論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個工人星期一晚先到香港, 夜晚八點幾先到我屋企, 我即刻同佢開會, 已講明做 7days先可放假, 作死佢, 佢今朝8:00同我講要放假, 我話放詳野假呀?? 佢話星期日放假, 我話係都未夠7days 冇得放喎, 跟住佢同我講, 星期一到今日已7days, 我話今日都未過, 唔算7days, 佢就話約咗人攞野, 最後, 我都比佢放咗, 佢黎咗1week, 同阿b返學搭錯車,又唔聽電話, 對全佢真係嘔血         

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放邊日係僱主決定,唔係佢話放星期日就要比的...法例亦無講過要比工人放星期日...
就算佢約咗人都係咁話...

男爵府

畀面勳章

晚上八點幾來都當一天,就算她有冇做野,我之前個件賤印,去勞工署告我都要比埋未上工個三日錢,因她到香港時是由agent接機的agent問我到驗完身,報告冇事先去你到,我就好(因當時豬流感好勁),點要個八婆賤成咁仲屈我老個非禮佢

別墅

我以前果個係好好, 我都好like佢, 如果佢唔係佢結婚, 真係唔想佢走!佢岩岩黎到果日, 同佢講下個星期先有假放, 佢仲話okok, 點知今日就反口話要放, 詳野人黎ga??? 

原帖由 children2 於 10-9-19 09:44 發表
晚上八點幾來都當一天,就算她有冇做野,我之前個件賤印,去勞工署告我都要比埋未上工個三日錢,因她到香港時是由agent接機的agent問我到驗完身,報告冇事先去你到,我就好(因當時豬流感好勁),點要個八婆賤成咁仲屈我老個 ...

男爵府

yes, my last bun also chi sin! she came to my home at 6pm. I asked her to put down her lugguage and change then work for me. She asked me, when will be my holiday?! chi sin!!! just arrived at my home and asked for holiday....no heart to work here!!!! then I told her every Thursday. Then I asked her to change and work, she said no, I want to unpack first!!! chi sin!!

then the next day she said the me, I will try for 1 month working here, if I don't like it, I will resign. chi sin!!!! then she resigned 3 times in 2 months and gave me 1 month notice. In total, only worked for me 3 months!!!

I think if they want to have holidays so much = no heart to work here!!! waste of my time & $$$!!!

原帖由 JANETHIM 於 10-9-19 10:53 發表
我以前果個係好好, 我都好like佢, 如果佢唔係佢結婚, 真係唔想佢走!佢岩岩黎到果日, 同佢講下個星期先有假放, 佢仲話okok, 點知今日就反口話要放, 詳野人黎ga??? 

...

別墅

吓....咁都得?? 佢地呢d 咁嘅工作態度, 我仲點放心交囝囝比佢照顧呀!

原帖由 Edsie 於 10-9-19 11:16 發表
yes, my last bun also chi sin! she came to my home at 6pm. I asked her to put down her lugguage and change then work for me. She asked me, when will be my holiday?! chi sin!!! just arrived at my ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢似想來香港旅行,多過似想來工作...

原帖由 JANETHIM 於 10-9-19 11:35 發表
吓....咁都得?? 佢地呢d 咁嘅工作態度, 我仲點放心交囝囝比佢照顧呀!

男爵府

[quote]原帖由 JANETHIM 於 10-9-19 09:15 發表
我個工人星期一晚先到香港, 夜晚八點幾先到我屋企, 我即刻同佢開會, 已講明做 7days先可放假, 作死佢, 佢今朝8:00同我講要放假, 我話放詳野假呀?? 佢話星期日放假, 我話係都未夠7days 冇得放喎, 跟住佢同我講, 星期一到今 ... [/quote

妳家公主與我家隻豬都是一樣 - 咁鍾意放假

已說明: 兩星期放一次假, 不放假就"俾錢", 又預早一個月訂了放假日期. 但都避免不到她扭計要放假

今早隻豬又借意發癲, 跟住要求出去兩.三個字. 拒絕之後, 現在她黑口黑面, 好似死老公一樣.

其實她是想出去"追錢", 佢都"chi si", 真是當自己屋企自出自入.

對住佢地, 真是人都癲, 耐不耐就激一激妳, 睇妳死一死得.

大宅

D 工人在 電話interview 成日yes yes:-P
來到話我現在唔想,真是給她們氣死 不放星期日及照顧小孩 通通都不想;只在家做家務,做完是自己時間,她想做勿都得
最好主人不在家,都不明她們想掂 (或者想煲電話用某可電器及開party....)
佢都"chi si", 不喜歡主人在家,不如叫她番歸
總之多多要求,她都不會有心做
之前個bun bun玩嘢,去接小朋友放學成日遲,有一次足足遲了1.5個鐘,原路問她到未,她說附近
結果,想你炒她
所以同她們太認真,想同我地玩,都未夠班
大家姊妹真是留留d氣,費時同去地一般見報:lol
玩嘢炒了她,當然自己有後路;不好留手

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一嚟到就咁計較, 完全冇晒啲謙遜和忍耐, 睇怕都唔似嚟打工.

大宅

真是像游出玩水,免費tour package
有又得食宿,又有人take care免費保險
死未!之前都有同感!
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

伯爵府

好媽媽勳章

感同心受.

首頁

尾頁

跳至