懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

小產咗 2 次, 依家 6w 4d 喇。
點知我上星期日出 job 3小時之後開始流啡
我好擔心bb,自己 30 幾
如果今次都失敗的話,我諗我唔會有勇氣再試有bb
中醫開咗d 安胎藥比我,
你地話我應唔該食哂佢 or 食少少?
會唔會對bb有影響架?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你信唔信個中醫囉,
我之前小產兩次,今次第三次懷孕,
一知有左就去睇中醫安胎,
so far到而家都冇事冇幹,
我自己就好信個中醫

伯爵府

我同你差唔多....不過到而家TOUCH WOOD 無咩事,我都有睇中醫.....佢都有開安胎藥俾我,不過都係一D補氣補血既藥,飲左藥我覺得OK喎,之前夜晚經常尿頻、身痕、子宮下墜...而家飲左藥呢D現象輕左.....所以我KEEP住都有睇中醫...

珍珠宮

原帖由 黃二少奶 於 10-9-25 09:14 發表
睇你信唔信個中醫囉,
我之前小產兩次,今次第三次懷孕,
一知有左就去睇中醫安胎,
so far到而家都冇事冇幹,
我自己就好信個中醫

請問係咪一嘀啡都冇流過?

如果係,實在太好..

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 小mama 於 10-9-25 09:20 AM 發表

請問係咪一嘀啡都冇流過?

如果係,實在太好..

touchwood,真係暫時一滴都冇

大宅

原帖由 BBgoing 於 10-9-25 01:35 發表
會唔會對bb有影響 ...

我都試過小產3 次 , 我第4 次時都有作小產 , 我中西醫都有看 , 我囡囡現在3 歲半 , 所以你說食中藥有沒有問題好睇你中醫得唔得同你信唔信佢 , 你現在咁最她訓床休息, bb一定沒事的 , 比心機呀

大宅

回覆 2# 黃二少奶 的文章

我都有看中醫。我係覺得好訓咗同血氣好咗。
中醫說我血氣唔好....唔夠力比bb...現在看了他5次...sofar 都幾好....我亦有同西醫說我看中醫安胎。佢說沒問題..只要個中醫知你是有bb ...什麼可吃什麼不可以吃便可.....
不過飲中藥是要介口.....

別墅

原帖由 BBgoing 於 10-9-25 01:35 發表
會唔會對bb有影響 ...

我和你的經驗很相似, 我都係年過30, 但還未算高齡產婦, 小產過兩次, 上年年中第三次懷孕, 頭5個月都有食中藥安胎, 我個人覺得心理和生理上對我都有很大幫助, 懷孕初期很辛苦又暈又嘔, 另外今次由驗到有那一刻, 心情很複雜, 既開心又恐懼, 全個懷孕過程都瞓得唔好...中藥舒緩了懷孕初期不適, 又有助容易入睡, 心理上又感覺有中藥幫助, 即使自己食錯嘢之類都有它幫補....

我睇開那個中醫師很多人睇, 電話預約取了籌去到都要排隊, 真的很辛苦, 返到去飲藥, 翻熱時聞到D味已經想反胃, 有時真係飲完又嘔返一半出來, 但一想起今次一定要成功, 又了這份堅持, 再辛苦都不怕了....

之後的懷孕過程都十分順利, 到後期BB還比實際週數大了一週, 最後39週開刀, 女女5月出世重8.25磅, 而家4個半月重16磅, 肥嘟嘟很可愛, 真的很感恩....! 所以我覺得BB咁健康和初期中藥安胎都有D關係....

祝願你都和我一樣咁順順利利....good luck !

水晶宮

原帖由 kongwt 於 10-9-25 10:57 AM 發表

我和你的經驗很相似, 我都係年過30, 但還未算高齡產婦, 小產過兩次, 上年年中第三次懷孕, 頭5個月都有食中藥安胎, 我個人覺得心理和生理上對我都有很大幫助, 懷孕初期很辛苦又暈又嘔, 另外今次由驗到有那一刻, ...

你講得o岩,其實係心理上o既幫助真係好大,
人地懷孕開開心心,但對於我黎講,懷孕係每日擔心,
所以每個星期去睇中醫,把下脈,我都會問ec覺得o唔ok,
佢話我覺得ok喎,個心真係感覺好好多嫁

大宅

回覆 1# 黃二少奶 的文章

都真係.成日問醫師....點呀..bb ok 嗎.
當佢說什麼都安好....開心過中六合彩.....

民房

我現在都有訓床休息
我該該去完大, 都沒發現流啡了
唔知關唔關中藥事

飲中藥要介口? 點介口?
可唔可以話比我知要介咩野?

希望大家順順利利生個肥嘟嘟可愛 BB

大宅

回覆 1# BBgoing 的文章

我個中醫叫我逢蘿蔔都唔可以吃。陳皮啦
生果只可以是橙同蘋果。
蟹都唔可以...因為破氣.........
多飲魚湯....普通蕃茄薯仔魚湯都好有營養....
任何湯or d 餸都加薑........

水晶宮

原帖由 肥肥地 於 10-9-25 04:15 PM 發表
我個中醫叫我逢蘿蔔都唔可以吃。陳皮啦
生果只可以是橙同蘋果。
蟹都唔可以...因為破氣.........
多飲魚湯....普通蕃茄薯仔魚湯都好有營養....
任何湯or d 餸都加薑........ ...

嘩,同我EC講O既差唔多喎

大宅

我本身身體差,氣血唔夠個人好虛,所以不嬲都有睇開中醫,到而家有左更加keep住睇,希望可以舒緩害喜同埋陀穩d

複式洋房

我係第一胎, 2個月時都見紅/流啡, 咁去睇左急症只係比左一星期病假我休息~ 醫生話冇咩可以做到~ 咁所以我去左睇中醫. 雖然 d 中藥真係好難食, 一食落去都想嘔... 不過o個時為左阿b, 點都要忍... 咁之後加埋瞓床, 過左3個月真係冇再流啡喇, 阿b而家出左世, so far 都好好呀. 我唸最緊要搵個信得過的中醫啊~

民房

非常多謝你地 D 建議
我決定會 keep 住睇中醫架喇
我想問煲湯使唔使放 D 陳皮?
大肚婆受唔受得陳皮?

男爵府

畀面勳章

我個中醫成日都叫我食飯, 話米飯做血
我都覺得係你信唔信得過佢囉, 選個睇開夾的中醫, 人地睇幾好都無用, 最緊要夾
我陀亞b都有睇中醫架, 我覺得亞b都算ok

民房

我中醫都係叫我食飯
+ 每日一雞蛋

大宅

我依家都6個月了,一開始都有睇中E嫁.因為本身體質差,頭幾個月三日唔埋就睇~又頭暈又嘔喎.出街都出唔到呀..依家係有時舒服先睇~不過E中都係叫我食飯同飲下一般湯水就OK.(不過我都係支持,你睇開先睇,因為佢地會知你個體質如何,安D全咁~)

別墅

請問你們看開的中醫,有無在港島中西區或灣仔銅鑼灣區,我係高齡,想調理一下身子!如有請PM我,謝謝!

原帖由 kongwt 於 10-9-25 10:57 發表

我和你的經驗很相似, 我都係年過30, 但還未算高齡產婦, 小產過兩次, 上年年中第三次懷孕, 頭5個月都有食中藥安胎, 我個人覺得心理和生理上對我都有很大幫助, 懷孕初期很辛苦又暈又嘔, 另外今次由驗到有那一刻, ...
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

首頁

尾頁

跳至