論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

由囡囡出生在這裡漫遊了(時間雖短),原來有甘多媽媽有同樣煩惱,很多相似的問題重複重複在許多家庭出現,足以証明外傭問題有幾嚴重.

謝謝義工隊 !!!

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

5年啦, 就係因為有你地幾個c9仗義幫忙, 加埋葉太d牙力, 我先可以唔使俾9600.

多謝哂, 加油呀. 我雖然只係參加過義ユ搞嘅2次遊行, 1 次記招, 比起你哋落手落腳做差好遠.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 jlmammy 於 10-10-12 10:12 發表
多謝哂, 加油呀. 我雖然只係參加過義ユ搞嘅2次遊行, 1 次記招, 比起你哋落手落腳做差好遠.

已經足夠,很感激,其實遊行同記招,都係果一刻避免唔到,唔做,一個%機會都無,政府就會無反應;做o左佢都無反應,就無計

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-10-12 09:38 發表
我發覺我遲咗REPLY呢個POST.......俾好多人快過我添.........

妳添丁嘛

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

same!!

原帖由 TVb08 於 10-10-9 18:39 發表
無言感激
萬分敬佩
永遠支持

大宅

Thank you very much
原帖由 TVb08 於 10-10-9 18:39 發表
無言感激
萬分敬佩
永遠支持

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

多谢義工隊一直无私的付出!!

大宅

多謝義工隊! 多謝大家既5年來既付出...

sorry...入左黎咁耐, 只係參與過一次同葉太開會...我以後會有多d時間, 有需要pm我幫手啦!

一齊加油!向更公平的外僱條例出發!

大宅

原來爭取本地孕婦既權利係你地既功勞, 多謝晒!! 我係受益者之一啊, 大肚時好驚係医院訓走廊, 好彩有你地!!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 冷暖自知 於 10-10-15 16:46 發表
原來爭取本地孕婦既權利係你地既功勞, 多謝晒!! 我係受益者之一啊, 大肚時好驚係医院訓走廊, 好彩有你地!!! ...

更正更正
唔係, 當時孕婦行動係另一班媽咪發起, 我係其中一個成員, 當時另一骨幹成員在巴士遇見梁耀宗議員, 所以向佢陳述咗, 梁議員就幫我地手搞遊行, 見記者, 同埋與政府對話.

而在此之前, 梁耀宗已經幫義工隊搞咗06年10月的座談會, 佢就比咗義工隊contact我地, 等我地可以交流下有咩注意事項; 後來義工隊亦勁有義氣, 孕婦行動搞遊行的當天, 佢地擔心我地一班大肚婆, 於是出黎撐場之餘, 仲幫我地做實Q.

孕婦行動的一班成員, 除咗我之外, 都係唔識義工隊嘅. 在此澄清一下.

大宅

真係好多謝你們的幫助。

大宅

原帖由 ellawyc 於 10-10-15 18:24 發表

更正更正
唔係, 當時孕婦行動係另一班媽咪發起, 我係其中一個成員, 當時另一骨幹成員在巴士遇見梁耀宗議員, 所以向佢陳述咗, 梁議員就幫我地手搞遊行, 見記者, 同埋與政府對話.

而在此之前, 梁耀宗已經幫義工隊搞 ...

anyway啦,總之因為有你地,有一班好團結既僱主媽媽們,先反映到我地既心聲俾政府啊,如果唔係,我可能真係走廊生bb啊!其實我都仲記得大肚媽媽遊行既新聞,冇幾日政府已限制內地大肚婆來hk免費搶床位!

代表所有媽媽向你地講多謝!!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 10-10-15 18:24 發表

更正更正

而在此之前, 梁耀宗已經幫義工隊搞 ...

而在此之後,ella係我新偶像~

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-16 22:43 發表

而在此之後,ella係我新偶像~

嘻~ 新偶像? 髮廊?
其實, 一個團隊, 總會有一個leader, 始終蛇無頭不行
但成個團隊都係咁重要
會企出黎面對傳媒的, 好大原因都係無包袱 (例如屋企唔會有壓力, 甚至好支持).
不過講野要好謹慎, 亦不能偏頗, 因為係代表咗一班同路人, 如果講錯野, 會令大眾對呢一班人有誤解.
故此, 爭取係重要, 要大家都知法, 守法, 識避陷阱**, 先至係令我地爭取時可以更大聲, 企得更硬的先決條件.

**識避陷阱唔係指點樣走法律la, 而係精明地唔好踩界, 不要抱僥倖心態去冒險.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 10-10-16 23:56 發表

故此, 爭取係重要, 要大家都知法, 守法, 識避陷阱**, 先至係令我地爭取時可以更大聲, 企得更硬的先決條件.

**識避陷阱唔係指點樣走法律la, 而係精明地唔好踩界, 不要抱僥倖心態去冒險.

仲有持平同分析雙方立場及你要求時,對方亦可以有要求,兩邊都要完全睇!

首頁

尾頁

跳至