自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

8 月中去美食展, 見到有新出品 dragon bead 月餅賣, $198 一盒兩個. 當日吾想拎住, 就俾人遊說可先俾錢, d近中秋可以用收據响吉吉展銷才取.
又話我無 $30 coupon 可減至 $168 一盒, 便說可用 $366 兩盒賣給我. 見到佢地咁熱誠, 就俾左 $366 換了一張收據.

一個月後呢幾日, 知道吉吉開始有展銷, 放工山長水遠去拎貨. 估吾到而家佢地係標價 $138 一盒. 兩盒只係要 $276, 我做了水魚, 足足俾多左 $90. 仲以為好似其他月餅卷, 先買可以平 d, 嬲左足足一晚.

男爵府

無計,要清貨,我之前買左對bod builder鞋,得8折,臨近開學,佢地做7折

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 21g 於 10-9-16 11:11 發表
無計,要清貨,我之前買左對bod builder鞋,得8折,臨近開學,佢地做7折

但覺得樓主個case, 唔合理多d.

深表同情.

男爵府

我明白好多衣服鞋物賣到季尾, 又或者斷碼, 要清貨就賣平 d.

但係月餅而家都未到中秋, 要平要清貨都係過左中秋係吾係 ?

男爵府

原帖由 kc_01k 於 10-9-16 11:13 發表

但覺得樓主個case, 唔合理多d.

深表同情.

多謝你的回應. 我到而家都無話俾我老公聽, 怕佢話我蠢. 一盒兩個月餅駛吾駛要 $138 !!! 連之前見到 starbuck 的咖啡月餅一盒四個賣約 $150 我都無買.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對! 距離正日日子越近, 就會越平~

樓主係咪早知當天重d都拎盒返屋企先算數?

真係無計, 除左同情你外, 都無咩可以講了~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我唔明喎
"$30 coupon 可減至 $168 一盒, 便說可用 $366 兩盒賣給我"

既然:
買一盒可$168
$366/2 = @$183 .
咁點解要買兩盒?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小豬嘜 於 10-9-16 11:28 發表
我唔明喎
"$30 coupon 可減至 $168 一盒, 便說可用 $366 兩盒賣給我"

既然:
買一盒可$168
咁點解要買兩盒?

可能係$336/2, 樓主打錯左, 係咪?

男爵府

會唔會係佢地既月餅唔出名,銷唔去,要平賣(平好多),美心果d,就唔會有,依支歌仔唱?

男爵府

原帖由 newcook 於 10-9-16 11:26 發表

對! 距離正日日子越近, 就會越平~

樓主係咪早知當天重d都拎盒返屋企先算數?
真係無計, 除左同情你外, 都無咩可以講了~

多謝你的回應. 係呀, 早知當日攞左就無咁激氣. 但係又想應節嘛.

男爵府

原帖由 小豬嘜 於 10-9-16 11:28 發表
我唔明喎

既然:
買一盒可$168
咁點解要買兩盒?

當日佢地話如果有响報紙剪低 $30 coupon, 就可以 $168 一盒, 但係我無留意報紙, 所以無 coupon, 佢地就話都可以幫我, 用 $183 一盒, 但就要買兩盒, 所以 $183x2=$366

男爵府

原帖由 newcook 於 10-9-16 11:31 發表

可能係$336/2, 樓主打錯左, 係咪?

如果我當日有 $30 coupon, 就只會買一盒 $168 即日拎走啦, 吾會因為要聽佢地話要買兩盒至可以平d. 又因為兩盒太重, 便選擇一個月後取貨

子爵府

呢隻月餅有什麼特別要賣咁貴?
原帖由 tough111 於 10-9-16 11:43 發表

如果我當日有 $30 coupon, 就只會買一盒 $168 即日拎走啦, 吾會因為要聽佢地話要買兩盒至可以平d. 又因為兩盒太重, 便選擇一個月後取貨

男爵府

原帖由 21g 於 10-9-16 11:32 發表
會唔會係佢地既月餅唔出名,銷唔去,要平賣(平好多),美心果d,就唔會有,依支歌仔唱?

我估呢個都係原因之一, 美食展當日, 遊客都係買佢地 $50 三盒, (一盒 4 小粒) 的 dragonbead 糖. 係我咁蠢先會有興趣考慮呢款一盒兩個的月餅.

男爵府

好媽媽勳章

又係喎, 衫褲鞋就話斷碼平d, 月餅都未到唔係應再平d咩, 真係"鄧"樓主唔抵......

男爵府

原帖由 Lovelybbs 於 10-9-16 11:45 發表
呢隻月餅有什麼特別要賣咁貴?

佢地嘅 gimmick 係加左五種果仁 wor. 但係諗深一層, 就真係吾值, 總之, 我出呢個 post 就係提醒 bk mami 買野要小心.

男爵府

原帖由 IRON 於 10-9-16 11:48 發表
又係喎, 衫褲鞋就話斷碼平d, 月餅都未到唔係應再平d咩, 真係"鄧"樓主唔抵......

係哩, 又吾可以去消費者委員會度告佢地, 因為當日你情我願, 佢地又無用搶指住我要買. 總之係買左個教訓.

伯爵府

團購網有STARBUCKS月餅賣, 一盒4個仲送咖啡卷都係$110左右.

所以以後買月餅唔駛急, 除非要提早俾海外親友拎月餅/送禮.

自己食都係留到最後至買.

男爵府

原帖由 mylulu007 於 10-9-16 12:00 發表
團購網有STARBUCKS月餅賣, 一盒4個仲送咖啡卷都係$110左右.

所以以後買月餅唔駛急, 除非要提早俾海外親友拎月餅/送禮.

自己食都係留到最後至買.

吓, 吾係嘛, 連 starbuck 都可以咁平架 ? 多謝你報料

珍珠宮

樓主唔好唔開心啦, 都係事實, 無得改變, 由得佢過去算啦~

首頁

尾頁

跳至