跳至

首頁
34567...52

尾頁

男爵府

Mrs. Kangaroo:
係?加油加油……pray for you

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-13 19:33 發表
追ingfingers crossed

男爵府

早晨啊,咁多位……Brisbane 終於又返番“陽光與海灘”嚕

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-14 04:53 發表
早晨啊,咁多位……Brisbane 終於又返番“陽光與海灘”嚕

yeah, I quickly washed clothes, weather broadcast says rain again tomorrow.

wonder if the streets will flood with the dam gates opening to release water.

男爵府

今朝早我冇睇新聞,尋日新聞就話 west Brisbane 水浸警報喎

原帖由 lillymarie 於 10-10-14 11:37 發表

yeah, I quickly washed clothes, weather broadcast says rain again tomorrow.

wonder if the streets will flood with the dam gates opening to release water.

侯爵府

2019新春慶豚圓

thank you ar. we plan to have 2 kids ga. hopefully, good news come soon la~

we also plan to move back to brissy after we have our 2nd child...hehe

原帖由 hk_woman68 於 10-10-14 04:49 發表
Mrs. Kangaroo:
係?加油加油……pray for you

男爵府

哇!正啊,歡迎歡迎啊

加油加油,趁大 b 仲細,兩個一齊湊,一男一女湊個好字就仲正啦!

放心啦,等你 move briz 時,應該唔會水浸、又唔會乾塘啦……水庫 d 水夠用五年喎,家陣多得滯添,又要開閘放水添 :lol

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-14 12:43 發表
thank you ar. we plan to have 2 kids ga. hopefully, good news come soon la~

we also plan to move back to brissy after we have our 2nd child...hehe

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-14 17:49 發表
哇!正啊,歡迎歡迎啊

加油加油,趁大 b 仲細,兩個一齊湊,一男一女湊個好字就仲正啦!

放心啦,等你 move briz 時,應該唔會水浸、又唔會乾塘啦……水庫 d 水夠用五年喎,家陣多得滯添,又要開閘放水添 :lol

...

水浸都唔係處處都浸到. 買屋前到Brisbane Council website可以免費查到個地址的過往水浸紀錄. 呢個服務真的幾好.

希望今次開閘放水唔會搞到水浸啦, 明晚我要去Windsor呀.

男爵府

lillymarie:
你聽晚去 Windsor 做乜啊?我度係 Windsor 隔離之喎:lol

頭先睇電視新聞話水庫開閘,西區warring 喎,不過你個區咁高地勢應該冇事。

原帖由 lillymarie 於 10-10-14 18:25 發表

水浸都唔係處處都浸到. 買屋前到Brisbane Council website可以免費查到個地址的過往水浸紀錄. 呢個服務真的幾好.

希望今次開閘放水唔會搞到水浸啦, 明晚我要去Windsor呀. ...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-14 18:45 發表
lillymarie:
你聽晚去 Windsor 做乜啊?我度係 Windsor 隔離之喎:lol

頭先睇電視新聞話水庫開閘,西區warring 喎,不過你個區咁高地勢應該冇事。

原來Windsor有好多條街列入水浸高危街道呀
我明晚帶大少去個頭打乒乓波呀.
個條街榜上有名. 不過啱啱上網睇新聞, 似乎無水浸情況出現.

男爵府

早晨啊……咁多位:lol

lillymarie:
打乒乓波咁正?係club活動?得閒方唔方便俾個地址,等我帶個女去look look 啊?

windsor 冇水浸啦,尋日入油先經過0固頭,冇事喎。

仲有啊,頭先聽收音機話,今晚又落“狗 c ” 喎,你開車咁遠,小心開車喎(搵唔到個廣東字,唯有打“開車 ”)

今朝早我家小姐先話學校band今晚表演喎,放學先通知我去邊度表演,c 未,24小時候命老媽子!

原帖由 lillymarie 於 10-10-14 19:02 發表

原來Windsor有好多條街列入水浸高危街道呀
我明晚帶大少去個頭打乒乓波呀.
個條街榜上有名. 不過啱啱上網睇新聞, 似乎無水浸情況出現.

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-15 03:48 發表
早晨啊……咁多位:lol

lillymarie:
打乒乓波咁正?係club活動?得閒方唔方便俾個地址,等我帶個女去look look 啊?

windsor 冇水浸啦,尋日入油先經過0固頭,冇事喎。

仲有啊,頭先聽收音機話,今晚又落“狗 c ” 喎,你開車咁 ...

HK_woman68,
你囡囡都鍾意打乒乓波? 咪係Brisbane table tennis association囉, 86 Green Terrace. 好似得呢度先有junior coaching class, 所以遠D都要帶我大少去上堂.

你囡囡玩咩樂器呀? 可以跟sch band去表演真係好開心的事呢!

今晚大家都要小心駕駛.
P.S. 頭先我開車上公路時, 發現軚盤上有隻蜘蛛, 一心想撥走佢, 自己架車車頭就擺咗向對頭線, 啱啱有架大貨櫃車經過, 真係嚇C自己! 一邊鬧自己, 一邊諗下次被蜘蛛爬上身, 都好過交通意外!

男爵府

lillymarie:
我剛剛車朋友去機場返來,出邊個天好黑,好似要落緊大雨咁,你今晚出來開車小心 d 就真。

哇!你咁危險!不過俾著我,見到蜘蛛都怕架……

我個女啊,樂器樣樣都半桶水,長笛、鋼琴、吉它,學校管弦樂吹長笛。等我寫低個地址去睇下先,我個女……好難踢到佢做運動,我頭都大:什麼籃球、網球、netball,樣樣玩幾堂又話唔中意,激到我 c c 下!

原帖由 lillymarie 於 10-10-15 11:40 發表

HK_woman68,
你囡囡都鍾意打乒乓波? 咪係Brisbane table tennis association囉, 86 Green Terrace. 好似得呢度先有junior coaching class, 所以遠D都要帶我大少去上堂.

你囡囡玩咩樂器呀? 可以跟sch band去表演真 ...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-15 12:28 發表
lillymarie:
我剛剛車朋友去機場返來,出邊個天好黑,好似要落緊大雨咁,你今晚出來開車小心 d 就真。

哇!你咁危險!不過俾著我,見到蜘蛛都怕架……

我個女啊,樂器樣樣都半桶水,長笛、鋼琴、吉它,學校管弦樂吹長笛。等我寫低個 ...

hk_woman68,
你囡囡學三樣樂器呀? 佢似乎都幾喜歡音樂? 長笛係咪係學校學? 呢度搵音樂老師真的無香港咁容易.

今日好好天呀! 要諗下明天去邊度玩下先得!

男爵府

lillymarie:

上呢個網睇下:http://www.ourbrisbane.com/whats-on/events

今個星期日brisbane 有兩個免費events,Green Heart Fair 應該0岩你d仔女去玩下,不過係南區,好似遠左d。

係呀,長笛係來左呢度先係學校學,鋼琴就係香港開始學架啦,家陣鋼琴同吉它咪搵私人老師教囉。呢度買樂器都難過香港啦,香港周圍都有琴行,呢度……又貴又少選擇

各區地區個d免費報紙好多時都有私人老師的廣告架
原帖由 lillymarie 於 10-10-16 13:13 發表

hk_woman68,
你囡囡學三樣樂器呀? 佢似乎都幾喜歡音樂? 長笛係咪係學校學? 呢度搵音樂老師真的無香港咁容易.

今日好好天呀! 要諗下明天去邊度玩下先得! ...

男爵府

咦?ghtft 唔蒲返呢度啦?唔知佢太太出左院未?

男爵府

lillymarie:
今日有朋友話我知 South Bank Mesuem 有恐龍展喎,我0地今日去到,搵唔到位泊車,周圍停車場都full晒,今個星期一18號係學校假期,你帶d子女去look look?

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-17 15:22 發表
lillymarie:
今日有朋友話我知 South Bank Mesuem 有恐龍展喎,我0地今日去到,搵唔到位泊車,周圍停車場都full晒,今個星期一18號係學校假期,你帶d子女去look look? ...

多謝你報料喎!明天我帶大少去Gold Coast玩chess, 一去就去全日。
我幾怕去CBD架,一想到泊車就覺得煩。寧願駕車到遠少少的地方。

男爵府

我都怕去city,你咁勇,自己開車去gold coast咁遠,勁啊!:lol

原帖由 lillymarie 於 10-10-17 15:57 發表

多謝你報料喎!明天我帶大少去Gold Coast玩chess, 一去就去全日。
我幾怕去CBD架,一想到泊車就覺得煩。寧願駕車到遠少少的地方。

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-17 16:11 發表
我都怕去city,你咁勇,自己開車去gold coast咁遠,勁啊!:lol

我有個朋友係GC, 耐唔耐我就去搵佢, 所以慢慢都慣了. 我老公有位同事, 佢住係GC, 真係日日駕車到Springfield返工.
有時悶悶地咪搵個藉口去遊車河囉, 哈哈!
係啦, 今日問起朋友, 原來係wynuum都有個table tennis association, 有三十年歷史. 有興趣可以上佢個website望望. 叫做wynuum table tennis association.

男爵府

早晨啊……

lillymarie:
我淨係試過自己駕車去 Ipswich 咋,都係40分鐘度,去GC,我度過去要成個幾鐘,諗下都怕怕,所以次次去都係坐我家“老爺”車,佢開車,我坐車……嘻嘻!

多謝你d資料,我尋日同個女講問佢去唔去玩下乒乓波,又俾佢reject我:“都冇人同我打……”唉!都唔知搵乜俾佢做運動…… 我上過windsor 個網站睇過,都幾多plan 可以 join,我會努力嘗試捉佢去windsor 0固 間look look

原帖由 lillymarie 於 10-10-17 16:26 發表

我有個朋友係GC, 耐唔耐我就去搵佢, 所以慢慢都慣了. 我老公有位同事, 佢住係GC, 真係日日駕車到Springfield返工.
有時悶悶地咪搵個藉口去遊車河囉, 哈哈!
係啦, 今日問起朋友, 原來係wynuum都有個table tennis ass ...

首頁
34567...52

尾頁

跳至