跳至

首頁
45678...52

尾頁

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-18 06:56 發表
早晨啊……

lillymarie:
我淨係試過自己駕車去 Ipswich 咋,都係40分鐘度,去GC,我度過去要成個幾鐘,諗下都怕怕,所以次次去都係坐我家“老爺”車,佢開車,我坐車……嘻嘻!

多謝你d資料,我尋日同個女講問佢去唔去玩下乒乓波,又俾 ...

hk_woman68,
今日去GC, 超攰! 放低大囝, 跟住同細囝去Currumbin wildlife sanctuary玩, 下午再去沙灘玩水. 難得今日好好天呢!
Windsor 逄星期五5.30-7.00pm有junior coaching class, 但唔肯定去到幾多歲. 你囡囡以前有無打開乒乓波? 如果有玩開, 個度有幾個high school學生, 一齊打波都幾好玩架. 但如果係初學, 可能會悶少少.

男爵府

lillymarie:
哇!你玩得好盡喎……又玩水、又開車……精力過人,今晚一定個個好好 目訓 :lol

我0地今日去左Inala,我朋友話0固度越南鋪又多中國野又好平喎,咪去睇下囉,我度開過去都成40分鐘

我個女逢星期五晚去sunnybank學鋼琴同吉它,加上佢又呢樣唔好、0固樣唔好,好難踢佢做運動,學琴就唔使我追,佢自己會勤力練琴喎
原帖由 lillymarie 於 10-10-18 16:36 發表

hk_woman68,
今日去GC, 超攰! 放低大囝, 跟住同細囝去Currumbin wildlife sanctuary玩, 下午再去沙灘玩水. 難得今日好好天呢!
Windsor 逄星期五5.30-7.00pm有junior coaching class, 但唔肯定去到幾多歲. 你囡囡以 ...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-18 17:14 發表
lillymarie:
哇!你玩得好盡喎……又玩水、又開車……精力過人,今晚一定個個好好 目訓 :lol

我0地今日去左Inala,我朋友話0固度越南鋪又多中國野又好平喎,咪去睇下囉,我度開過去都成40分鐘

我個女逢星期五晚去sunnyba ...

hk_woman68,
Inala 朋友話魚最新鮮,你有無買返些?
原來你囡囡那麼喜歡學琴的呀!專心於一方面都好呀,我自己亦唔鍾意運動,十分同情佢,哈哈!

男爵府

早晨……

lillymarie:
我0地乜都冇買啊:( 我家小姐怕污糟,追住我走,唔俾我睇 d 野真係平過sunnybank 同 chinatown 好多,一個月去一次好了,真係太遠
原帖由 lillymarie 於 10-10-18 19:41 發表

hk_woman68,
Inala 朋友話魚最新鮮,你有無買返些?
原來你囡囡那麼喜歡學琴的呀!專心於一方面都好呀,我自己亦唔鍾意運動,十分同情佢,哈哈!

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-19 07:51 發表
早晨……

lillymarie:
我0地乜都冇買啊:( 我家小姐怕污糟,追住我走,唔俾我睇 d 野真係平過sunnybank 同 chinatown 好多,一個月去一次好了,真係太遠
...

你有無去過stradbroke island?
我大囝下個月school camp去個度, 我地諗緊同佢先去一次, 視察環境呀, 唔知個度係點既呢?

男爵府

lillymarie:
我上google搵,得 North Stradbroke Island喎,離brisbane開車大概2.5 hours,其中有一段要搭渡輪喎:D 學校組織唔會差得去邊啊?夏天去camping都好d,冬天去camp就凍到cc下:lol

原帖由 lillymarie 於 10-10-19 08:21 發表

你有無去過stradbroke island?
我大囝下個月school camp去個度, 我地諗緊同佢先去一次, 視察環境呀, 唔知個度係點既呢?

侯爵府

North Stradbroke Island. I've been there few years ago. we went there swim and BBQ. Beaches are nice.

原帖由 hk_woman68 於 10-10-19 08:29 發表
lillymarie:
我上google搵,得 North Stradbroke Island喎,離brisbane開車大概2.5 hours,其中有一段要搭渡輪喎:D 學校組織唔會差得去邊啊?夏天去camping都好d,冬天去camp就凍到cc下:lol

...

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-19 08:29 發表
lillymarie:

...

幾日陽光普照, 今天又落雨了!
我跟你咁做, 去google搵, North Stradbroke Island果然係好地方! 阿仔今次真有福, 可以去咁靚既地方. 我hubby聽完大概資料, 決定下次有假期先一家人去玩足一日. 今次阿仔既人身安全就交俾學校和上帝了.

大 囝話要帶隻DVD"小企鵝, 大長征"返學校和同學分享, 我昨 日就幫佢去附近兩間影碟公司睇下有無得租, 搵咗一輪, 返到屋企先發現原來圖書館有得借! 笨咗!

男爵府

Good afternoon, lillymaire & Mrs. Kangaroo

又俾 BK 反 c :evil: ,我今日幾次都登入唔到 BK,打完密碼又去返登入個畫面……

North Stradbroke Island 真係好似唔錯咁0波……lillymarie,你個仔仔有福囉 第一次跟學校去camping啊?你咁緊張

我未係圖書館借過 DVD 喎,下次試下先,多謝提點

原帖由 lillymarie 於 10-10-20 11:56 發表

幾日陽光普照, 今天又落雨了!
我跟你咁做, 去google搵, North Stradbroke Island果然係好地方! 阿仔今次真有福, 可以去咁靚既地方. 我hubby聽完大概資料, 決定下次有假期先一家人去玩足一日. 今次阿仔既人身安全就 ...

男爵府

早晨啊,各位靚媽……晨早拿拿淋上來蒲下頭先,一陣又俾bk反到我入唔到

不過,就算登入到,一陣又會自動登出,又要再登入過

又係星期四,忙完又兩日又 weekend 了喎:lol

原帖由 hk_woman68 於 10-10-20 14:58 發表
Good afternoon, lillymaire & Mrs. Kangaroo

又俾 BK 反 c :evil: ,我今日幾次都登入唔到 BK,打完密碼又去返登入個畫面……

North Stradbroke Island 真係好似唔錯咁0波……lillymarie,你個仔仔有福囉 ...

別墅

If you have 4WD, you can drive on the beach, if it is lower tide, you can pick up pipe. Very big one.

Last time we picked up 4 big buckets.....

Other then the beach.... seems nothing special.

Fraser Island I prefer more...

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-20 11:55 發表
North Stradbroke Island. I've been there few years ago. we went there swim and BBQ. Beaches are nice.

侯爵府

pipe?

I think there are quota, you can not pick certain amount per person. I watched TV, police set road block to check!

Fraser Island I never been but it's my dream island. I recommended it to my HK friends and they went there...they just love it~

by the way, how's your "little" boy? and hope your wife is recovering well.

原帖由 ngtft 於 10-10-21 14:24 發表
If you have 4WD, you can drive on the beach, if it is lower tide, you can pick up pipe. Very big one.

Last time we picked up 4 big buckets.....

Other then the beach.... seems nothing special.

Fra ...

大宅

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-20 11:55 發表

有時玩玩沙,玩玩水已過一天。尤其帶着兩個孩子。你在那裡住了幾天?本想假期去,但原來很多住宿都要求起碼7晚呢!

男爵府

早晨啊,咁多位……

又到星期五嚕……

侯爵府

me and my uni mates went there for a day trip only ja.

原帖由 lillymarie 於 10-10-22 05:09 發表

有時玩玩沙,玩玩水已過一天。尤其帶着兩個孩子。你在那裡住了幾天?本想假期去,但原來很多住宿都要求起碼7晚呢!

大宅

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-22 06:38 發表
me and my uni mates went there for a day trip only ja.

一日遊也是一個很好的選擇.
我們大鄉里, 未撘過汽車渡輪, 對兩個孩子相信是個特別的經驗.

大宅

原帖由 hk_woman68 於 10-10-22 06:10 發表
早晨啊,咁多位……

又到星期五嚕……

早晨呀!
大囝今次係第一次去camp三日, 又有好多水上活動. 我hubby就比較担心囉, 不過呢D都控制唔到咁多啦.
我只希望佢唔好大頭蝦唔見野就好了.
上年佢來咗兩個星期, 就要跟學校去camp, 當時佢聽唔明老師講咩, 差些連自己要上邊架車都唔知. 好在老師安排咗個識講廣東話既同學係佢身邊咋!
我自己又無諗過唔俾佢去camp喎, 因為阿仔佢最緊要係玩, 唔俾佢, 佢一定會好傷心. 現在諗返轉頭, 舊年真的好"勇".

別墅

possible spelled wrong, I mean clams. Was that TV show is talking New Zealand? In QLD usually call a bucket rule at each time per person. Last time we only have 1 4WD, we squeeze 13 person in one car to get on to the beach. Kids were so busy to pick up the clams.

I was in Fraser Island for three days holiday and with one day hired a 4WD. the beach was so good and 4WD track was so fun. The sun set was really amazing.

Thanks, my little boy is very good and mother is also recover very well (gain weight and happy). So far this boy is the most easy handle one compare to last two girls. Seldom cry and like to look around by himself. He already reach 4kg and eat very well. At night need to week up around every 3 hours but still okay to us.

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 10-10-21 19:10 發表
pipe?

I think there are quota, you can not pick certain amount per person. I watched TV, police set road block to check!

Fraser Island I never been but it's my dream island. I recommended it to my ...

男爵府

Good afternoon, everybody

lillymarie:
小朋友好快適應架啦……你個仔仔算好彩,學校有同學識廣東話,我個女學校班度冇人曉廣東話…… 你0地來左唔到兩年,阿仔有冇話掛住香港啊?我個女就成日話香港呢樣好、個樣好,我話咁你返去香港讀書囉,佢又唔滯……
我星期日問過個朋友,佢話汽車渡輪好似要俾80定100渡船費喎……

ngtht:
個仔仔都知阿媽辛苦,所以咁乖呱……

原帖由 lillymarie 於 10-10-22 07:47 發表

早晨呀!
大囝今次係第一次去camp三日, 又有好多水上活動. 我hubby就比較担心囉, 不過呢D都控制唔到咁多啦.
我只希望佢唔好大頭蝦唔見野就好了.
上年佢來咗兩個星期, 就要跟學校去camp, 當時佢聽唔明老師講咩, 差些 ...

別墅

Ferry need to book, charge per car.

原帖由 hk_woman68 於 10-10-25 11:48 發表
Good afternoon, everybody

lillymarie:
小朋友好快適應架啦……你個仔仔算好彩,學校有同學識廣東話,我個女學校班度冇人曉廣東話…… 你0地來左唔到兩年,阿仔有冇話掛住香港啊?我個女就成日話香港呢樣 ...

首頁
45678...52

尾頁

跳至