自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 召藥師 於 10-10-11 13:14 發表

唔係架,久不久都有會員中招,帳戶被操控發出一D翻叮主題(即COPY已有主題),主題類型都好廣泛,只係今次變左出二手買賣主題而已。

至於係邊度中招,我地都唔清楚,只知有部份中過木馬嘅會員同我地講,話除左BK外,其他討論區都曾 ...

我可唔可以話佢係不幸中之大幸?中木馬而無唔見私人資料的話... 一般木馬都會指向電子錢包或者電子銀行服務資料。

如果有會員中招之後做返全機掃描check到邊個檔案有問題,再check返檔案生成日期,然後用日期check返當日瀏覽過o既網頁,應該會有頭緒。

但係木馬係透過某種途徑被安插於使用者電腦之內,安插後應該有不正常資料向外輸出,會有不尋常對外連線情況,會睇到資訊流出。而且對方如果要控制部電腦,都要對電腦進行連線。o係無系統更新、病毒資料庫更新同網絡瀏覽o既情況之下,不正常連線o既情況會好明顯。

而且要做到戶口同密碼被偷兼亂出post,我認為技術上唔需要一定用木馬啊。

大家記住:
瀏覽器唔可以儲存戶口同密碼資料
唔好亂按確認掣
唔好去唔確定地址o既網頁
唔好去唔安全o既大站,尤其內地網站
唔好亂下載野
要開防火牆,就算只有視窗附送o個個都要開
定期更新防毒軟件
唔想俾錢買防毒都要裝免費防毒軟件

最安全掃機方法:
更新病毒資料庫之後,restart為安全模式,拔出LAN 線,進行全機掃描。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至