在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我囝囝22個月啦,都仲係講緊一大堆bb話.我想問,有無d都係好似我囝囝咁,唔係好肯講嘢,就算講,都係一大堆bb話架?我有同囝囝返PG架,但好似幫助不大,返咗N1唔知會唔會好D呢?阿囝今年要去面試出年既K1啦,我擔心佢仲講緊BB話,都唔知點面試好....各位家姐可唔可以分享吓你既經驗呀?

男爵府

男孩的語言發展一般比女孩慢。耐心等候,我兒子快16個月了,甚麼都不會說,只是在咿咿呀呀,說外星話。
原帖由 babykenny 於 10-9-18 13:24 發表
我囝囝22個月啦,都仲係講緊一大堆bb話.我想問,有無d都係好似我囝囝咁,唔係好肯講嘢,就算講,都係一大堆bb話架?我有同囝囝返PG架,但好似幫助不大,返咗N1唔知會唔會好D呢?阿囝今年要去面試出年既K1啦,我擔心佢仲講緊BB ...

大宅

畀面勳章

原帖由 shyeung 於 10-9-18 15:18 發表
男孩的語言發展一般比女孩慢。耐心等候,我兒子快16個月了,甚麼都不會說,只是在咿咿呀呀,說外星話。

我都知男仔一般說話比較遲,不過真係好擔心佢有語言障礙

大宅

我個仔剛好2歲,主要都係講bb話,不過近呢個月佢終於開始講d我地明既單宇勒,而且佢講講下單字之後,就開始識用簡單既語言表達想食咩或者訓覺,A至Z識大概一半,仲識由1數到15 tim。你唔駛太擔心,佢一係唔講,一講就好快 pick up 的。

大宅

畀面勳章

原帖由 HerKing 於 10-9-19 00:07 發表
我個仔剛好2歲,主要都係講bb話,不過近呢個月佢終於開始講d我地明既單宇勒,而且佢講講下單字之後,就開始識用簡單既語言表達想食咩或者訓覺,A至Z識大概一半,仲識由1數到15 tim。你唔駛太擔心,佢一係唔講,一講就好快 pick up 的 ...

聽到你咁講,我都放心啲,咁你囝囝有無返PG呀?有無同佢報N1呀?

子爵府

我個仔仲有18日就24個月......佢除bb話之外,基本都係唔識講....a-z都係A字only,又唔識數數字,自己名又唔識講但知,但又識叫"靚女" ..............佢由8個月大已經返playgroup....就返n班了,可能我小時候都係講野慢喇~但我已經同o左佢去言語治療了~~

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我個囝囝剛剛22個月, A-Z識讀晒, 1-10既英文同廣東話都識讀, 不過問佢叫什麼名, 幾大就教極都唔識, 來緊K1面試都唔知點算, 聽天由命.
Playgroup對個囝來講, 純粹多個地方玩.

原帖由 mini_cc 於 10-9-19 23:28 發表
我個仔仲有18日就24個月......佢除bb話之外,基本都係唔識講....a-z都係A字only,又唔識數數字,自己名又唔識講但知,但又識叫"靚女" ..............佢由8個月大已經返playgroup....就返n班了,可能我 ...

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 mini_cc 於 10-9-19 23:28 發表
我個仔仲有18日就24個月......佢除bb話之外,基本都係唔識講....a-z都係A字only,又唔識數數字,自己名又唔識講但知,但又識叫"靚女" ..............佢由8個月大已經返playgroup....就返n班了,可能我 ...

我女25個月大,都係 bb 話多,
現在多咗講少少嘢,
a-z 都唔識,只係數 123,
問佢叫乜名都識講,幾多歲都識,不過,講得唔清楚,
我都想揾言語治療呀
貴唔貴呀....可以pm d 資料比我呀

子爵府

我個仔.....算喇~~我覺得每個小朋友都有自己特性~我唔會迫佢講野,但會想佢學多d野~
佢好怪ga.....只要佢見到汽車品牌o既logo,佢就會知係車,問佢邊輛係林寶,波子,lotus,benz,bmw,mini,subaru,"wellfire"(唔知點解toyota only識呢個),法拉利等等,叫佢指即係邊輛,都難佢唔到,全部都可以o係停車場指晒出o黎............
總之正常幼稚園interview o既野9成都唔識.....問你C未!!

子爵府

上年有D朋友同我講過大約$600/hr (協康).
私人的可以上香港言語治療師協會個網頁找, 好似都係差不多.
http://www.speechtherapy.org.hk/chi/index.html
政府都有呢D服務, 不過要等耐D lor~

原帖由 yvonne200793 於 10-9-20 21:52 發表

我女25個月大,都係 bb 話多,
現在多咗講少少嘢,
a-z 都唔識,只係數 123,
問佢叫乜名都識講,幾多歲都識,不過,講得唔清楚,
我都想揾言語治療呀
貴唔貴呀....可以pm d 資料比我呀 ...
小朋友放暑假比平日更忙!

子爵府

原帖由 heiheiada 於 10-9-21 00:24 發表
上年有D朋友同我講過大約$600/hr (協康).
私人的可以上香港言語治療師協會個網頁找, 好似都係差不多.
http://www.speechtherapy.org.hk/chi/index.html
政府都有呢D服務, 不過要等耐D lor~

...

協康會我排o左半年.....都仲係無影

大宅

畀面勳章

我個囝D BB話真係一大堆,又唔肯講嘢,而家帶佢同多D其他同齡既小朋友玩,希望可以令佢快D講嘢啦

子爵府

醒目開學勳章

唔使咁快擔心住
我阿囡而家3歲有時都唔知佢講咩
但佢是2歲時返左學後真是講野好左架
或者比佢試下返學啦

男爵府

我阿仔而家已經 26個月大, 又是吾是好識講野, 識講的單字 10隻手指數得晒, 英文一個都吾識, 數字就凈是識 1, 無啦, 之前都去佐健康院評估, 遲佐 9個月, 醫生話阿仔連 BB 話都少, 岩岩 9月開始返學, 希望可以好的, 但是吾知是吾是我好心急定是聽人講, 返學之後會好的, 但是so far 都吾覺佢有進步, 又是吾是好講野, 因為我真是真是好擔心阿仔有語言障礙

子爵府

我有小小分享.

我以前自己一個人湊大囡時, 只係一味放佢落BB車去shopping. 佢有佢自己喺車上面玩, 我有我shopping. 我又唔係好識同佢傾計(因為覺得自己咁做好似好傻 ), 只係成日播嗰D BB VCD俾佢睇, 同埋一個星期兩日返playgroup. 結果佢2歲返N班時都唔識得用簡單嘅言語去表達自己嘅意思, 去到K1都有時會講一大串BB話. 嗰時以為C6屋企個個都係咁, 冇所謂.

但係我生細囡時(已經變左個不折不扣嘅C9 ), 因為要帶大囡返學然後去街市買菜, 就用揹帶/Sling揹住細囡. 佢每日都同我同一個eye level睇住家姐返學, 我去買嘢點樣去同其他人deal,每日至少有2hr.結果細囡剛滿9個月大(正確D係重差一日, 我諗我呢生人都會記得,因為嗰日係聖誕節!)就第一次開口叫我"媽媽". 佢冇返playgroup, 但到佢2歲返幼兒園之前, 佢已經可以講出簡單完整嘅句子去表達自己嘅意思.

所以, 我覺得最重要係俾多D機會小朋友去觀察人與人之間點樣交流. 佢就好自然會係適當嘅時候講嘢!

大宅

畀面勳章

其實我都成日同阿囝傾計架,不過佢唔理我囉..真係好鬼HURT... 我都已經不厭其煩繼續同佢讀,佢明我講咩架,都算聽指令添,不過佢就係唔肯講嘢,就算講,一係就BB話,一係就自己同自已講既BB話,都唔知佢講咩,不過有時都會比D單字我既,不過講得出既字,又係十隻手指數得晒囉...唉,我都好擔心佢有語言障礙.....我一直都係同佢返吓D PLAYGROUP架,不過好似幫助不大,而家同佢報咗今年既N1同出年既K1,等緊面試,不過佢咁既情況,我諗面試時都係一大堆BB話或者唔出聲....

子爵府

我覺得小朋友返playgroup, 小朋友會用BB話溝通, 呢方面幫助唔大. 不過, 佢地學到同其他個體相處lor~

我諗大囡嗰時成日都對住我一個覺得好悶, 可能係咁所以佢都唔係好鍾意理我. 佢見到其他親戚會即刻拖住佢地, 跟左佢地走o家! 妳試吓多D帶佢出街, 去公園, 而係途中妳多D同佢一齊同遇到嘅人講嘢, 可以會有幫助.

另外, 如果妳報讀嗰D唔係好"熱門"嘅幼稚園/幼兒園 N班, 佢地通常都係唔識講嘢都收嘅!

原帖由 babykenny 於 10-9-21 13:38 發表
其實我都成日同阿囝傾計架,不過佢唔理我囉..真係好鬼HURT... 我都已經不厭其煩繼續同佢讀,佢明我講咩架,都算聽指令添,不過佢就係唔肯講嘢,就算講,一係就BB話,一係就自己同自已講既BB話,都唔知佢講咩,不過有 ...

大宅

大家好!!
我囝囝依家2歲9個月
但係佢2歲前係乜都唔識講..
連基本爸爸媽媽都唔識..
但係過左2歲後佢就自自然然識慢慢開始講
好似人地岩岩學講野咁教佢..
果時我都好驚嫁..又係乜都唔識講
唔知佢想要乜..一味喊喊喊...
佢2歲之後講野..都算OK..依家都大多數都表達到
要留意佢多D就明白佢想講乜..同埋要糾正下佢
舉個例..我仔想飲奶果陣..會不停講奶奶..奶奶
我就同佢講係"食奶"...當然唔係一次就成功
要糾正佢好多次..佢知原來咁講人地唔明
佢就會講返岩佢..不過又唔好迫佢囉..要順其自然D
我冇比我仔返過N1同PG..
近排我就係電話度錄低自己唱既ABC SONG比佢聽
因為佢好鍾意用我電話聽歌..之後今日竟然無啦啦
跟住唱晒成首..我都覺得出奇..
仲有我仔到依家都未識講句子嫁
教佢講野要用多D心機..慢慢黎..
大家一齊努力啦~~~!!

子爵府

小朋友發展快慢各人不同, 如果冇其他問題, 多數小學前就會追番上, 但假如有語言障礙就唔同, 所以最好幫小了友做評估 , 發現有問題就即刻解決, 唔好錯過六歲之前嘅黃金期, 因為六歲後至做語言治療效果差好遠,

我囡囡兩歲之前都唔講野, 三歲讀K1學校搵人幫學生做聽力及語言評估, 發覺佢有唔妥, 於是我自己搵專家再做詳細評估, 發覺佢比同齡慢左一年, 之後做左9個月語言治療, 好快就完全PICK UP晒,

侯爵府

我女女一歲,佢識叫dog & 屋企隻狗名(不過吾係好正),識指住盞燈叫燈(讀得好正),係街見到靚嘢會 指住“嘩”一聲,其餘時間都講外星話,自已同自已講,見佢講到 好似有文有路咁 都幾好笑。

首頁

尾頁

跳至