家庭理財

跳至

首頁
12345...96

尾頁

禁止訪問

Re: 基金投資

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Ron,

好心急......快D講下你D心水基金選擇。

你已經帶我地遊左幾日花園喇! :tongue:

遲來的祝福: 補祝你生日快樂! 長搵長有!

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

Thx all !

Charitymami, joys, candytl, j63, CF , kammyman & goodies..

感謝大家...你們真是好好 ! ...等匯豐收市... 等多2分鐘...

^-^
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

禁止訪問

大宅

.... 開估了....

今到今日收市, 若大家由00年1月買入匯豐(005), 並持有至今日(剛收市 : 126), 連股息, 你的總回報有 : +51.45%。

即是, 在持有的66個月中, 你的買匯豐的年回報為 : +7.84%。

我想提出的是,基金投資比你簡單的持有匯豐銀行更好 !

以自己最愛的2隻亞洲基金, 同樣的5年半, 簡單的買入及持有 :

Aberdeen Global Asia Pacific : +70.79%
JF Eastern Smaller Fund : +130%.

這代表什麼 ? 其實代表, 基金的回報不是大家想像的小, 而且, 很多時, 基金的穩定性比買匯豐更強, 只是, 就是不知點解, 不是太多人懂得投資基金 留意,雖是簡單的買區域基金, 而不買單一市場的基金的話, 是可以不用太留意股市的。

提一提, 收了我send的6篇如何揀基金之後, 若仍是不明白, 請email我提出你的問題, 等我可以寫多一兩篇去解釋, 去完整文章。 多謝幫忙。

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

大宅

Joys,

月供基金, 若是揀區域基金如亞洲區的話, 除非所揀的基金很差, 否則長線而言, 賺的機會很大, 不過, 建議5年以上, 最好越長越好, 效果會更佳.

p.s. 個人認為, 月供基金 絕對比 月供股票好.

若是lump Sum的話, 即一筆錢投資, 建議錢分3份, 每月買入一份會比較穩陣.

手續費應該是不會相差太遠的。 不過, 要'格'價.

joys 寫道:
Ron,

我想您指教一下,月供基金好D定一Lot過買好D呀?手續費那樣低D?

Thank you!

男爵府

Ron,

生日快樂!!!
越來越型,越來越富

子爵府

how about 月供基金揀區域基金如Eastern Europe區?

大宅

elizatyy,

相對來就, Eastern Europe(東歐)是一個比較大波幅的市場, 通常投資的地區為俄羅斯, 匈牙利, 波蘭及捷克等國家, 而投資目標多數為能源或資源股。

現時油價持續上升, 加上該區能為西歐國家提供低成本生產優勢, 是頗有潛力的市場。

根據 Morningstar HK的數字, 成績比較平衡的基金為 :
鄧普頓東歐基金 - A-ACC-?, 無論 1年, 3年及5年的數字也屬中上位置.

01:-11% 02:+24.69%, 03:+56.24 , 04:+50.51 , 05年初至今: +7.66%.

個人意見, 東歐市場的潛力的而且確是大的, 留意的是, 我們比較難獲得該區的投資資訊, 相較投資亞洲市場所獲得資訊則較易, 所以, 有時下跌我們也不太清楚當地發生什麼事, 消息比較間接。 另一要留意的是該市場一般以歐元為單位, 所以, 也要留意歐元的走勢。 所以, 若投資3000元, 可以2000元亞洲, 1000元東歐的比例. 投資東歐屬高風險/回報, 所以, 應以一個比例小的金錢投資. 我自己則喜歡JF的Eastern Smaller.

^-^

大宅

Ron38:

sorry, 真是遲來的祝福, 祝你生日快樂.

請你飲杯

大宅

Hi fafa101,

多謝你, 有心不怕遲

不過, 我是要飲真的coffiee呢 ? 有人經過中環的話, welcome to PM me to 請我飲。

禁止訪問

大宅

joys,

你的問題很好, 一般而言, 我們小投資者是買 Class A / I, 而 Aberdeen 的Class B, 是for一些機構投資者, 不用收首次認購費, 但若在5年內賣出, 要收贖回費 (5, 4..3..2..1, 每年減1%). 不要以為不收首次認購費好好, 以 Aberdeen Class B 的每年管理費比Class A多1%, 計落無著數。

基金價格是不會有太大分別, 不過, 可以看到, class B的價是比Class A 的價明顯低了的.

不過留意, 每間基金公司的情況各有不同. 所以, 可只集中看class A, or I.

^-^

複式洋房

其實用月供的方法買基金or一Lot過的方法買基金,都各有好處,首先講吓一Lot過買的好處,一Lot過買,可以捉到一D短期升幅or周期性的升幅,例如能源基金,年頭時,油價回落到40幾美元1桶,當時買能源基金,到現時大約半年,回報大約係35%.這個這段就一定係一Lot買好過月供.但係月供也有月供的好處,以匯豐(#5)為例,係E道,唔知有冇人低過HK$50買咗,而又一直持有到現在,我相信就算有,都只會係少數.$50買入,升到$100唔放,升到$150都好難忍得住,但係,如果係用月供的方法,每個月都只係投資少部份錢,就有好大機會忍得住,可以一路儲到上$300都有可能.而中途,股價有上有落,月供方法就="平均入市"價錢低時,買多D貨,價錢高時,就買少D貨,咁樣平均價計,一定靚價,又可以食到個大波幅,咁就真係做到長線投資.
其實,買入,持有,這是一個非常簡單的道理,但係點解咁少人做到,原因就係心理壓力,所以如果每月係用少少錢來供基金,心理壓力就會細好多,反而就唔會成日睇實,咁就可以容易D做到長線持有的效果.

子爵府

Besides of 投資目標in Eastern Euro 為能源或資源股, the companies are usually government own?

大宅

Elizatyy:

其實兩者都有, 視乎邊一個地區以及那一隻基金, 不過留意, 基金經理揀股應會很重視公司本身的質素, 價值及穩健性, 所以, 是不是"government own"可能只是其中一個因素.

第二, 揀基金一般也是揀基金的中長線表現, 最好1年, 3年以至5年也是名列前位的, 雖然不保證將來如何, 不過, 也是應留意的. 若是揀Eastern Euro這個波幅比較高的市場, 在揀基金時特別揀一些相對'細'波幅的更好.

^-^

大宅

super sales....here........

大宅

其實最有趣就是遇到這些人,自己又不懂,又不去明白和理解,但喜歡阻礙其他人去明白,去理解。

基金投資是要多明白,多發問才能夠更清楚知道,點解香港小人買基金,其中原因是大家都不明白. 好似買股票一樣,很多人買基金也損手,其實只是不知道方法. 

我一路都是教人長線投資,不炒來炒去,若真是〝super sales"的話,也可能是一個〝無生意"的sales... 哈哈. 買入好股票�基金,長期持有,我有錯嗎?  

男爵府

Ron38,

其實我真係一個完全唔識投資既人,一路以黎剩係諗住儲埋d錢放係銀行,無膽去投資,但係自從睇左哩度發表既意見真係令我學左好多,所以請你要繼續發言,好與唔好我地咁大個人識分架啦!!

複式洋房

係揀基金的過程中,好多時都會睇吓隻基金的過去表現,最主要係要睇吓個基金經理係過去的投資表現是否穩定,如果單睇1年的表現,有可能只係好彩,而唔係真係有實力,所以睇長期表現就會知,如果係同1個市場的基金,過去的投資表現又差不多,咁就要比較風險and回報,如果同樣風險,就會選擇比較高回報的,如果同樣回報,就會選擇比較低風險的,當然最理想的就更係低風險又高回報啦.另外仲可以睇評級,例如S&,morningstar,這些評級公司給與基金的評級,這些也是反影個隻基金的管理水平.

首頁
12345...96

尾頁

跳至