論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先向眼仔見到.....

我個仔在玩, 印姐在看書呀!! 已吩咐過她早上要陪仔仔玩, 我立刻打番去問佢點解會睇緊書 ? 我話呢個時間唔係俾你做自己野的, 是要同我個仔玩! 佢即刻話: 對唔住太太! 我依家同BB玩啦!
佢之前已在香港打了2年工, 呢D野佢無理由唔知, 佢亦知我裝了眼仔, 但佢立刻講對唔住(態度好好的)又唔似想博炒, 佢來我家做了一個月, so far都ok, 你地話我應該點做好呢??

別墅

好媽媽勳章

Re: 頭先向眼仔見到.....

佢識講sorry都好啦,佢睇書點都好過同人傾電話,可能會感染埋你bb都鍾意睇書,不如set個時間表,有reading time,又有playing time。

侯爵府

好媽媽勳章

我覺得你個工人ok 牙 起碼都識得即刻講 sorry 會ng會係你要求高左 d 呢 ??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Agree

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

既然佢肯認錯,又即刻同你bb玩,咪算囉!千祈唔好去到咁盡,始終你bb o係佢手,你仲要靠佢!

複式洋房

我都同意,太過份唔好,你都話佢在港已打了2年工啦,又知你裝眼仔,所以都係算把啦,再睇下佢仲有冇其他先算!
唔係嚇你,我有個fan,佢又係裝了眼仔,不過可能要求太高,最終發現有部份時間個bun bun同個仔單獨相處既時係個眼仔度睇唔倒,而且又發現個仔有傷痕(跌傷),咁你話呢,始終隻眼仔唔係每個位置都睇倒既,如果佢係有心的話,你個仔就係第一受害者,又何必呢!雖則話你俾錢;佢打工,但大家都係人唧,倒不如你好我好吧! :lol:
Cheuk Cheuk Ma :wave:

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

算啦, 唯有自已睇實d啦.

珍珠宮

我都覺得如果佢態度好既話, 都ok既.

珍珠宮

o廿都得,明知你裝了眼仔都偷懶睇書,唔理你個仔,既然她好成很say sorry. 就給她chance吧.

男爵府

我覺得OK喎.....佢唔去訓覺或者個仔喊唔理,已經好好啦

子爵府

我就反而覺得佢只不過做左一個月, 佢又明知你有眼仔, 佢都照睇書, 好似係到.................當你無到咁.

咁當然, 如果佢係第 一次, 梗係算數啦...........下次再見到, 唔好即刻call 佢, 睇下佢係咪日日都係咁先, 之後叫佢寫番低成日幾點幾點做過d 乜, 再同自己裝到佢睇書個時間對下, 睇下佢有無講大話.

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

別墅

If she has improvement and not commit again, that's ok la. At least her attitude is fine when you talked with her

民房

I agree with vitasoy. Don't be too harsh. And you may ask her to guide your baby to read. My bunbun (long time ago) loved reading & took my baby boy to start reading at 1 year old. And then they read their own books side by side everyday. It's good habit.

首頁

尾頁

跳至