very good!
my new bunbun, my mom only teach her 2 times, she know how to cook, the taste not bad too! she will write down all the steps.
but my old one, i need to keep remind remind her, still no good

侯爵府

好媽媽勳章

我個bun bun都係末來夠5日,教死人!
話識steam fish but cut fish into small pieces!
我教佢煮生炒排骨,一起做一次,食完.再馬上煮一次(sir會遲我和小B 2小時吃),就剛剛煮到!
總之,每樣餸都連煮2次or 2日,咁就好少少!
[img align=right][/img]

大宅

教到想死, 炒菜搞到煙霧彌漫, 南瓜煮minced pork turns to potato minced pork

首頁

尾頁

跳至