跳至
[2004年或之前] 媽咪們...要注意哦!

首頁

尾頁

大宅

媽咪們...要注意哦!

各位:

我抱個囝抱到隻右手手根發炎啦!

我隻手痛咗成個禮拜,初初穩d野自己捽,但都係越來越痛,連扭毛巾都有問題,終於頂唔住要去睇醫生。醫生話可能我用錯力加上姿勢錯誤整親條根,佢話BB越來越重,做媽咪最好要帶護腕做好保護,避免造成創傷。

我地既亞B真係好快高長大,抱佢地真係要小心,希望大家參考吓。

子爵府

Re: 媽咪們...要注意哦!

ptmfamily:
咁妳日後要小心d啦! 叫老公幫下手抱下啦, 鍚住自己緊要嘛

大宅

多謝提點呀

大宅

依家想抱吓亞囝都唔得 :-( ,所以妳地都要錫住自己呀!

男爵府

保重呀...仲後生呀~~

大宅

ptmfamily,
咁你隻手而家好返未呀? 我表妹隻手都係咁,她是0412媽媽,睇過中醫同針灸都唔係好得...

大宅

大家都保重身體,最緊要保護玉手呀,如果唔係就手尾長咯,我有個朋友o既老婆都試過抱bb抱得多,手痛到要睇物理治理,做推拿,睇跌打,仲搞到有一排連bb都唔攬得,唔抱得,好慘架.
我家有三個妹...

大宅

yoyobb : 你張相好靚呀, 可唔可以敎我造呀!!

大宅

我隻手冇事, 不過條腰有事呀... 可能係我好多時"污"低身泵奶, 同莫扎實沖涼... 同埋抱佢起床落床所致... 連我條粗要都頂唔順, 所以大家都唔好忘記保護你地既纖腰呀....

大宅

ptmfamily,
保重ar, 而家點ar? 好d未?

大宅

yoyobb,BoBMa,維尼bb,豬比比媽媽,fostermak,pluie & rabbit_chan2222:

多謝妳地關心呀!隻手都係差唔多,冇進展,連刷牙都覺得冇力,如果捽多兩日醫生d藥膏都係唔得,會考慮去睇跌打囉!:lol:

別墅

ptmfamily,

我都有手傷的問題,但不是手碗而是手臂,手臂不可以向後彎連扣胸圍都很困難,試過很多方法都沒有好轉,現在只有等時間長些自己康復吧!

別墅

ptmfamily,
希望你快d好返
按圖可以進入小世世的網站o(≧v≦)o

大宅

dorothymui :

妳隻手有冇去睇醫生呀!妳小心越拖手尾越長喎!

大宅

小世媽^_^v :

多謝妳!我都係咁希望,我好耐冇抱個亞囝啦! 好鬼掛住佢d肉感。

伯爵府

ptmfamily,
您係條手腕根發炎呀
我地0411 d mami 好多都有呢個問題呀
因為fish 早排要抱到瞓著至食奶
所以攪到左手手腕根發炎呀
一定要睇醫生架
我去睇骨科專科
做咗18 次物理治療至好番jar
仲唔係完全好哂, 舊骨仲有少少凸起, 有時條根會click 住咁
醫生話如果情況嚴重, 做物理治療都唔得, 就要打類固醇針
一世人同一個部位只可以打3 次架jar
打針都唔得就要開刀架喇
您快d 去睇啦

大宅

ymc2727:

我路過~~首先say "hello"先
我係0411 mami ar...
我左右手都打左一次針,e生同我講唔可以打太多次針,
但冇同我講一世人同一個部位只可以打3 次,
我好驚呀!我打咗2次唔知會唔會有事呢?
我都聽過0411 mami 話可以做物理治療,
但時間唔容許我經常做,因要番工,:-(
妳可唔可以幫我問吓人打咗2次會唔會有後遺症呢

好驚呀

大宅

ymc2727:

好多謝妳關心呀!其實我都好驚會拖到手尾長,所以都有走去睇骨科專科,我隻手都有少少腫,同埋條根都有click click吓,不過我醫生又冇提過話要打針,聽完妳咁講真係有d

ymc2727 寫道:
ptmfamily,
您係條手腕根發炎呀
我地0411 d mami 好多都有呢個問題呀
因為fish 早排要抱到瞓著至食奶
所以攪到左手手腕根發炎呀
一定要睇醫生架
我去睇骨科專科
做咗18 次物理治療至好番jar
仲唔係完全好哂, 舊骨仲有少少凸起, 有時條根會click 住咁
醫生話如果情況嚴重, 做物理治療都唔得, 就要打類固醇針
一世人同一個部位只可以打3 次架jar
打針都唔得就要開刀架喇
您快d 去睇啦

別墅

我隻右手都打過一次針,真係一世人同一個部位只可以打3 次呀......

大宅

ptmfamily,
琴日同同事講起手痛的事,巠\話佢前排搬野整親手,去睇左個脊醫,好似好得咁,第二日就好返,如果你有興趣,我可以pm佢的地址電話比你。

首頁

尾頁

跳至