自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡升四年級那個暑假配了一副霧視鏡, 近視至今一只眼加深了25度,另一只加深50度. 現在她讀中一la. 你上網找找資料吧!

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 14:52 發表
我女舊年9月驗眼, 一驗已經去到2xx度(2隻差唔多). 當時已經好驚啦, 咁細個一去就去到2xx度(7歲). 那次係註冊視光師驗的, 佢話佢對眼無事.

到今年3月, 佢又話睇黑版唔清, 又同佢驗, 半年既時間, 佢d近視又深到4xx度 ...

男爵府

佢有無搭車睇書既習慣?呢個會加深得好快。

子爵府

AndyRain:我在這裡覆你了,因PM很難看,看不清楚.你女兒的情況,實在會令媽媽擔心,你可去看眼科醫生,檢查一下你女兒有無其他問題,若無,你要看看應怎樣做,你可以問問視光師,你女兒能帶矯視鏡嗎?矯視鏡是晚上睡覺帶的,是帶入眼球的,八小時後早上除,因為是貼著眼球,故能有效地控制近視加深速度,又因小朋友在發育期中,近視加深速度極快,故若想在發育期中保持著淺的度數,矯視鏡是一個選擇,但因為是帶入眼球,小朋友可能驚痛,和要很清潔衛生,有機會有眼角膜發炎,至於在那裡配是三仟幾元一對,對不起,我想這價錢不知是否現價,因是早兩年家長說的,她兩個小朋友也帶,細的小一二已帶,是媽媽很怕女兒深得快,二佰度已帶,聽她說是從網上找的,無人介紹,只是貪佢價錢最低,因是在課外活動認 識的,而阿仔現沒有學,故幫不到你問了,不好意思,你可以留意眼鏡鋪的廣告,我見好像是三四仟元,應不包括覆診,你可以不在理工配,因理工配鏡頗貴,在出面格格價,問多些再決定,另有家長講霧視鏡,你可以問問,是什麼鏡來的,能說多些資料嗎?可以多一個選擇;另我自己的大仔,在小二已近視,在小二三時,加深速度極快,半年75度,我做足要注意的地方,加燈,距離,休息時間...等,也問矯視鏡的資料,及讓他吃藍梅丸,因含花青素對眼睛有幫助,不知是否巧合或是什麼,仔仔真的兩年只深了50度,吃了兩年,不肯再吃,但這些保健產品,現也很多爭議性,不知我們應否吃,你可以聽聽,當參考,希望能幫到你,不要擔心,放輕些,不要讓你女兒有壓力.

子爵府

原帖由 瑪利2006 於 10-9-17 20:42 發表
AndyRain:我在這裡覆你了,因PM很難看,看不清楚.你女兒的情況,實在會令媽媽擔心,你可去看眼科醫生,檢查一下你女兒有無其他問題,若無,你要看看應怎樣做,你可以問問視光師,你女兒能帶矯視鏡嗎?矯視鏡是晚上睡覺帶的,是 ...

嘩,睇完呢一篇,我d 近視都

男爵府

醒目開學勳章

以我所見佢就完全無係車睇書的習慣的(地鐵除外). 佢電視又少睇, 電腦甚至乎係唔會用tim. 只係亞哥打機時佢又一齊打埋一份, 但係通常都係10-15分鐘only (仲要係好耐先一次個隻), 多個一次可能係30分鐘度啦(呢個情況仲少發生). 註冊視光師+實習視光師 都話佢對眼無問題(即係普通近視), 但係佢就深得極快, 所以先得人驚.

原帖由 chaimum 於 10-9-17 14:16 發表
佢有無搭車睇書既習慣?呢個會加深得好快。

男爵府

醒目開學勳章

hi, 瑪利2006

好多謝你咁詳細回覆我, 真的不好意思要你花那麼多時間打字. 我想試下帶矯視鏡, 因為普通眼鏡似乎對佢無用, 而家帶緊呢副我已經特登配一d貴d既鏡片(話唔知有咩好的, 唔記得了), 淨一對鏡都1200蚊了, 但係結果都係一樣半年又深左好多(我估). 原來plan左聽日帶佢去配新眼鏡, 而家..... 等我再諗諗點做先.

原帖由 瑪利2006 於 10-9-17 20:42 發表
AndyRain:我在這裡覆你了,因PM很難看,看不清楚.你女兒的情況,實在會令媽媽擔心,你可去看眼科醫生,檢查一下你女兒有無其他問題,若無,你要看看應怎樣做,你可以問問視光師,你女兒能帶矯視鏡嗎?矯視鏡是晚上睡覺帶的,是 ...

男爵府

醒目開學勳章

謝謝你的回覆, 我會上網再了解多D 才下手. 謝謝.

原帖由 KCL2816 於 10-9-17 12:04 發表
我囡囡升四年級那個暑假配了一副霧視鏡, 近視至今一只眼加深了25度,另一只加深50度. 現在她讀中一la. 你上網找找資料吧!

首頁

尾頁

跳至