母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 KERORO911911 於 10-12-28 13:50 發表
KKCHAN 18,

你回左奶幾耐, 我都想轉反人奶 , 有無人知可以點上反奶(已停一段時間)

大宅

我買過more milk+plus同goat's rue one set 係尖吵咀厚福街3号華博商業大厦幾樓忘記了

大宅

原帖由 KERORO911911 於 10-12-28 13:50 發表
KKCHAN 18,

你回左奶幾耐, 我都想轉反人奶 , 有無人知可以點上反奶(已停一段時間)

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

我見好多富媽媽都話食 more milk plus 同 goat's rue, 話好有效, 但呢兩樽野都唔平嫁喎, 請問每次要食幾多嫁? 同埋一樽可以食幾耐呀??

我係窮媽媽, 我都想比多 d 人奶我個 BB 飲, 但呢 d 始終都有 chemical 成分, 如果貴得黎又唔食得耐, 又唔知係咪個個食左都有效, 我唸我都係放棄餵人奶, 比 bb 食全奶粉算喇... 唉... 一唸到要比 bb 食全奶粉就傷心...

原帖由 kkchan18 於 10-12-28 19:36 發表
我買過more milk+plus同goat's rue one set 係尖吵咀厚福街3号華博商業大厦幾樓忘記了

洋房

梳欏魚或青鱗可增奶量, 加埋木瓜煲一流
或者花生煲豬腳或雞腳都可增奶量

民房

人奶漸少, BB 抗拒埋身餵啦!

BB 已有五個月, 初頭三個月都可以全人奶, 直至要上班不能埋身餵, 而且覺得她飲好耐, 又唔知飲幾多, 咪成日都泵奶, 現在泵得好少, 一天大約泵到‧16oz 左右, 而旦bb 非常抗拒埋身餵, 一放埋身準備她巳開始哭鬧, 哭到面都紅了, 使我很失落, 可能6-7次才有一次成功, 點算, 可能預告我要停止餵哺了, 我泵到好倦了, 想放棄啦!

民房

原帖由 ktv 於 08-9-9 22:18 發表
來自jor_mankiu, 我學得好有用, 轉載讓更多人得益。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1651048&extra=page%3D3

分享:赤貧媽媽終於富起來了!!

先講我有幾窮:我的bb因早產住了3個月e院, 出院後已經 ...

民房

你真是一個偉大的媽媽! 為了孩子用盡方法, 值得讚賞.

原帖由 ktv 於 08-9-9 22:18 發表
來自jor_mankiu, 我學得好有用, 轉載讓更多人得益。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1651048&extra=page%3D3

分享:赤貧媽媽終於富起來了!!

先講我有幾窮:我的bb因早產住了3個月e院, 出院後已經 ...

複式洋房

我老婆不想餵人奶....人奶比奶粉好是嗎

別墅

thanks!

洋房

回覆 gloriayip 的帖子

我也是開刀的,都沒有這情況,我的第一次的奶量也不多,但只要你多pump/餵,奶量也會慢慢增多的。pump/餵奶前先喝一杯熱的飲品/湯,然後放鬆自己,想些高興的事情,一邊想一邊pump/餵,不要緊張或擔心夠不夠,奶量一定會慢慢改善。

洋房

回覆 kkchan18 的帖子

如果想再上奶,事前要多做功夫﹕1)用熱毛巾敷乳房5分鐘. 2)用手按摩乳房5分鐘 3)嘗試給bb吸或用手拉壓乳頭pump出乳汁,切記不能吃豆豉、乳鴿和所有動物的內臟,多喝湯及暖的飲品,木瓜魚湯也很好。

大宅

thx 你既資料好有用

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝您既努力, 幫左我同我d fd好多好多

大宅

全泵奶媽的小小心得 (轉載朋友2010年寫的心得)

今日我細女8個月大亦係我掛泵嘅日子,當年大仔亦一樣係餵咗8個月人奶,無偏心。以下嘅小小心得可能好多媽媽都知但我亦想係我完成泵奶任務呢日同大家分享和留作紀念,各位媽媽有增奶心得都好歡迎係度交流下。

係呢2段泵奶嘅日子裡面我發覺好多人都話要多奶就要埋身餵,全泵的話會越泵越無奶,我依家就想話比你地知事實上係未必嘅,只要你泵得其所,知道要點泵仲可以越泵越多奶添!

能夠埋身餵然好,但係要個BB配合先得,識啜之餘亦要勤力啜,如果好似我大仔咁心急,一少d奶就發脾唔啜就唔得,好似我細女咁細食成日""下咁都唔得,除非你自己真係勁多奶,否則只埋身餵唔泵的話好易會比佢地越啜越無。

解決方法當然就係泵啦,但係泵都要知點泵先會越泵越多奶。

1) 勤力

一定要保持每3小時泵一次,每次最少30分鐘

2) 乳腺暢通

我2次都試過有奶出唔到,如果摸到有硬粒一定要搵BB啜下,自己按下,務必要盡快清除硬粒,我就試過搵lactation consultant通乳腺,係超痛嘅!亦有好多媽媽話食卵磷脂丸令d奶無咁杰,有太多supplement不能盡錄,我只試過卵磷脂丸。紅棗亦唔適合食。

2) 泵

有決心餵人奶嘅話最好用雙泵,個泵亦要夠力,因為2邊一齊泵可以多10%。我自己就租咗個醫院規格嘅雙泵(~$2300 6個月) 點解唔買呢?因為買呢個泵要$18000,一定夠力之餘亦泵得快好多,我試過用細泵會少成oz,不過泵呢家野係因人而異嘅,貴嘅又唔一定個個都岩用。咁點知個泵岩唔岩自己呢?就係睇下個泵容唔容易引到你有奶陣(let-down)

3) 引奶陣

首先奶陣係乜呢?當有奶陣嘅時候你個nipple會感覺酸酸痕痕咁,酸痕嘅時候你就會有多d奶出多奶嘅人係會噴奶柱嘅,而且呢d係後奶(hindmilk),脂肪成分高d杰d個B會長肉重得快d。

點引奶陣呢?有d人會自己"了"個nipple黎引奶陣,亦有好多人話聽見BB喊聲會易引奶陣,但當你聽BB喊聲聽到無特別感覺嘅時候就無用,自己用手"了"又好似唔係幾衛生而且用雙泵的話係幾難做到嘅,我嘅方法係搵個岩自己嘅奶泵,我一共試咗4款泵只有2款泵得較清,個泵有2段suction,我對頭段suction比較敏感,所以我係不斷重複頭段suction黎引奶陣,半個鐘內最好引多d奶陣,我會引到3次奶陣先收手,開始時會泵超過30mins但唔會多過45mins,與其話要泵幾耐我覺得個目標定係有幾多次奶陣會實際d,因為唔識泵的話可以泵1個鐘都無奶陣咁就只係浪費緊你寶貴嘅休息時間,之後我亦係唔睇鐘咁泵夠3次奶陣就收工。

點解奶陣咁重要呢?個原理其實好簡單,例如係你未有奶陣時泵到30ml,泵到多一次奶陣多10ml,keep住咁做你遲下就會係未有奶陣時都泵到40ml,引多次奶陣就有total 50ml,一直咁泵你就可以越泵越多,我餵細女呢次用呢個以奶陣為目標嘅方法泵到全人奶(每日大約900ml,我個女細食我亦只想泵到剛剛好唔使冰奶),咁做係因為你出幾多奶個腦先會做幾多奶,你泵一陣泵到無就唔泵即係話比個腦知夠奶,久而久之就做少咗,但你keep住泵引多幾次奶陣即係話比個腦知唔夠奶飲所以先會做多d,並唔係個胸識認泵定埋身餵,當然BB啜得叻亦有相同效果但埋身餵時你有奶陣唔會感覺到nipple酸,你只會見到佢咀唇邊有奶吞唔切。

當你泵順咗嘅時候就可以因應BB食幾多而保持/減少泵奶嘅次數由3小時一次改4小時一次或者半夜起少一次身泵少一次,我自己唔主張泵太多奶黎冰,因為人奶會隨天氣/BB年齡而配合,一定係新鮮嘅較好,而我亦試過飲解凍咗嘅冰奶,係有d涸喉嘅感覺唔同新鮮/無冰過嘅人奶帶甜味,所以亦解釋咗點解有bb唔肯飲冰奶。

我的小小心得就係咁多,祝各位想餵人奶嘅媽媽們成功!

.

別墅

very helpful information thanks!!!!

大宅

Thx for your information!

大宅

謝謝你的努力, 資料很有用呀

大宅

回覆 Glad 的帖子

大宅

引用:全泵奶媽的小小心得+(轉載朋友2010年寫的心

原帖由 blueboy 於 12-11-01 發表
全泵奶媽的小小心得 (轉載朋友2010年寫的心得)

今日我細女8個月大亦係我掛泵嘅日子,當年大仔亦一樣係餵咗 ...
bb5個月大,一路都無奶陣,咁係咪我唔正常?噴奶時係咪唔使泵/啜都會噴奶?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊