論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一放假,家中汽水,食物便少了,問公主話大家吃了,星期六定買餸,因公主星期日放假,到星期日少了汽水,蕃茄和洋葱,雞蛋,公主回來問她,她說星期六大家吃了,真當我有病嗎?問其它家庭成員都無食過蕃茄和洋葱,錢不是多,但出声問可否取走.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會喺rules度寫明唔可以食用未經批準的食物, 當然守唔守規矩就要睇個人了.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔得,個人覺得佢要攞任何東西之前,都應該要問下僱主的,唔係價錢多少的問題...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比我一定要問清楚工人幾時食,係邊個食,叫埋食用者對質.
最憎人當我好恰.

男爵府

唔通反面,怕公主不做,請新又要從頭開始,送走舊用一筆錢,新又要錢,如新不合格又煩,都唔知點好.....

男爵府

原帖由 smallfoothk 於 10-9-16 13:53 發表
唔通反面,怕公主不做,請新又要從頭開始,送走舊用一筆錢,新又要錢,如新不合格又煩,都唔知點好.....
公主就係以為無咗佢唔得所以有恃無恐,唔好因為0甘俾佢橫行霸道,總之規矩要守,唔聽要炒!

大宅

畀面勳章

原帖由 smallfoothk 於 10-9-16 13:53 發表
.....怕公主不做.....

哇,你唔好比佢知你咁唸呀!
我個姐姐番工第二日食左1粒提子,佢食完話比我知,我地同佢講唔可以,唔係價錢,而係原則問題,唔可以不問自取.再打電話去agent,叫agent同佢解釋. 我媽同佢講佢乖我地會同佢share,但係要我地比,唔可以攞,之後講番都唔得!佢話明白,之後都無犯,食物方面我亦唔介意同佢分享.

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你咁買佢怕吾得嫁,你先係僱主,佢做得吾啱你又吾敢話佢,吾怪得咁多工人有公主病啦。

男爵府

應該有

大宅

我會丙到佢上天花

水晶宮

以我所知 : 沒有
( maybe 我吾 知 , but 有 )
anyway ok la
起碼我吾覺 law

侯爵府

我家印印從來無試過不問自取,就算想食一塊餅一粒糖都會問過我。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我寫咗喺家規 (家規貼喺房門前, 日日行過都望到), maid must not take or use anything from home without the permission of masters.

請賓有個好處係可以自己想寫咩就即寫, 唔駛叫agent翻譯佢睇得明既字.

男爵府

我個是賓

侯爵府

好媽媽勳章

新工人(5 day)竟然來了我的大髮夾用,一早起身就見佢用咗响頭到,嬲到我...
即叫agent狂鬧!
我都鬧到...佢話見我放响到無用就用!
[img align=right][/img]

禁止訪問

大宅

畀面勳章 陪月勳章

食物方面,屋企無咩存貨,所以無事!不過有以下經歷:

我個指甲拑係放係主人房嘅洗手間,星期六叫工人清潔洗手間,竟然聽到"拍拍"聲,入去睇吓,原來佢用我個指甲拑剪指甲!

即場炳佢囉!個人物品好似牙刷咁,唔可以同人共用的!如果比得你用,我就放左喺廳個厠所啦!你仲無問過我添!嬲到呀!最後我送左個指甲拑比佢,我寧願自己買過個!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀係呀, 佢地無個人衛生常識架, 最鐘意用我地d指甲拑, 好黑人憎!!:;pppp:

樓主, 對工人千祈唔好買佢怕, 一開始就咁寬鬆, 你遲d好難收番緊. 你對住佢只會越黎越受氣.

如果你真係想同佢有long term(最少一個約), 我suggest你起初有咩唔對路要即刻糾正, 理佢係一粒提子定一格廁紙, 唔好怕唔好意思.

唔係要你咩都炳, 但一定要提出. 等佢都知你喜好同界線, 大家好相處
good luck

原帖由 maths 於 10-9-19 08:22 發表
食物方面,屋企無咩存貨,所以無事!不過有以下經歷:

我個指甲拑係放係主人房嘅洗手間,星期六叫工人清潔洗手間,竟然聽到"拍拍"聲,入去睇吓,原來佢用我個指甲拑剪指甲!

即場炳佢囉!個人物品好似牙刷咁,唔可以同人共用的!如果比得你 ...

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

放假日,不能叫公主工作,如不問自取是防不勝防的!!!1!!1

首頁

尾頁

跳至