論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

初到的首2週: 午餐及晚餐只吃半碗飯+ 少少餸...
兩星期後, 毎餐1碗飯+多餸, 另外,屋企D餅乾食得超快,試過下午再整公仔面食才夠飽...

我開頭仲話工人'細食',原來佢開頭似係'做戲'比我睇...

大宅

貓狗褓姆

好多都係架. 所以我會俾餅干同蛋糕俾佢.不過係話明係俾佢一星期的, 食晒佢自已自理. 另外每天都有早餐.

別墅

我O個個都係咁, 越來越大食...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然比足3餐,但依家更是又餅又麵...毎餐的SIZE更是開頭的多1倍...

男爵府

咁我想問下星期日放假如果佢响屋企, 使唔使包佢3餐? 我有買面畀佢星期日早餐煮, 我話佢做得好買畀佢, 但我唔想好似老奉咁, 可唔可以叫佢自己買?

雲母殿

放假响屋企?她要否幫你工作呢?或是只是無街去,所以留响屋企?

原帖由 貪靚媽 於 10-9-19 12:53 發表
咁我想問下星期日放假如果佢响屋企, 使唔使包佢3餐? 我有買面畀佢星期日早餐煮, 我話佢做得好買畀佢, 但我唔想好似老奉咁, 可唔可以叫佢自己買?

大宅

我地經驗,工人成日有大食,成日掛住食,都不會工作做得好
小朋友一起回家,她們不但未安置小朋友及東西, 第一時間走去吃,真是給她
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

雲母殿

暫時工作都OK的...
亦唔係成日掛住食,只係食東西的份量與開頭相差好遠...

原帖由 KaKaYa 於 10-9-19 13:57 發表
我地經驗,工人成日有大食,成日掛住食,都不會工作做得好
小朋友一起回家,她們不但未安置小朋友及東西, 第一時間走去吃,真是給她 ...

大宅

回覆 8# wcpcelia 的文章

How about fruits? Will u offer to your maids?

雲母殿

毎日一個,但唔係日日有...有時生果太貴,我自己都唔會買來吃的...

原帖由 Kylemama 於 10-9-19 14:47 發表
How about fruits? Will u offer to your maids?

男爵府

I give 1 apple per day. I buy those Gala apples from we market. $10 for 5 or 6. Sometimes if we buy a melon, I will give her 1 piece. hehe...
I think if I am happy with her, I will not 'calculate' with her too much....but if she is no good, I will just give her the 'enough' amount!!!

原帖由 wcpcelia 於 10-9-19 14:54 發表
毎日一個,但唔係日日有...有時生果太貴,我自己都唔會買來吃的...

大宅

佢哋真係好幼稚無聊, 扮得果兩個星期有乜用?!?
係就扮足兩年啦!

雲母殿

可能開頭佢地會驚僱主覺得佢地'大食'啩...

原帖由 kj803 於 10-9-19 16:50 發表
佢哋真係好幼稚無聊, 扮得果兩個星期有乜用?!?
係就扮足兩年啦!

複式洋房

佢地真係好大食,dinner碗飯仲大碗過我同C6加埋. 剛剛叫左KFC, 平時我要食幾日的雞, 佢1餐食哂, 嚇死! 因為我唔係好like佢, 成日都係要叫先做野, 平時的面仲黑過我, 阿姐, 我冇得罪你啫, 仲乜好似我殺左你全家, 唯一係佢都叫做識湊NB, 我免得過都唔想換. 所以我真係唔想見到佢, 所以我叫外賣(貴的)唔會預佢, 出街食飯唔會預佢, 基本上出街都唔會預佢, 我就算一個人辛苦d都可以handle到, sorry, 我諗唔到點解要對佢好! 我想我的仔可以快d大, 咁我就可以炒左佢.

禁止訪問

雲母殿

咁又係呀,講真,如果佢表現咁麻麻,又面黑,真係好難可以對佢好!!

原帖由 mandykg 於 10-9-20 01:12 發表
佢地真係好大食,dinner碗飯仲大碗過我同C6加埋. 剛剛叫左KFC, 平時我要食幾日的雞, 佢1餐食哂, 嚇死! 因為我唔係好like佢, 成日都係要叫先做野, 平時的面仲黑過我, 阿姐, 我冇得罪你啫, 仲乜好似我殺左你全家, 唯一 ...

大宅

有時見佢煮好大pan嘢,only佢and阿囡,阿囡食一碗,原來佢食一大pan!!!

男爵府

my bun has been working for us 1 month already.

my bun also tells me that she eats 'little'. Yesterday I went to market with her, she bought 2 pieces of pork chops, 1 lb of chicken wings and 2 packs of sausages (10 sausages in each pack) for 1 week. Is that too much / too little for 1 wk? (we share vegetables with her).

but I bought 1 pack of 'life' bread for her last Fri, last night (Mon), I found out that she has finished them all already. (I bought them for her breakfast). I won't buy anymore until this Fri!

She has told me that she has no more bread, I said, you can cook noodles if you like!!! I don't know if she cooks it or not, I don't care as long as I don't need to keep on buying food for her everyday. I just buy food for her once a week!

she buys coffee for herself!

雲母殿

生命麵包咁香口,又好味...我只會買麵包店的方包,如果唔啱食,就煮麵...(印尼面,唔洗$2 - 1包)
原帖由 Edsie 於 10-9-21 07:44 發表
my bun has been working for us 1 month already.

my bun also tells me that she eats 'little'. Yesterday I went to market with her, she bought 2 pieces of pork chops, 1 lb of chicken wings and 2 packs ...

男爵府

cooking the noodles costs some $$!!!
water + gas + noodles

原帖由 wcpcelia 於 10-9-21 09:03 發表
生命麵包咁香口,又好味...我只會買麵包店的方包,如果唔啱食,就煮麵...(印尼面,唔洗$2 - 1包)

首頁

尾頁

跳至