跳至

首頁

尾頁

大宅

好耐冇上來, 分享下.

上2星期去左美國搞左手續, officially 我已經有greencard 了. 我今次去左san francisco 同 los angeles, 其實之前都有去過SF, LA 係第一次去. 感覺2個地方都好舒服呀. 上次去美國已經係7年前, 今次去個感覺係好似四周圍都乾淨左咁.... 空氣又好, 天氣又好. 好開心.

去搞完手續我地就返左HK 了, 我地PLAN 緊再過幾個月就正式同埋小朋友過去生活. 因為老公的工作關係, 最大可能係去NORTHERN VIRGINIA (FAIRFAX, ARLINGTON果邊). 聽聞東岸的人比西岸D人COOL D?

另, 美國D KINDERGARTEN 同DAYCARE 係咪ANYTIME 都收生的? 我想出年2-3月左右過去, 但又唔想D 仔女幾個月係屋企冇野好做等9月先開學. 其實個報名手續係點的? 有冇媽咪可以指教下呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實全年都收生嘅,只要有位都會收,但多數8、9月會多D位,因為小朋友入學會有V。你去呢個網,http://www.nethome.net/northern-virginia-schools.htm, click你想搵嘅County睇吓,你小朋友幾大呀?呢度5歲入Kindergarten,Pre-K就由2歲至5歲。如果你2,3月到,安頓咗有地址就可以去搵學校,一般公立學校都要有住址証明,仲要有小朋友打針紀錄,你可以睇吓邊間學校屬於邊區嚟決定住邊區。

大宅

原帖由 rose-mag 於 10-10-9 06:42 發表
其實全年都收生嘅,只要有位都會收,但多數8、9月會多D位,因為小朋友入學會有V。你去呢個網,http://www.nethome.net/northern-virginia-schools.htm, click你想搵嘅County睇吓,你小朋友幾大呀?呢度5歲入Kindergarten,Pre-K就 ...

THANKS ROSEMAG,
我大女人5歲幾,細仔3歲半,都係入PRE﹣K先。原先想9月過來,阿女直入GRADE 1, 不過諗諗下,都係俾D時間佢習慣下英文生活先好D。
好SURPRISE 個WEBSITE 的 DOCUMENT 竟然有中文! :)

首頁

尾頁

跳至