跳至
[2011年] BB有心跳未

首頁

尾頁

大宅

醫生話係BB,不過我唔知佢有冇計埋胎襄,我問佢SIZE岩唔岩,佢就話因為都仲好細,都好難度到咁!!
原帖由 stbb06 於 10-10-3 23:41 發表
0.3cm係bb定胎襄先?如果係bb就唔算細啦~我7w去照bb自己都係0.3cm

伯爵府

原帖由 xglo 於 10-10-3 23:56 發表
醫生話係BB,不過我唔知佢有冇計埋胎襄,我問佢SIZE岩唔岩,佢就話因為都仲好細,都好難度到咁!!

其實, 呢個時期, BB仲好細, 媽媽本身周期27日vs31日, 已經相差4days, bingo可能係排卵日/後一日, 咁又有差別...

再加上, 醫生度的方法&誤差...

4~5日的差別, 已經有0.2~0.3cm啦!

總之, 大家keep住有害喜(唔係突然好返晒), 基礎體溫高(36.8~37.2度, 朝早會低d), 咁就無咩要擔心!

基本上, 到9~10周, 醫生才能度出較準確的周數! 果時可以睇到成個腰果型BB, 郁手郁腳, 好得意架! 到12周度頸皮的時候, BB仲會打君鬥呢... 言念起都好開心!

如果遲排卵的媽媽, 要等多1~2w...

我本身27周期, 5w6d, BB 0.51cm, 胎囊size正常, 睇到心跳!

大宅

咁想問下,你地量體溫係咪一訓醒就即刻量嫁?
原帖由 jjtseung 於 10-10-4 08:57 發表

其實, 呢個時期, BB仲好細, 媽媽本身周期27日vs31日, 已經相差4days, bingo可能係排卵日/後一日, 咁又有差別...

再加上, 醫生度的方法&誤差...

4~5日的差別, 已經有0.2~0.3cm啦!

總之, 大家keep住有害喜(唔係突 ...

大宅

佢講1.5cm應該係胎囊...而唔係bb呀~
而我地講既係bb size呀!!!
好似我咁(自己計m起計)7w5d照bb有0.8cm,但醫生話實際佢應該只係6w4d咋...(因為我cycle係30-35day)

伯爵府

原帖由 xglo 於 10-10-4 09:56 發表
咁想問下,你地量體溫係咪一訓醒就即刻量嫁?

得閒就度下lor...

朝早訓醒, 體溫低d! 同埋每支溫度計都會有差異!

大宅

我諗住都係收工先會量下,返工唔方便!!!
原帖由 jjtseung 於 10-10-4 13:45 發表

得閒就度下lor...

朝早訓醒, 體溫低d! 同埋每支溫度計都會有差異!

別墅

唔好太擔心啦! 係咪醫生係咪叫您兩個星期後再照呢? 如果早期太擔心或心急, 可以在5週後抽血驗孕, 非常準確, 至於閃閃一般等到7或8週後才明確地見到呢! 所以我約定8週照閃閃才是明治抉擇, 免得浪費無謂金錢嗎!

原帖由 mongshingshing 於 10-9-28 17:18 發表
我上次在醫院6WEEK3DAY, 沒有閃閃, 很擔心. 這個MESSAGE太好了, 我還擔心...... 現在放鬆了一點.

男爵府

我上星期尾照, 見到有心跳, 醫生話BB 大約1 CM

別墅

您唔係照咗咩? 無比您聽心跳呀? 可以要求啊!

原帖由 xglo 於 10-10-1 22:46 發表

我都好想聽下bb 心跳聲,唔知係點嘅呢?

別墅

今天7W4, 下星期一照, 到時8W4了, 應該有閃閃的. BB加油!!!

我想問下JM們, 你地肉眼看肚皮(肚臍以下), 會唔會見到跳跳下, 果D會唔會係BB心跳?? 定係子宮D血管膨脹, 所以咁? 我看了一個台灣的媽媽網, 她說用手也能FEEL到BB心跳, 我真是半信半疑...

原帖由 KittykyChan 於 10-10-4 17:40 發表
唔好太擔心啦! 係咪醫生係咪叫您兩個星期後再照呢? 如果早期太擔心或心急, 可以在5週後抽血驗孕, 非常準確, 至於閃閃一般等到7或8週後才明確地見到呢! 所以我約定8週照閃閃才是明治抉擇, 免得浪費無謂金錢嗎!

...

大宅

照左啦,不過我諗佢果度冇....
原帖由 KittykyChan 於 10-10-4 17:56 發表
您唔係照咗咩? 無比您聽心跳呀? 可以要求啊!

伯爵府

原帖由 mongshingshing 於 10-10-4 18:23 發表
今天7W4, 下星期一照, 到時8W4了, 應該有閃閃的. BB加油!!!

我想問下JM們, 你地肉眼看肚皮(肚臍以下), 會唔會見到跳跳下, 果D會唔會係BB心跳?? 定係子宮D血管膨脹, 所以咁? 我看了一個台灣的媽媽網, 她說用手也能FE ...

會跳跳下... 不過, 唔係BB心跳, 就算BB好大時, 都唔會見到!

大宅

今日6週3日, 照到閃下閃下, 真係好開心...好感動呀...醫生無講話比我聽, 我又無問...約左2星期後再照~~醫生話我阿b得0.38cm, 呢個應該係5week既size...有無媽媽都係咁? size差左成個week, 會唔會有問題架? 今次第一胎..好多野都唔識...

6W3D- 0.38cm
9W6D- 2.10cm
12W2D- 5.9cm

大宅

原帖由 Bigtreewing 於 10-10-4 20:33 發表
今日6週3日, 照到閃下閃下, 真係好開心...好感動呀...醫生無講話比我聽, 我又無問...約左2星期後再照~~醫生話我阿b得0.38cm, 呢個應該係5week既size...有無媽媽都係咁? size差左成個week, 會唔會有問題架? 今次第一 ...

大宅

我下星期先照呀~~

原帖由 Bigtreewing 於 10-10-4 20:33 發表
今日6週3日, 照到閃下閃下, 真係好開心...好感動呀...醫生無講話比我聽, 我又無問...約左2星期後再照~~醫生話我阿b得0.38cm, 呢個應該係5week既size...有無媽媽都係咁? size差左成個week, 會唔會有問題架? 今次第一 ...

別墅

好消息呀!!!!!! 好羨慕呀!!!!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bigtreewing 於 10-10-4 08:33 PM 發表

恭喜你,
你係咪本身週期比較長,
所以遲排卵,如果係細左一個WEEK都唔出奇嫁,
總之醫生話冇問題咪OK囉

大宅

原帖由 黃二少奶 於 10-10-5 19:46 發表

恭喜你,
你係咪本身週期比較長,
所以遲排卵,如果係細左一個WEEK都唔出奇嫁,
總之醫生話冇問題咪OK囉

佢又無講有無問題呀, 只係叫我休息多d...我週期唔長架, 平時都係29-32...死啦...好擔心....

6W3D- 0.38cm
9W6D- 2.10cm
12W2D- 5.9cm

大宅

照到閃閃,好野!
如果無問題咪得囉
我睇書時寫1cm大
但我都係得0.59cm...
問左醫生話無問題就安心D
唯有之後營養好D追番
加油!
原帖由 Bigtreewing 於 5/10/2010 19:52 發表

佢又無講有無問題呀, 只係叫我休息多d...我週期唔長架, 平時都係29-32...死啦...好擔心....

男爵府

好媽媽勳章

好開心呀!照左阿b有0.64cm見到佢心跳閃閃下,好得意呀!

首頁

尾頁

跳至