少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 孩子令你感動的說話

仔仔問 : 點解人會死嘅?
我答 : 人老咗就會死嗱.
仔仔再問 : 點解人會老嘅?
我答 : 每個人都會老的.
仔仔話 : 媽咪咁你唔好老嗱, 因為我唔想你死.

傻仔........

大宅

我昨晚有個肚有D吾舒服, 囝囝(2歲半)就:

囝囝 : 媽咪玩呀? (佢吾知我吾舒服)
媽咪 : 吾好呢, 您同姐姐(helper)玩呢, 我肚肚吾舒服呀.
囝囝 : 吾得喎, 媽咪吾舒服? 要"茶"油先喎! 姐姐攞支油比BB呀!
媽咪 : 不發言已經好感動
囝囝 : 媽咪吾駛驚呀, 茶咗油就無事架呢. (好認真望住我同按住我個肚).
囝囝 : 姐姐支油呢? (姐姐在笑)
姐姐 : BB, can you do it? (比支油BB)
囝囝 : OK.
囝囝 : 媽咪, okay架您吾好郁好快得. (開始幫我"茶"肚肚, 之後仲kiss我肚肚).
媽咪 : good boy 真係無事呢! okay 呢! thank you very much. 不如您先洗手呀! (我真係有小小眼紅架, very 感動)....

大宅

媽咪 : 你唔好嬲, 笑下先啦!
仲會埋來kiss一下咀咀....
真的好感動.....

vic6

:-( :-( :-( :-( :-( :-(

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

媽咪:哇!剛才比個人嚇c!
囝囝:拍下我,唔使驚無爸爸係度,有我係度下!
咩都唔使驚ga la!

真係感動!

大宅

有次訓黎頸, daddy幫我搽藥膏, 我不停雪雪聲叫痛, 2歲半未夠的滐滐突然用兩隻小手按着我的肩膀說:「有滐滐抱住你, 唔使驚。」竟然懂得安慰媽咪, 好感動呀~ :-(

別墅

Re: 孩子

媽媽你辛苦, 叫爸爸幫你手,
最令我感動的說話 :-(

大宅

早排我成日咳, 咳到 luck 肺咁際.....

有一日, 我同個女坐係梳化睇電視, 我又係咁咳, 咳到上氣唔接下氣咁, 我個女竟然識得問候我.....

女 : 媽咪, 你有無事呀 ?
(佢仲要一路講一路摸住我隻手)

我 : 乖女, 媽咪無事, 有囡囡陪住媽咪, 媽咪無事 la.
(我呢個無用既媽咪就一路講, 一路眼濕濕 :cry: )

o個一刻我真係好感動 :-P
我諗唔到我個女得個歲幾人仔已經識得関心人, 咁體貼 :mrgreen:

複式洋房

媽咪, 大個左我都一樣咁愛你...

複式洋房

每次囡囡曳曳或扭計 .我都會好嬲咁話 : 你話你係咪曳曳呀..激死媽咪喇!!!!
跟著囡囡就會回答我一句 :媽咪呀..我曳不過呢會變乖架喇!
我聽見兩歲幾既囡囡咁口乖..真識氹人.即時開心番晒 :lol:
:-)

複式洋房

有次晚上坐巴士經過丁九橋:
囝囝(4歲)指住燈光閃爍青馬大橋話:媽咪 我覺得青馬好靚呀.
我:係喎!你覺得佢好似咩呀!
囝囝:好似婆婆條錬.(我媽的金錬)
我:我想要呀!
囝囝指住青馬大橋同他dad講:dad 你買比媽咪呀~
dad:dad無錢喎!
囝囝好認真望住我講:媽咪,咁等我大個,我買比你呀!

我听左真係sweet :mrgreen:

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

尋日返工出門口時, 阿仔隔住鐵雜同我咀咀byebye, 當我行去lift口時, 佢突然好大聲叫"Nic Nic loves Mimi(即媽咪), Bye Bye"! 嘩,等我搭車返工時仲不停咁係到笑,真係lump足成日
Happy Everyday      

禁止訪問

大宅

爸爸, 媽媽!

大宅

我大女有時都會咁講﹐都係又感動又內疚。

[quote]
大眼肥妹 寫道:
話說個女尋日開始自己番學,佢第一日好乖全程都冇喊到.但今日婆婆揍佢番學臨走之前同佢講"我買完

男爵府

畀面勳章

我地住村屋,所以新年會有人舞獅,但今年特別d,因為我地今年係新屋過年,隻獅 會 去到你屋企門口同你拜年,我地住一樓,好多間屋都比利是隻獅,等佢賀下間屋,唯獨係我老公吾比,0廿都無法子啦,佢由細到大都睇慣啦,之後我同個女入屋做功課,我又問個女,其實佢想吾想比 利是 隻獅子,佢話好想,不過爸爸話吾好就由佢啦,我即時吓左一下,佢得四歲人仔,0廿識諗我都嚇左一跳,跟住同爸爸講番,佢都話估吾到原來個女0廿在意尼樣野,令佢好內疚.

男爵府

好媽媽勳章

某一日,我正在online中,阿囡突然入房攬住我,&對我講"我好鍾意媽咪""我會孝順媽咪"
嘻嘻...真係好sweet,好開心,雖然只得3歲!!

而佢見到爸爸放工返到屋企,就會話"爸爸返o黎呀""妹妹幫你羅拖鞋呀""我好掛住爸爸呀"
嘩...我老公梗係"電"到笑o西口啦!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

別墅

我仔仔時時對我都好SWEET.我成日都同我老公講我真係唔配有一個咁SWEET同咁孝順嘅仔. (因為我小時成日激我亞媽)。
有一曰晚上我非常肚痛,他問我咩嘢事?我話" Mummy 好肚痛,想休息一下。
他站在我旁边一隻手摸住我個肚,一隻小手捉住我隻手,神情不知所措,然後就靜靜咁流出眼淚,又不敢大聲,怕騷擾到我。
我當時好難過,想抱住佢但ヌ力不從心.....太痛的原因。
後來他仲跑入房攞支保心安油給我

男爵府

話說有一日, 我抱住璁璁, 扇一扇腳, 咁我同佢講: 阿媽趺la, 叫阿媽小心 la. 咁佢就跟住講: 阿媽小心,阿媽小心. 如是者講在幾次... 咁前幾日, 我同佢洗手, 又扇一扇腳. 講在句:哎呀! 璁璁即刻講:阿媽小心,阿媽小心. 我再講多次哎呀! 佢又叫多次阿媽小心,阿媽小心.

真係開心到命都比埋佢

子爵府

2歲1個月大既紫鈺和婆婆

婆婆: bb, 婆婆好唔開心呀
紫鈺: 點解呀, 婆婆妳點解唔開心呀?
婆婆: 因為無人陪我囉
紫鈺: 婆婆妳唔好唔開心啦, 我陪妳啦(一邊講仲一邊攬住婆婆, 攬到好實)

婆婆感動到流眼淚。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊