母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地儲定左幾多冰奶俾bb食呢?
請註明係埋身人奶媽, 定泵媽.

伯爵府

我放假日就早上埋身 (貪方便嘛, 我繼續瞓, 亞仔自己埋嚟搵食), 其餘時間就泵, 我仔而家 13 個月. 我除咗去旅行時啲貨清切先會冰奶, 否則只會雪奶. 我仔一日飲兩餐啫, 所以我只會 keep 2-3 支雪奶. 清一支, 泵一支.

大宅

畀面勳章

我係半pump奶媽~我個女七個月大~早晚加放工埋身~返工&臨訓pump奶,pump夠第二日日頭所需雪奶~有多夠200ml就冰奶~冇話儲定幾多包~有pump多奶就儲~冇奶就日日清~現時存貨大約20包~

由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

男爵府

我全埋身,而家儲左十幾包冰奶,只係因為黎緊要去旅行所以儲定,如果唔係正常情況下都應該唔會儲咁多

民房

我係全埋身人奶媽,bb兩個多月大,儲了六十幾包冰奶,係咪有d誇張....

別墅

原帖由 hyper_zombie 於 10-10-5 13:12 發表
我係全埋身人奶媽,bb兩個多月大,儲了六十幾包冰奶,係咪有d誇張....

點先可以儲到咁多架?

大宅

原帖由 Finy03 於 10-10-5 15:55 發表

點先可以儲到咁多架?

我都想知點可以儲到咁多. 我也是全人奶埋身餵, 早上谷到痛所以是最多奶, 但給bb食完後即刻泵, 試過只有2安 (左右加埋), 好少!

而bb是3-4hrs 1餐, 咁有媽咪話餐與餐之間泵, 但bb食一餐要0.5-1hr, 咁離下一餐的時間又短左, 其間仲要泵奶, 我怕到下一餐已經唔夠奶給bb , 因我本身不是多奶.

咁可以點做?

大宅

我bb兩個月大, pump 出來的奶只夠1 -2 餐, 點先可以儲到咁多??

原帖由 hyper_zombie 於 10-10-5 13:12 發表

8/10/07 - 8.6 kg

男爵府

嘩, 儲左60幾包真係好勁, 我個B兩個月多D,
我係返工前&放工後埋身, 返工時間就泵兩次,
我的存貨有17,18包左右, 但通常唔會儲太多,
我會清左早期啲貨, 再冰番D新鮮既, 因為擺太耐驚會好SO, 我怕BB唔肯飲, 所以會一路清舊貨, 一路上新貨

子爵府

我全埋身餵左5個月了初頭儲左一兩包但3個月起無儲了因為用唔著小b入過院我陪埋佢過夜所以沒咩機會用冰奶加上就食固體食物其實儲埋都用唔著.

民房

其實我都吾知,可能我一直好堅持全埋身餵,同寧願自己辛苦d都要令自己谷多d奶作儲備啦!我一早同自己洗左腦:"我而家身在一個好落後既國家,呢度係冇奶粉,只有人奶,如果我吾比自己有足夠奶,bb就會冇得食,我吾可以比自己bb食都冇得食架"->就係咁好鬥志激昂咁谷呀谷,谷呀谷....

我bb一出世時我就係咁比佢埋身啜,頭幾日在醫院未上奶我都係咁比佢啜,果幾日真係最辛苦,次次姑娘一經過見親我都係餵緊奶,佢地勸我不如晚上果餐幫我餵奶粉,咁我就可以訓下,但我點都吾肯,因為我知道只有比佢啜多d我先至多d奶...我諗我果時一日都有成16小時以上係抱住佢比佢啜既..

咁以demand-supply理論,佢啜得多就自然多奶,頭一個月都好順利,雖然足夠奶比bb食有餘,但我都keep住食谷奶食物如木瓜魚湯,幛魚飯,豬手湯等,務求有咁多谷咁多(因為我返番工後會成日吾o係香港)通常我餵完一邊,另一邊都會pump到5-7安士奶,咁就會即刻儲起佢,一日儲2-4包...

但自從bb個半月大左右我開始有時會出街,咁就比佢飲d存貨,雖然我每次出親都係最多skip佢兩餐奶時間(佢3小時飲一次),但我連續兩日咁出街,乳腺就已經塞左,塞一塞d奶量已經暴跌,跌到點谷都係得返2安左右,真係好down...但我堅持冇補d儲備奶比佢,係咁比佢埋身啜,佢又冇因為食吾夠而喊,咁我當佢夠架喇,兩三日後奶量上升返,不過而家最谷時都只係吾夠4安,食d上奶野都再冇用...唉!

Belle3&kambobo2003: 如果吾怕辛苦,又容許自己果排留在家中,就比佢啜多d耐d,有時可能知佢食完都吾抱走佢住,比佢當奶咀啜下,喊時比佢啜下,又可以令佢止喊時又可以幫自己谷奶,一舉兩得!!我現在好多時會pump出黎得2-3安,1安都試過,但我會放在雪櫃先,等再pump下一輪時夠4-5安士就combine埋一包冰左佢(醫生護士話可以將24小時內既奶combine埋一齊的),咁做法每日都儲到一至兩包呀!

希望幫到大家!

男爵府

我都有大家既疑問,不過我個B通常都要食晒左右2邊,而且食得好清,我都唔知點樣仲有奶bump出黎了......

子爵府

早上起床的第一餐多數會好谷因為晚上有足夠休息bb又訓得耐所以早上俾bb飲完就可以泵出黎.泵再你要飲水補充返多水.

原帖由 ferferfer 於 10-10-6 01:33 AM 發表
我都有大家既疑問,不過我個B通常都要食晒左右2邊,而且食得好清,我都唔知點樣仲有奶bump出黎了......

別墅

原帖由 mrs雨過天晴 於 10-10-6 08:36 發表
早上起床的第一餐多數會好谷因為晚上有足夠休息bb又訓得耐所以早上俾bb飲完就可以泵出黎.泵再你要飲水補充返多水.

我多數係掉番轉, 早上bb起身之前泵左先, 再等bb起身先餵. 因為谷得太勁(超硬勁過石頭), 我個仔會濁親食唔到, 同埋泵完之後會食到後奶, 又可以俾佢啜下刺激下造奶. 有無媽媽都係咁做?

大宅

但我飲幾多谷奶湯, 都唔會變石頭....2 伹月來最多泵到130 ml,(morning) in the afternoon, only 30-40 ml ja.

我比佢啜足1 個鐘 , 佢都唔飽, 我估佢真的當奶咀...最後決定pump 出來比佢飲, 見到你可以有禁多冰奶, 真羨慕
原帖由 hyper_zombie 於 10-10-5 19:56 發表
其實我都吾知,可能我一直好堅持全埋身餵,同寧願自己辛苦d都要令自己谷多d奶作儲備啦!我一早同自己洗左腦:"我而家身在一個好落後既國家,呢度係冇奶粉,只有人奶,如果我吾比自己有足夠奶,bb就會冇得食,我吾可以比自己bb ...
8/10/07 - 8.6 kg

大宅

返工前我儲了45包奶,共124安士。囡囡6個星期大前未用過奶樽食奶,我由佢3個星期大就開始儲奶。每日儲地,積少成多。後期佢半夜只係食1~2次奶時,我半夜谷醒就起身泵奶。個陣時工人姐姐斋戒緊,半夜4點食飯。我地兩個坐在客廳,一個就食飯,一個就泵奶

禁止訪問

複式洋房

咁快會回奶架咩? 你bb 五個月大左右咋噃.

原帖由 珊珊來遲 於 10-10-6 14:19 發表
我一路都係keep 10包冰奶, 我一日around 泵到30-32oz奶, 但就會冰8oz, 但每晚又會開放一包舊o既8oz奶落下格. 如是者我d冰奶永遠都唔會超過1個月.

不過我而家開始回奶lu. 我唸我就快會脫離人奶媽行列. ...

複式洋房

我 bb 六個幾月大, 我有70幾包冰奶係冰格. 為左keep 住 d 奶唔好放太耐, 我又係好似其他媽咪咁, 一日攞一包落黎, 又放番一包上去, 所以個冰格塞爆哂. bb 唔肯食冰奶, 所以我而家只可以一日溶一包, 溝新鮮奶比佢食. 岩岩開始左食糊仔, 用冰奶開佢唔覺, 照食, 希望可以快 d 清緊 d 舊貨.

子爵府

我有廿幾包冰奶 , 我一日泵三次 , 夠呀囡日頭三次用樽食 , 其餘埋身食 , 間中都可以儲到冰奶 , 但就好少用 , 宜家最舊嗰 d 係一個月多 d , 慢慢我都拎出嚟比佢沖涼 , 因為應該唔會飲 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊