跳至

首頁
56789...52

尾頁

大宅

hk_woman68,

我兩個仔已唔想再返HK了. 佢地仲細, 未建立到好深既友誼, 所以對HK可以話無乜唔捨得, 呢度已係佢地既家了.

and ngtft, thanks for your reminder.

我上網睇過, 來回船飛要AUD135. 所以真的要預留多D時間係個度先扺.

男爵府

哇!來回成135蚊,咁真係要玩多幾日先抵……
不過一家四口,計起條數都係35蚊一個人有找,唔算好貴……

我個女家陣淨係掛住香港d物價咋……:lol
原帖由 lillymarie 於 10-10-25 14:25 發表
hk_woman68,

我兩個仔已唔想再返HK了. 佢地仲細, 未建立到好深既友誼, 所以對HK可以話無乜唔捨得, 呢度已係佢地既家了.

and ngtft, thanks for your reminder.

我上網睇過, 來回船飛要AUD135. 所以真的要預留多D ...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-25 14:28 發表
哇!來回成135蚊,咁真係要玩多幾日先抵……
不過一家四口,計起條數都係35蚊一個人有找,唔算好貴……

我個女家陣淨係掛住香港d物價咋……:lol
...

你地有無返過HK? 現在HK既野貴咗好多啦. 菜價同呢度可能已差不多. 衫亦唔見得平. 不過靚過呢度就真, 嘻嘻!

男爵府

我近排未返過香港啊,不過,我諗澳洲d野都仲貴過香港,上星期,有個朋友個女來澳洲讀書,佢話阿女見到澳洲d物價都“哇哇聲”:lol ,乜都唔敢買。我話佢知,住多幾個月就習慣架啦
原帖由 lillymarie 於 10-10-25 15:21 發表

你地有無返過HK? 現在HK既野貴咗個好多啦. 菜價同呢度可能已差不多. 衫亦唔見得平. 不過靚過呢度就真, 嘻嘻!

大宅

hk_woman68,
你囡囡係咪讀官校? 功課有幾多? 係咪明年選科啦?
我仔明年升Y6, 要開始諗佢升中學既事啦.

男爵府

係呀,我個女讀緊官校,Wavell State High School,校風唔錯。

我個女今年 Y8,term 3 已經開始揀科啦,不過,佢term 3 report 成績唔錯,有機會入到 AAP
(Advanced Academic Program),所以之前揀左0固d科又話唔使喎,AAP 有統一課程喎?-(

功課……升中之後,就好似多左小學少少,都係好似小學咁,限期之前交就得啦。

springfild 係大學城來架喎,應該 d 學校都唔錯呱?我知道好多澳洲中產就會俾子女入私校,師資好d 呱,私校的學費由2xx/week 至 5xx/week 不等。官校的水準好參差,因為係就近入學,有教冇類,所以都睇地區呱。

咪住,你個仔仔升 Y6?仲有兩年喎

原帖由 lillymarie 於 10-10-25 17:03 發表
hk_woman68,
你囡囡係咪讀官校? 功課有幾多? 係咪明年選科啦?
我仔明年升Y6, 要開始諗佢升中學既事啦.

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-25 17:29 發表
係呀,我個女讀緊官校,Wavell State High School,校風唔錯。

我個女今年 Y8,term 3 已經開始揀科啦,不過,佢term 3 report 成績唔錯,有機會入到 AAP
(Advanced Academic Program),所以之前揀左0固d科又話唔使喎,AAP 有統一課程 ...

AAP, 係咪教育局話有三種類似尖子的課程, 可以同大學合作之類之類? Y8尾就決定架啦, 時間真的好緊逼呢! 你囡囡真係叻喎! 佢之前係HK係咪成績亦不錯? 黎咗三年已有好成績, 真不簡單!
我呢區係新區, 已有的中學......口啤.......我見過間學校既學生9點幾仲係shopping centre 度食野傾計, 担住口煙等巴士之類之類. 要讀好既中學, 一定要搬囉.

男爵府

我個女呢間,我家老爺有朋友在中學教書,話呢間係 one of the best high school in QLD 喎,不過校風就好嚴,好多條校規有話係公眾場合唔準呢校、唔準0固樣,我係呢區住左兩年幾,就暫時未見過呢間學校學生著住校服食煙(除左校服就唔知啦

我都覺得Y8就揀科好似太早,不過,有朋友話,如果讀私校,第日想轉都得喎,我個女呢間就話,到Y9 or Y10,如果覺得揀錯,讀得好辛苦,都可以同學校商量,睇下可唔可以轉。

你個區係咪屬於Ipwich?我之前有係 Redbank Plain住過,個區 d 官校真係好麻麻,我都怕怕 我有去過springfiled個商場,我仲以為你度係大學區,d 人冇咁復雜添

原帖由 lillymarie 於 10-10-25 18:15 發表

AAP, 係咪教育局話有三種類似尖子的課程, 可以同大學合作之類之類? Y8尾就決定架啦, 時間真的好緊逼呢! 你囡囡真係叻喎! 佢之前係HK係咪成績亦不錯? 黎咗三年已有好成績, 真不簡單!
我呢區係新區, 已有的中學...... ...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-25 18:46 發表
我個女呢間,我家老爺有朋友在中學教書,話呢間係 one of the best high school in QLD 喎,不過校風就好嚴,好多條校規有話係公眾場合唔準呢校、唔準0固樣,我係呢區住左兩年幾,就暫時未見過呢間學校學生著住校服食煙(除左校服 ...

我囝囝間小學係新校, 叫做唔錯. 老師都睇D學生睇得幾緊. 但就同southside既小學好唔同, 百無, 極少課外活動, 只有TAS校際運動比賽, 囝囝只需要返學, 唔使諗其它活動, 讀得好輕鬆寫意. 呢區遲D會有間新中學, 好多家長都好期望入到呢間而唔係已有個間. 但一來我唔係住佢既校網, 二來新校一定係好咩?
係呀, 我地屬於ipswich, 圖書館得4間咁大把咋.
你地一開始又會住redbank plains離brisbane咁遠既?

男爵府

早晨啊……

lillymarie:
初初來時,朋友話0固頭租平喎,咁又真係好平,所以係0固頭住左都有半年。

我個女小學0固陣都有d課外活動喎,netball、band,個個term都有表格來問你參加呢樣、參加0固樣喎。澳洲d小學都係 hea 下 hea 下又一 day 架,city 之外的學校好多時 d 課程都好淺,Y6、Y7仲會教緊 Y4 的書,所以有d學生上左中學就會覺得好吃力,讀讀下唔想讀,走去打工囉。

南區就中國人同台灣人多囉,講普通話,我個女初初來到唔肯去 sunnybank,因為佢唔曉普通話,聽唔明,所以只肯去chinatown 家陣上網睇台灣劇集多左先叫做好 d d 咋

你打開頁搵下你0固度有乜私校,再打電話去問下收幾錢 or 上網睇下間學校個網站,係喎,你係仔仔來喎,如果女仔,Ipswich 有間 Girl Gramma School,私校好似大部分都分開男、女校…仲有兩年時間,唔使咁急。你想學孟母三遷啊?:lol

原帖由 lillymarie 於 10-10-25 20:44 發表

我囝囝間小學係新校, 叫做唔錯. 老師都睇D學生睇得幾緊. 但就同southside既小學好唔同, 百無, 極少課外活動, 只有TAS校際運動比賽, 囝囝只需要返學, 唔使諗其它活動, 讀得好輕鬆寫意. 呢區遲D會有間新中學, 好多家 ...

大宅

hk_woman68,

我都唔知囝囝間學校教緊咩課程, 佢地初初由唔識講唔識聽, 到現在識講識聽. 我已覺得好安慰了. 你講緊課程淺係指邊科? 我囝囝就話數學好淺, 全年佢都無學過新野喎(同佢HK比較). 講多D我聽, 等我留意下. 中學課程同小學課程有咩差別呢?

呢度搬屋好似唔簡單? 你當年搬屋有無搵搬屋公司? 知唔知要幾錢? 我地都有諗過孟母三遷. 初初來到澳洲亦有搵過近city的屋架, 但可惜我地帶埋兩隻猫過來, 好多屋都唔准養寵物呢! 住落咗現在呢度, 其實無乜意慾要搬, 帶住猫猫, 選擇真的唔多.

男爵府

係,數學淺好多。

我都係唔多理個女d功課,早排佢返來話:“阿媽,救命啊……”原來佢0地 Y8 功課有一項要做“安排14日旅行團遊Greece & Roma”,要寫明每日行程同使左幾多錢……最後佢自己上網去搵資料,我幫佢唔到

你有兩隻貓添!我有一隻貓,租屋都煩 c 我啦。搬屋我搵中國人搬屋公司,講普通話,平過鬼佬公司,上次搬好似二百零,搬得幾好,我下次都會搬返佢0地。

中學報學校可以跨區喎,你可以去報間新學校架,澳洲中學的學費津貼以收生人數同政府計,所以學校都唔介意收多d學生架
原帖由 lillymarie 於 10-10-26 08:04 發表
hk_woman68,

我都唔知囝囝間學校教緊咩課程, 佢地初初由唔識講唔識聽, 到現在識講識聽. 我已覺得好安慰了. 你講緊課程淺係指邊科? 我囝囝就話數學好淺, 全年佢都無學過新野喎(同佢HK比較). 講多D我聽, 等我留意下. ...

公爵府

lillymarie,

Ipswich is very far from Brisbane wor...where is your hubby work? Ipswich?

男爵府

Mrs. Kangaroo,

Ipswich 唔算好遠喎,我係city開車去,都係40分鐘咋
原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-26 08:19 發表
lillymarie,

Ipswich is very far from Brisbane wor...where is your hubby work? Ipswich?

大宅

嘻嘻, 我hubby就係springfield返工呀, 佢可以行路返工放工, 慳返一架車. Springfield 去 Brisbane 和 去 ipswich的時間都一樣. 啱啱好係中間.

hk_woman68,

我細囝有份功課要設計board game, 我自己都唔識做, 所以亦交哂俾佢自己做, 哈哈! 你囡囡份功課都唔易做喎, 有幾多日俾佢預備呢?

我地啱啱簽咗租約一年, 可以有多d時間再諗下搬屋既事. 你可唔可以pm搬屋公司既資料俾我, 等我第時有需要都搵佢?

我發現呢度既學校同HK其實差不多, 好既學校一樣爭崩頭, 好易入既學校, 又會諗下係咩原因...........最麻煩係我囝囝英文無咩驚喜, 運動科直頭唔合格, 若要爭唔知點爭.......所以我已開始搵緊中學既資料. 最担心其實係校風, 好鬼驚佢被人bullied(佢好細粒), 又驚佢會遇上吸毒的同學. 嘻嘻, 我係個焦慮媽咪!

男爵府

lillymaire:
我個女英文就得個C,佢成日都呻英文唔夠本地學生好,我話你得來左三年,合格已經好叻架啦,我已經好安慰架啦 你上學校網站睇下,認住d 校服,係街度見到著校服0固 d 起碼都知係邊間。

我都有驚阿女係學校俾人蝦架,佢英文又唔好,又怕醜,唔多講野,驚佢俾人蝦左都唔曉反抗添啊 我算好彩,之前間小學可以直升呢間中學,我個女成績中中庭庭到啦。

至於吸毒呢個話題,我由佢細細個已經同佢講架啦,大人的意識小朋友會 get 到架啦,我又唔怕呢樣,佢自己應該會同人say No 呱 家陣又要講埋紋身喎,容乜易佢覺得紋身冇乜大不了就慘啦

pm 左間公司電話俾你啦,佢0地係南區。不過你蝦子係0固頭返工咁係就返佢啦,你試下問下d私校的價錢先,有d都有1xx/week架,八住先囉。

原帖由 lillymarie 於 10-10-26 08:51 發表

嘻嘻, 我hubby就係springfield返工呀, 佢可以行路返工放工, 慳返一架車. Springfield 去 Brisbane 和 去 ipswich的時間都一樣. 啱啱好係中間.

hk_woman68,

我細囝有份功課要設計board game, 我自 ...

大宅

hk_woman68,

紋身我都覺得難講, 你諗到點同個囡講紋身唔好嗎? 呢度真的通街都見到人紋身. 過幾招來, 等我學下.

男爵府

哈哈,唔敢當唔敢當……大家探討下就係。十幾年前我同我細佬講過紋身的問題,說服到佢冇去紋身,所以家陣又用呢招同個女講:

理由有兩點:
(1) 今日的潮流,十年、廿年後就變做老土,你家陣睇返七十年代的人著衫都覺老土啦係嘛,佢0地當時覺得好潮架;
(2) 一件衫過左時,嫌老土,你可以掉左佢,唔要;但紋身會跟你一世喎,你今日中意唔等於你廿年後都中意喎,到時你想除左個紋身……就好難囉,就算家陣有什麼激光,都洗唔乾淨架

仲有什麼鼻環啊、舌環啊、周圍都打窿0固d人,電視明星又有窿、又紋身,唔知要費幾多口舌去解釋呢 d 唔係正常人所為

原帖由 lillymarie 於 10-10-26 10:34 發表
hk_woman68,

紋身我都覺得難講, 你諗到點同個囡講紋身唔好嗎? 呢度真的通街都見到人紋身. 過幾招來, 等我學下.

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-26 14:30 發表
哈哈,唔敢當唔敢當……大家探討下就係。十幾年前我同我細佬講過紋身的問題,說服到佢冇去紋身,所以家陣又用呢招同個女講:

理由有兩點:
(1) 今日的潮流,十年、廿年後就變做老土,你家陣睇返七十年代的人著衫都覺老土啦係嘛,佢0 ...

說得有道理! 說得好!

現在年青的一代真的令我頗担心. 最近聽ABC LIFE MATTERS 電台節目, 講起有些15,16歲的青少年, 會去男/女朋友家過夜, "with the intent of sex".
佢地既父母為了維持親子關係, 又或者表示民主, 又或者表示尊重, 隻眼開, 隻眼閉. 有專家仲話, 根據survey, 時下澳洲16歲或以上的青少年, 有50%已有性行為.

係呢度唔使煩讀書, 却要煩呢D問題......

男爵府

早晨……咁多位

lillymarie:
其實呢 d 問題,我諗邊度d青少年家長都有呢 d 煩惱,香港都好多未婚媽媽、未婚爸爸。好多時大人唔敢開口講呢 d 問題,等細佬仔出左事,佢0地又怕屋企人鬧,咪越搞越鑊囉 唉,做人父母,長憂九十九,一生一世架啦:lol

原帖由 lillymarie 於 10-10-26 20:50 發表

說得有道理! 說得好!

現在年青的一代真的令我頗担心. 最近聽ABC LIFE MATTERS 電台節目, 講起有些15,16歲的青少年, 會去男/女朋友家過夜, "with the intent of sex".
佢地既父母為了維持親子關係, 又或者表示民主 ...

首頁
56789...52

尾頁

跳至