少年成長

跳至

首頁
12345...49

尾頁

子爵府

Re: 孩子令你感動的說話

30個月的天天豬前日又哮喘
我抱著他: bb你乖啦, 要食藥藥呀, 藥藥係幫你架....."
bb: 好難食, 唔食呀
我難過地想喊: 媽咪知係難食, 但係唔食唔得呀, 媽咪好想幫你病"
bb: 媽咪好擔心我呀, 我食藥啦"
............
媽咪感動到眼都紅晒
........
bb: 好啦, d病病俾晒媽咪啦"
媽咪 :lol:
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

有一日.我做緊家務,咁我細仔又攪攪陣喎 :evil: 點知我個女就同佢細佬講:細佬你唔好煩住媽咪啦,媽咪好多嘢做好辛苦ga ,當堂咩火都冇哂 (女4yr.仔2yr)

複式洋房

hello machama,

洋房

有一晚我著住背心, 露出左膊頭上o個粒比我抓到又紅又腫的蚊"爛"。
我個女(快三歲)見到就問: "媽咪, 你做咩呀?"
我答:"媽咪好痛呀, 比蚊蚊咬"
女答:"唔怕啦, 我錫錫啦", 然後在我蚊"爛"位置錫左一啖。
第二日, 我穿有袖o既衫, 亞女竟然走來摩摩我膊頭, 然後錫膊頭一啖, 講:"錫左啦, 媽咪唔痛啦。"
過左一晚, 原來個女仲記得我粒 蚊"爛"又錫番我。 好感動!!!

公爵府

屋企睇dvd時,隻碟講緊d蜘蛛受咗d化學物料而變大咗好多...

mama好驚喎,會唔會咬我架
呵...lolo响度唔洗驚,lolo愛你吓...
..你等我一陣

等我攞把把搶砰砰砰佢

子爵府

爸爸開車中, 有架的士轉入我們條線
BB: 爸爸前面有架的士呀, 小心呀
爸爸: WOR
BB: BB幫爸爸睇車車, 爸爸小心呀
爸爸: 知啦
BB: 爸爸, 爸爸, LI邊有車車啦, 小心呀
BB: 迥旋處啦, 爸爸唔好衝出去, 要避車車啦
(媽咪好感動... 爸爸... 煩+小小感動) :-P

別墅

這倆個小魔怪搭爸爸車時又是這樣的,
每見到轉紅燈,就叫:「紅燈呀爸爸,停車啦!」
然後同另一個講:「我識得叫爸爸停車呀!」
跟住另一個就會在下次紅黃燈轉綠燈時叫:「線燈呀爸爸,開車啦!」
然後就同另一個講:「我識得叫爸爸開車呀!」
如果見到不准U turn的路牌,就話俾爸爸聽,lee度唔行得,要果度d車先可以行(用手指來指去)。

天天媽,我同你一樣好感動... 爸爸... 煩+感動。

大宅

早上換好步衣服上班.
囝:妳唔舒服就咪返工!

子爵府

machama,
你會感動 & 你先生會 "煩", 多d.
因為你架車有兩把小嘴講不停, 我架車只有一個小嘴巴講不停.

大宅

囡囡4歲幾, 有一晚我坐在地上, 佢突然從後攬住我條頸, 挨埋我耳邊講 : 媽咪~ 其實我都好愛妳o架!

非常感動!

:mrgreen:

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

女女2歲半..有日我係到抄餸..女女走入黎同我講..媽咪快d出番黎啦好煙ka..

子爵府

我隻腳損左
BB每朝起身: 媽咪腳腳好左未呀?
看完之後話: 仲未好呀, 媽咪腳腳好痛唔好抱BB啦, BB自己行"
如是者問了成個月...... 都好感動(不過又乘機扮腳痛, 唔駛抱佢)

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我4歲的女兒學大長今對白話:我愛慕媽媽

setyawan  型到爆  發表於 12-3-24 17:08

別墅

「鐵路博物館」

媽媽:「你倆個在路軌上行要小心呀!」
大孖:「哦,我知啦,弢弢,我拖住你丫。」
細孖:「好丫。」
大孖:「媽媽,我拖住弢弢呀,弢弢你小心d呀!」
細孖:「哦,我知啦。」
(一會兒後,望著在後面的爸爸)
細孖:「爸爸,你都要小心d呀。」

子爵府

好媽媽勳章

靖嵐:"媽媽, 我鍚哂你好唔好? 你咁辛苦, 我一於鍚哂你"

靖嵐:"媽媽, 你知唔知呀, 我最鍚最鍚就係你喇, 全部全部人都唔可以代替, 雖然我都鍚爸爸婆婆, 但係我真係最愛你"

靖嵐:"媽媽你好靚, 所以生到我咁靚, 多謝你"
我想要9999呀...

大宅

rainstarwater,
好感動, 囝囝咁乖.
家齊、家慈囡囡係我的寶貝,兩個都是12月出世  :-)

禁止訪問

首頁
12345...49

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊