論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我試過...........

早上agent通知我, 有個工人唔錯架.... x年完約架, 肯take care3個小朋友架, 我只係丁見好到張相, 都未睇真人, 我下午2點先有時間上agent到, 結果, 下午2點個工人已經同人簽緊約!!!

又試過, 上agent到見個工人ok, 同agent講都ok可以考慮, agent叫我係就快d簽約啦, 好搶手架!!! 大佬, 真係1日都唔俾人考慮!!!

我想知出面個市真係咁緊張???
定係我預到d agent有問題!!!

民房

其實工人agent同地產agent一樣

其實工人agent同地產agent一樣,要D客買下賣下,如果唔係边有佣收,兩边收wow,你有冇好工人 who care 所有炒工人的成本係我地比, agent對她們的質數係不理

大宅

原帖由 cathy913 於 10-9-20 15:54 發表

早上agent通知我, 有個工人唔錯架.... x年完約架, 肯take care3個小朋友架, 我只係丁見好到張相, 都未睇真人, 我下午2點先有時間上agent到, 結果, 下午2點個工人已經同人簽緊約!!!

又試過, 上ag ...

你兩種情況我都試過,有個幾滿意既姐姐(想俾我老公同囡囡見吓就簽佢)喺我見完下一手的媽媽見到便立即請咗。另一個都差唔多,已講明晚上會見,點知又俾人要咗!你的第一種情況我試過三次(真喺快得離譜),第二種就兩次。所以正常或較好的好快俾人搶咗!有時面試都好似要搶回來

大宅

你試下望下你公司,有幾多個「正常」人?邊個唔偷懶?邊個唔踢一踢都未必郁?

所以,你要搵一個你心目中的正常工人,其實已經係你要求過高了。

第二,你有無走過去agent度睇一疊疊果D files? 我當時請我依家做得好好的工人時,都係從上百個新到file中,先至選到兩個,agent都有同我講俾人hold住左。

勁樣衰咁,當我地confirm時,房仔出面真係有另一個客,拿住我地工人的編號,走入來問.....可以想像得到,當預到好工人時,真係要立即「落訂」。

上百幾張file,先至得果兩個可以接受,唔怪得多人爭。

不過.....當年地做足晒一切資料搜集,連agent幾時飛去菲印搵人我地都有所掌握,先至搵到個好人。

各位媽咪,近來印尼剛新年過去,放完假之後agent始搵到新批工人,記得走入agent公司入面,當面問邊日有大批新file到。請好工人只有果個下午咋!

大宅

原帖由 cathy913 於 10-9-20 15:54 發表

我都係有3個小朋友,搵咗成個月,到而家仲未見過一個正常,全部斷約,個個都古古怪怪,睇怕真係要搵海外果d....想死!!
我係KaboMa ;-)

大宅

係咁嫁...真係好似買棵蔥咁兒戲, 大佬請個工人幫手預對佢2年仲要放係屋企一齊起居飲食, 交個細路比佢照顧, 一陣都冇得諗, 一睇profile就要決定簽約, 真係有病! 我未又係受害嘅一個, 一個月就sit左成萬蚊, 我地d香港僱主真係矣打

男爵府

Not even meet the real person. I just see the photo and video of the oversea maid in the website, if you want to consider more than half an hour. The information of the normal maid will be disappeared. The remaining will be older than 45.

男爵府

我覺得係教育問題影響~
好似d bun bun,有幾多個好架~ 個個都唔正常!! 仲少過印印呀~
我幾時都話我好彩! 有個好工人~~ 我最近先知原來佢有一半華人血統~ 同埋加上高中畢業,思想點都正常d! 佢成日同我講佢有d朋友滿約搵僱主,問我有冇介紹,好多時都未及介紹,已經比人請左lu~~~~ 近諸者赤~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係好彩遇著好工人既僱主
所以我個個月俾緊4千幾"保護費" , 講真, 心甘情願的

如果有朝一日我唔要工人, OR工人唔要我, 我唸我都會介紹下俾朋友睇下有無人要啦, 好工人難求呀

所以"放得出街既盤"真係非常有限架

原帖由 cathy913 於 10-9-20 03:54 PM 發表

禁止訪問

公爵府

我請呢個工人時,都係好搶手. 見完已經覺得好OK, 諗住返去同老公講一聲先啦, 點知轉頭AGENT已經打電話來話有人要簽, 搞到我即刻返轉頭馬上簽, 真係好似賭大細咁. 想來都想見多幾個, 個行過幾間AGENT最四正係佢. 果時我個個朋友都鬧我話我請個斷約既.好彩呢一舖比我WIN左.

請工人講彩數, 我朋友請左十幾年工人, 佢話到宜家先請到一個似樣既, 之前果D唔係偷懶就係偷錢, 好彩請返來只係做家務, 唔係照顧小朋友, 如果唔係多多錢都唔夠賠!!

子爵府

原帖由 eelenomis 於 10-9-22 12:20 發表
我覺得係教育問題影響~
好似d bun bun,有幾多個好架~ 個個都唔正常!! 仲少過印印呀~
我幾時都話我好彩! 有個好工人~~ 我最近先知原來佢有一半華人血統~ 同埋加上高中畢業,思想點都正常d! 佢成日同我講佢有d朋友滿約 ...

我無工人命, 前後請了3個, 3個都懷孕.

請問有冇好的完約工人?? 照顧2小孩, 返全日的. 僱主也是在職人士. 無老人家. 但要乖/純.

首頁

尾頁

跳至