論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家請左個Bun Bun湊NB, 大家覺得如果到我個B N1我轉搵本地EE湊,包佢一餐飯, 有冇乜野要考慮? 因為我唔想有Bun Bun係我屋企過夜, 只係而家冇辦法...

大宅

我都係咁諗, 唔知可唔可行呢?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你諗下, 你收工後, 要買送, 要煮飯, 要洗衫, 要照顧小朋友, 如果你應付到, 咪得囉!

但你預左, 可能無左好多私人時間...

子爵府

好媽媽勳章

可以,因為我都係咁
我個囝讀nursery,5點放學,搵ee幫我湊放學及在我家預備晚餐,大約每月$2800(一星期5日,每日3.5小時包買餸時間)
但所有家務都係自己做,不過,你都可以星期六搵ee上你家幫手做家務,但就要再用多$800一個月(每星期1日,每次4個鐘),同請工人差唔多,仲要比埋幼兒園費大約比返幼稚園多$1000(包早午餐及下午茶)
其實,計落荷包無慳錢,但就多咗d安心,因為,我之前個工人打我個囝,但我就唔擔心本地ee會咁做
到而家阿囝小學,我都係用ee,要成$$3600一個月(因為早了放學,仲要自己起身煮早餐及帶阿囝返學),但係,我都情願比香港人賺呢d錢,都唔想比錢外人打我個囝!

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ivyso0804 於 10-9-16 19:01 發表
nursery係返3粒鐘既咩

私校既nursery係指入學前(2歲班)
但係,我讀既nursery school係幼兒園,由2歲開始返全日,朝8晚8,方便d要返工既媽媽幫手照顧bb

首頁

尾頁

跳至