單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

講真,佢唔想見仲好,唔好煩住我地.可惜我個小朋友上個星期話想 見佢,佢話想爸爸買禮物比佢,唉..........
佢今年5歲,我地己分開2年了,此終佢個心都係有爸爸同佢冚家,但佢地冚家跟本唔當呢個小朋友存在,而我個小朋友唔知係想叫爸爸買玩具,定係佢個心仲係掛住佢地想見佢地呢?每次見完佢班朴街,返來我度佢都好開心咁話,爸爸同麻麻佢地都好錫我.頂........我心諗佢地錫你,就成日想見你,成日打電話搵你啦.一年只見得3-4次見佢老豆,阿麻阿爺一年一次,你地話有幾錫呢????
個班朴街仲要問長問短,八掛問個小朋友,我係唔係識左個男人,又問個男人對我個小朋友好唔好????又煽風點火對住個小朋友面前話你媽咪唔錫你,佢只係錫叔叔乍.頂.........火都嚟埋.條朴街又唔要,又要係個小朋友面前講d 咁既野,搞到心理不平衡呀!!我個小朋友真係單純天真,氹幾氹,買份禮物,就認為佢地班朴街好錫佢.

真係c 6下次想見,,,我都唔想比佢見呀!!!!

複式洋房

下次到佢地又要求見仔仔時,您可要求同行一於死跟,佢地冇得唔比;一來佢地又冇得煽風點火;二來又可睇清楚佢地點為之錫您個仔;三來佢地知您要同行分分鐘放棄唔見個仔tim啵..咁樣責任已不在您;到時佢地冇得話係您唔比個仔佢地見...

洋房

原帖由 cikao 於 10-10-10 12:45 發表
講真,佢唔想見仲好,唔好煩住我地.可惜我個小朋友上個星期話想 見佢,佢話想爸爸買禮物比佢,唉..........
佢今年5歲,我地己分開2年了,此終佢個心都係有爸爸同佢冚家,但佢地冚家跟本唔當呢個小朋友存在,而我個小朋友唔 ...

你個story好似我,我小朋友也快5歲,也有大半年冇見佢爸爸。

大宅

佢 真係好絶情,好忘情,極冷血.連自己親生骨肉都唔理

侯爵府

瞓得好勳章

唔理咪重好~~到將來唔好無啦啦走出黎要理tim呀~~

不然就好似我個仔咁~我仔仔10歲啦~我同個衰人分開7年啦~
7年以黎都無理過個仔~錢無啦~見都無啦~
但係幾個月之前無啦啦彈左出黎~阿仔要咩有咩~真係快活過神仙~咪攪到阿媽係衰人囉~重攪到要走~唔要我~~
所以話~~唔見好過見~一見無好野~~

大宅

sasa0516

我同你一樣諗法,唔見仲好,可惜個小朋友心裏還有賤佬同個班朴街,同埋,依家担心係學校,講到家人為主題時,我個小朋友都唔知點答好,其他小朋友可能會取笑他冇爸爸冇阿麻阿爺,此終都係細,未明白呢d 事情,雖然我明白冇佢地班朴街仲好,但小朋友此終都想多d 人鍚,唉....................

子爵府

環保接龍勳章

囡囡學校都話要結婚相,真係想死比佢睇!!!我比左張只係得我同囡囡一齊影樓著晚裝既合照囉。

原帖由 cikao 於 10-10-16 11:43 發表
sasa0516

我同你一樣諗法,唔見仲好,可惜個小朋友心裏還有賤佬同個班朴街,同埋,依家担心係學校,講到家人為主題時,我個小朋友都唔知點答好,其他小朋友可能會取笑他冇爸爸冇阿麻阿爺,此終都係細,未明白呢d 事情,雖然 ...

大宅

原帖由 akina_yeung 於 10-10-16 12:32 發表
囡囡學校都話要結婚相,真係想死比佢睇!!!我比左張只係得我同囡囡一齊影樓著晚裝既合照囉。

akina check pm

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔2年冇見佢爸爸啦~
阿仔生日, 聖誕新年佢爸爸都冇搵過佢
唔見仲好啦, 唔駛煩, 我都係同個仔講:如果你老豆掛住你就會搵你架啦~~
仲有我超憎阿仔個麻麻(佢同阿仔講到好似我做錯咁, 又話個爸爸好錫佢), 我家下都唔比佢地見, 費事煩!!!
時間耐左阿仔連問都唔問架啦!
~~~~ 花生組組員 ~~~~

侯爵府

瞓得好勳章

for~ cikao & akina yeung

我好記得~~我個仔係一年班真係有學家庭野~
不過都無咩事發生~~因為佢記得佢爸爸點打佢~
二年班就出事啦~~考試題目係一家人~
佢死都唔肯去畫佢爸爸~結果.....(個老師新黎)
個結果就.....o my god~~

一個2年班既小朋友~當眾係全班同學同老師反面~
計大鬧教師室~就連校長都鬧埋~~
出事啦~~

我都即趕到現場~但眼見仔仔都喊到面紅耳綠~
我個一刻超心痛~~當然一去到就比老師圍攻我先啦~講個小朋友唔可以咁樣嫁~唔可以咁樣嫁~唔聽老師講去做呀~重畫埋d咁既野呀~
之後我就問仔仔~你做咩咁畫呀??
仔仔就好激氣~喊住咁話~
(老師迫我畫畫呀~個題目我唔識畫呀~點解要迫我畫畫呀??我根本無爸爸~~爸爸打我同打媽媽~點解係都要迫我畫爸爸~~我畫左啦~老師又鬧我~又話我比衫佢地著~咁爸爸係惡呀麻~打我地麻~無衫著姐係比人睇下我地身上既傷啦~我根本唔鍾意畫我的家~我根本無爸爸~係你地硬要迫我畫咋~)

之後有位老師都聽到阿仔好大聲咁講野~呢位老師以前係教過我既~就二話不說拖走左仔仔~好比我同老師傾下~
當然仔仔走左~老師一樣問我啦~
咁我就講~你地比我講左先啦~~
之後老師比左幅畫我睇~~我個心重up~
差d想喊出黎~~
幅畫暝見係~我的家人~
阿仔結果畫左~一個大怪物係中間~~超大個種~有角~無著衫~全身紅色~黑面既男人
計而將我同佢畫左係兩旁既角落頭~細粒到有如雞蛋~都係無著衫~好可憐咁企左係到~

望完真係.......我就即同老師講~~佢無爸爸嫁~你地迫佢畫爸爸~~梗係會咁啦~之後老師話~就算無爸爸都應該畫下~一家人麻~我就話~點畫呀??仔仔比佢爸爸打左2年~~睇住我比佢爸爸打~你認為會有一個小朋友會接受到嗎??你迫佢畫~佢唔發你脾氣就奇怪啦~呢家都畫左比你啦~你又話比20分~你咁樣對佢好唔公平~佢會好可憐~~你根本無問清楚佢點解~原因係咩野~你就一味叫佢畫~~畫~~畫~點畫姐???之後個老師先收聲~到校長出聲~話~~咁我地都好明白小朋友呢家諗咩啦~叫佢重新再畫第二d野~~老師再比分啦~
(不過我知道個老師勁唔据~佢黑面)
因為佢比校長話佢唔理小朋友感受~

件事到呢到算結束~仔仔返黎啦~
佢面色好左好多~~不過就呢左係我後面~
唔敢望個個迫佢畫畫既老師~
我話唔洗驚~攪到4個老師一齊氹返佢~
同佢講~唔洗畫爸爸啦~~我地畫媽媽~~畫公公~畫舅父啦~之後仔仔就話~老師迫我畫呀~話唔比畫第二d呀~~之後我話~無事啦~媽咪係到~~你可以一樣畫爸爸嫁~~媽咪話過~媽咪係媽咪~媽咪重係d咩呀??阿仔答~爸爸囉~我媽媽係一個超級萬能媽媽~
之後校長都話~再比一次機會佢慢慢畫~
件事先算完結~~

所以同大家講一句~~後違症一定有~~
差再小朋友幾時發出黎~~一發就不可收拾
就算老師無迫~分分鍾聽同學講~當佢玩具咁玩~呢d事遲早發生~~
所以奉勸大家一句~~每天抽抽10分鍾~聽聽小朋友心底夢~

子爵府

環保接龍勳章

多謝你的分享,希望你和囝囝能夠過愉快新生活。

原帖由 sasa0516 於 10-10-18 09:58 發表
for~ cikao & akina yeung

我好記得~~我個仔係一年班真係有學家庭野~
不過都無咩事發生~~因為佢記得佢爸爸點打佢~
二年班就出事啦~~考試題目係一家人~
佢死都唔肯去畫佢爸爸~結果.....(個老師新黎)
個結果就.....o ...

侯爵府

wah。。。0甘都有gei。。。。希望將來我孩子的學校不會有這樣的要求啦...

我同ex無影結婚相﹐無擺酒﹐去年八月他對我使用暴力﹐自此我們便分開了﹐今年五月已經正式離婚。

分開以來﹐他都沒要求見孩子﹐我也以後都不想見到他﹐因為我只會想起當天他情緒失控﹐把我的手指弄斷的情景﹐感覺很恐怖。

孩子so far極少問起爸爸這個人...

原帖由 akina_yeung 於 10-10-16 12:32 發表

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 akina_yeung 於 10-10-18 10:50 發表
多謝你的分享,希望你和囝囝能夠過愉快新生活。

我呢家活左係一個黑暗世界既邊緣~
個隻衰野~~返左黎啦~攪到阿仔人唔似人鬼唔似鬼啦~

重比佢拖住黎走呀~~呢家超黑暗~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-10-18 15:26 發表
wah。。。0甘都有gei。。。。希望將來我孩子的學校不會有這樣的要求啦...

我同ex無影結婚相﹐無擺酒﹐去年八月他對我使用暴力﹐自此我們便分開了﹐今年五月已經正式離婚。

分開以來﹐他都沒要求見孩子﹐我也以後都不想見到他﹐因 ...

o~~我斷腳~你斷手呀~~慘慘~~
不過~~唔好咁老定~~我個仔過左7年~
結果....都出事~~

唔見唔見~~但當個衰人將來變得返少少錢但又無女無兒既時侯~就係你見返佢既時侯啦~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

同事有次話呀仔老豆甘耐都唔出現....都唔會再搵番我倆母子....我都同佢地講....同呀仔老豆咩都無既時候....佢就會諗起有個仔....諗起都驚...
原帖由 sasa0516 於 10-10-18 16:56 發表

o~~我斷腳~你斷手呀~~慘慘~~
不過~~唔好咁老定~~我個仔過左7年~
結果....都出事~~

唔見唔見~~但當個衰人將來變得返少少錢但又無女無兒既時侯~就係你見返佢既時侯啦~ ...

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-18 17:02 發表
同事有次話呀仔老豆甘耐都唔出現....都唔會再搵番我倆母子....我都同佢地講....同呀仔老豆咩都無既時候....佢就會諗起有個仔....諗起都驚...

都係嫁~~我夠辛苦左7年啦~~
結果個衰人呢家有錢啦~有車有樓有鋪頭就返黎搵個仔啦~
咁先慘呀~~

翡翠宮

最初佢咩都唔理...我一個人覺得好吃力....依家覺得佢咩都唔理我反而樂得清靜....有d驚佢再出現打擾我生活.....真係想平靜甘揍大個仔.....唔想煩....果時睇你個case....我個仔仲細d.....感受未甘深....呀仔越大越覺得教小朋友唔易.....依家更加明你當時既心情......

原帖由 sasa0516 於 10-10-18 17:12 發表

都係嫁~~我夠辛苦左7年啦~~
結果個衰人呢家有錢啦~有車有樓有鋪頭就返黎搵個仔啦~
咁先慘呀~~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-18 17:17 發表
最初佢咩都唔理...我一個人覺得好吃力....依家覺得佢咩都唔理我反而樂得清靜....有d驚佢再出現打擾我生活.....真係想平靜甘揍大個仔.....唔想煩....果時睇你個case....我個仔仲細d.....感受未甘深....呀仔越大越覺得 ...

艾呀~~好開心有人明白我個時既心情呀~~
我呢家比佢攪到我真係好辛苦~~
又話打官c~又話同我爭個時~
但呢家又無左影~~5時花就6時變~
我呢家好似比佢拖住個豬頸黎走咁~
日日都提心吊膽~阿仔又入青春期啦~
心理同生理又開始變啦喎~覺得錢重要啦喎~
唉~~~

難道有錢真係洗得鬼推磨??
我個豬頭就黎甩嫁啦~~

翡翠宮

我個仔4歲有時硬頸起黎....同佢講咩都無用....好似對牛彈琴....我嬲佢唔理佢....仲俾佢數我幾日.....講到我嬲佢好唔岩甘....佢再大d我一定離家出走.....

原帖由 sasa0516 於 10-10-18 17:41 發表

艾呀~~好開心有人明白我個時既心情呀~~
我呢家比佢攪到我真係好辛苦~~
又話打官c~又話同我爭個時~
但呢家又無左影~~5時花就6時變~
我呢家好似比佢拖住個豬頸黎走咁~
日日都提心吊膽~阿仔又入青春期啦~
心理同生理 ...

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-18 17:59 發表
我個仔4歲有時硬頸起黎....同佢講咩都無用....好似對牛彈琴....我嬲佢唔理佢....仲俾佢數我幾日.....講到我嬲佢好唔岩甘....佢再大d我一定離家出走.....

...

e~~唔係佢離家出走~而係你離家出走呀??
我對牛彈琴左好多年啦~~有時講到都唔想再講~
仔係難教個女~~因為媽媽係女人麻~
你想聽下佢地d心事都好難~~除非你同佢好fd~

我個仔唔敢數我~~因為佢知道如果連我都唔要佢佢就大件事~~呢家就難講啦~~不過我又未試過~~

首頁

尾頁

跳至