跳至
[2011年] OSCAR 檢查

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

你地幾時做 OSCAR 呀?
廣華幫我排咗 10月26日, C+就排咗 10月27日, 到時應該係 12W 多啲, 依家心大心細, 唔知去邊度做檢查好?

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章

我想問而家政府醫院咪有得free for checking OSCAR既?咁同私家check有咩分別架?!

大宅

好似話2010年7月起全部香港孕婦免費呀! 不過我都會去私家再做!感覺好似細心好多咁! 其實都係度頸皮呀,抽血檢咁囉~

原帖由 redcoarl 於 10-9-24 14:25 發表
我想問而家政府醫院咪有得free for checking OSCAR既?咁同私家check有咩分別架?!

複式洋房

係呀!而家政府免費check架,11~12週左右check可以拎普通科醫生confirm既信去排都得
原帖由 stbb06 於 10-9-24 14:52 發表
好似話2010年7月起全部香港孕婦免費呀! 不過我都會去私家再做!感覺好似細心好多咁! 其實都係度頸皮呀,抽血檢咁囉~

禁止訪問

洋房

我4w左右去睇私家普通醫生,寫封信去政府預約新証, 星期五第一次見姑娘問d普通問題同驗血, 就約埋11/11>>12w左右做oscar, 我諗緊仲要唔要約私家check多次.
Angel_ctl

大宅

唔好意思呀...
咩叫做OSCAR...
第一次咩都未知...

大宅

原帖由 jolibi 於 10-9-24 16:54 發表
我book左聯合10月19號第一次產檢,book個時佢又無話會做埋oscar,你地book時產檢和oscar是分開book的嗎?

我去排佢問我做唔做埋oscar,我話做埋,佢就俾左2個期我,一個係產檢,另一個就係oscar

大宅

我book左聯合10月19號第一次產檢,book個時佢又無話會做埋oscar,你地book時產檢和oscar是分開book的嗎?

如果佢冇幫你約oscar,你最好問吓佢,因為oscar要係11-13w做,陣間miss左就唔好la

複式洋房

OSCAR 是 "早孕期一站式唐氏綜合症篩查", 係一定要在11週至14週內做檢查.
你約咗期未呀? 未就要快啦~

原帖由 lazysheepsheep 於 10-9-25 23:08 發表
唔好意思呀...
咩叫做OSCAR...
第一次咩都未知...

複式洋房

廣華醫院係同一時間比兩個期, 一個係初次產檢, 一個係 OSCAR 檢查.
我唔肯定係咪所有醫院都會送埋 OSCAR 檢查, 所以最好問問聯合有冇送埋依個檢查, 如果冇, 你就要自己排C+.

大宅

啊~~
我C+話下次見度頸皮
不過我數過到時得9w
係咪就係OSCAR?
會不會太早呢?
原帖由 P車 於 26/9/2010 12:12 發表
OSCAR 是 "早孕期一站式唐氏綜合症篩查", 係一定要在11週至14週內做檢查.
你約咗期未呀? 未就要快啦~

複式洋房

咁奇怪, 應該唔會咁早架播~
e生話週數唔夠係 check 唔到架.

原帖由 lazysheepsheep 於 10-9-26 15:25 發表
啊~~
我C+話下次見度頸皮
不過我數過到時得9w
係咪就係OSCAR?
會不會太早呢?

大宅

我都book左廣華, 但佢俾個期我未夠時間做, 改期又要親身去, 要返工好麻煩

同埋上次係c+檢查量到bb size, 俾原定預產期遲左2 weeks, (因為我週期唔準), 廣華又話要寫過張醫生信, c+姑娘話次次預產都有出入, 唔會次次寫張新, 到我去廣華改時唔知會唔會改唔到

大宅

我想問下預產期會變嫁?BB SIZE細都要改?咁我果個係IVF BB係準確知道幾時放胎,咁會唔會BB生長慢個期又唔同嫁
原帖由 larryjan 於 10-9-26 20:46 發表
我都book左廣華, 但佢俾個期我未夠時間做, 改期又要親身去, 要返工好麻煩

同埋上次係c+檢查量到bb size, 俾原定預產期遲左2 weeks, (因為我週期唔準), 廣華又話要寫過張醫生信, c+姑娘話次次預產都有出入, 唔會次次 ...

大宅

初初係用最後一次經期計算, 到正式照到醫生再計個週數先準確

大宅

原帖由 larryjan 於 10-9-26 20:46 發表

同埋上次係c+檢查量到bb size, 俾原定預產期遲左2 weeks, (因為我週期唔準), 廣華又話要寫過張醫生信, c+姑娘話次次預產都有出入, 唔會次次 ...

你冇醫生紙佢未必會幫你改架喎,你叫c+寫返俾你la,就算次次唔同都唔會差2week呀ma,差2日就唔洗佢寫啫,差2week佢唔寫俾你點排oscar呀,俾咁多錢睇c+寫張醫生紙都話唔得,唔係呀ma

大宅

你地知唔知政府做oscar程序會唔會照超聲波呢?還是..淨係抽血?

伯爵府

原帖由 mimi0305 於 10-9-28 01:22 發表
你地知唔知政府做oscar程序會唔會照超聲波呢?還是..淨係抽血?

around 12w 度頸皮 (即刻會講比產婦知, 頸皮幾厚... 醫生唔講, 都要自己問)

around 16w 抽血

1~2w有report, 不過個report淨係話OK or 唔OK, 無details... 如果產婦年紀35歲, result比例1:500, 政府係當OK的...不過, 比著我, 如果咁ge比例, 我一定會抽羊胎水! 但如果等政府照結構時問到醫生個details時, 已經過佐抽羊胎水的時機!

陀細佬時, 我好彩係1:35000.
所以今次, 我寧願係私家做! 12~13周已經知道result, 費事心掛掛... 由12周掛到20周wor...

不過, 呢個係09年的做法! 而家唔知有無改進...

我都建議同時做埋政府... 因為TOUCH WOOD萬一真係政府report F佐, 政府即刻會free個抽羊水, 成幾千銀架!

大宅

我排QE, 佢只係比左一個期我做第一次產檢,
唔知果日會唔會幫我做埋oscar呢????
我產檢果日已11week+1day.........

首頁
12345...12

尾頁

跳至