跳至
[2011年] 養和vs 瑪麗

首頁

尾頁

別墅

我book左養和, 就黎要交錢啦, 而家諗緊去交錢定係都係去瑪麗好, 大家請比d意見&分享一下經驗, 考慮點如下:

1. 住養和會住大房, 但大房都三至六人一間房, 我怕嘈; 瑪麗可以住半私家, 但係冇得book定, 要到時睇有冇位, 而瑪麗大房好多人, bb又放係媽媽床旁, 6個bb+6個媽媽+n個親戚, 我怕我會瘋掉。

2. 養和bb放bb房, 要餵人奶冇咁方便, 可能比姑娘餵左奶粉; 瑪麗bb放媽媽房, 餵人奶方便d。

3. 養和就算住大房, 順產都要4-5萬; 瑪麗幾百元可以走人。生個bb住幾日使咁多錢會唔會唔值得?

4. 瑪麗儀器姑娘聽網友講都幾好, 但我擔心d資深的助產士、手術室人員、醫生好多被挖到私家醫院, 影響服務質素。

大家如在養和或瑪麗生過bb, 可唔可以比d意見我呀? 養和交錢deadline就到啦。謝謝!

大宅

甘快DEADLINE? 我都會係養和生, 但我個醫生叫我遲D先book(after oscar ard 12-13w), 佢話等遲d個bb穩定d先..佢冇吹我bor....點解?? 唔同佢覺得我個bb唔穩定??....

別墅

下?我5周時約私家,姑娘話養和好滿,特登比我插隊睇左醫生,然後book左養和位先。

12周先比訂二萬。

你個醫生係咪諗住要我地呢啲留左位但冇去比訂個啲位呀?唔係的話,4月出世既都full架啦喎!一係你打電話去養和問下囉!

大宅

原帖由 emmylai 於 18-9-2010 18:03 發表
下?我5周時約私家,姑娘話養和好滿,特登比我插隊睇左醫生,然後book左養和位先。

12周先比訂二萬。

你個醫生係咪諗住要我地呢啲留左位但冇去比訂個啲位呀?唔係的話,4月出世既都full架啦喎!一係你打電話去養和問下囉! ...

唔係呀, 佢話仲有位呀...我一路睇開呢個醫生係養和架...我已經養和度做左2次產檢啦..我醫生plan 左我next sat做第3次(10w), 跟住會約做oscar(12w),做oscar個日先book..

但係佢就講左一句"等到個時穩定d先book"...令我同老公都好擔心..會唔會係佢覺得我bb唔穩定??

大宅

如果你係順產既, 我覺得瑪麗都ok, 因為大多數時候都係助產士做野, 醫生行行企企; 但如果開刀我就覺得私家好D, 起碼你可以揀醫生.

瑪麗都唔驚好嘈既, 因為有探病時間限制, 但私家好似無咁多限制... 咁都方便朋友探你既,但如果你同房好多親戚都幾煩, 尤其國內的同胞

別墅

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-18 21:54 發表

唔係呀, 佢話仲有位呀...我一路睇開呢個醫生係養和架...我已經養和度做左2次產檢啦..我醫生plan 左我next sat做第3次(10w), 跟住會約做oscar(12w),做oscar個日先book..

但係佢就講左一句"等到個時穩定d先book"... ...

哦!你就在养和看医生,当然不同呢!可能是给街外的quota满而已。

首頁

尾頁

跳至