樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 pineapple0983 於 10-10-13 16:16 發表

你有所不知;為左生活,d地產代理會將嗰1%置業移民放大到50%(甚至更多),然後迫d買家儘快卜槌。媒體為左賣紙,亦推波助灡,講到好似個個買家都大陸人,個個買家都揸住大舊人民幣現兜兜豪買咁。反而泡沫就好少人提。
地產好,地產 ...

AGREE AGREE~
呢招咪叫"唱好過巿"囉...

禁止訪問

男爵府

原帖由 ha8mo 於 10-10-13 16:04 發表
買來做員工宿舍 you know :lol

據樓下八卦管理員透露
我住的大廈
有超過1/6的單位係粵x集團持有
作駐港員工的宿舍或內地員工來港工幹的住宿地方

難道移眠來傷港的同胞
真的只有650個咁雞碎嗎?
後面還有些老板要搵 ...
我唸你地混淆左"投資移民"同"移民投資", 政府現在禁的是"投資移民",不是禁"移民投資".

大宅

大6人尼HK買樓係為張身份證咋。。
拿到HK人身份,就用辦法出外國。
係C6同我講KA。。。佢話佢係聽D大6客係咁講。

大宅

原帖由 ha8mo 於 10-10-13 12:42 發表
低能

要投資移民,開間公司賣牛雜都得啦
跟手牛雜公司主力投資房地產
搞掂晒

就算賣牛雜,都耍先投入資金650萬啦.起碼D地產廣告,唔可以再出口術話投資移民良機.

男爵府

原帖由 糖糖媽 於 10-10-13 18:16 發表
大6人尼HK買樓係為張身份證咋。。
拿到HK人身份,就用辦法出外國。
係C6同我講KA。。。佢話佢係聽D大6客係咁講。
根據政府資料,為香港身份證來買樓的不足1%.

大陸人係唔可以直接投資移民來香港的,必須先有了第三國居留權才可以來香港申請。

大宅

原帖由 MRNT 於 10-10-13 18:40 發表
根據政府資料,為香港身份證來買樓的不足1%.

大陸人係唔可以直接投資移民來香港的,必須先有了第三國居留權才可以來香港申請。

所謂既1%,又點知當中有幾多係去左買豪宅呢?
1%只係COUNT人數

再講1%係幾多人入面既1%呀?

雖然1%唔係好多,但就係呢班大6人而刺激左個樓巿.
個個HK人都以為自己層樓好值錢,開到個價高一高...唔理擺幾耐,總會有人買得起...
唉~我就冇本事同人地爭LA...
辛辛苦苦儲錢,儲到少少錢,但個個都開到個價高一高,銀行估價又低...差價一大截...真係冇野好講.

伯爵府

原帖由 糖糖媽 於 10-10-13 19:10 發表

所謂既1%,又點知當中有幾多係去左買豪宅呢?
1%只係COUNT人數

再講1%係幾多人入面既1%呀?

雖然1%唔係好多,但就係呢班大6人而刺激左個樓巿.
個個HK人都以為自己層樓好值錢,開到個價高一高...唔理擺幾耐,總會有人買 ...

i just had dinner with my friend. she bot a flat at 1.8m then sold at 2.48m but 銀行估價又低 (only 1.9m)...差價一大截, but still have local HK to buy. after 2 mths, 3 levels up sold at 2.8m!

i v agree 呢班大6人刺激左個樓巿. don't understand why there is only 1%.

男爵府

1% 係人數定係投資總額呀?

可能人數唔多, 佔全港1%, 但係一人買幾圈貨呢?

大宅

原帖由 c-wong 於 10-10-13 23:07 發表

i just had dinner with my friend. she bot a flat at 1.8m then sold at 2.48m but 銀行估價又低 (only 1.9m)...差價一大截, but still have local HK to buy. after 2 mths, 3 levels up sold at 2.8m!

i v a ...

我自己覺得其實一開始真係有一班大6人尼買樓....
見到有平樓執,又有身份證,就梗係買LA
SALES見勢必定吹大個波, 個個業主都以為好多大6人尼買樓,人總會驚蝕底....
於是個個業主都開高晒價...等D大6佬尼俾錢佢賺.....而有D業主開價冇咁高既,就會俾D炒家入左先(呢D係我一個曾經做過地產AGENT既朋友講既....有平盤梗係會益左自己友&炒家先.)
到巿場上,所謂既細價樓/平盤,都俾人掃走晒時,D HK人咪驚再等就買唔起樓囉....而大6佬尼得投資嗰堆,都唔慌會窮得去邊LA....咁咪變成樓價炒高晒囉...
我最初都冇諗住買,但我見我身邊有2個女性朋友都先后買左樓(幾個月前),所以我至留意一下...嘩~真係貴到冇朋友..
諗住同C6去睇下舊區,會否平D...
睇親都係OVER20年,環境各樣都接受到..係樓價太誇張..
我睇完,返屋企上網查下,先發覺D AGENT俾親我地睇嗰D大部份都係摸貨(就正如你朋友既CASE咁,大部份盤都係幾個月前買入再轉手既.....我地睇既其中一個盤仲衰,我地睇之前一日,先簽左正式買賣合約......嘩~佢開高幾十萬,搵人接貨呀 痴孖根....我有錢都唔會益呢D人....更何況我冇$$$$$$$$$$$)
我地睇中左一間30年樓400百呎舊樓,但開價高出估價接近3成... 好恐怖...個原業主喺06年130萬買入咋.....30年舊樓,佢都痴痴地....有寶咩?!
雖然暫停投資移民可能冇即時既效應,但最起碼可以援和一下炒樓既氣氛..咁都幾好...
我而家起碼唔駛太擔心我要訓街...

男爵府

原帖由 c-wong 於 10-10-13 23:07 發表

i v a ...
我估你仲係分唔清"投資移民"同"移民投資".

根據政府數字,投資移民的總投資額佔本港樓市總成交不足1%, 而當中大半是投資股票,即買樓來做投資移民的佔香港樓市總成交不足0.5%;

根據業界非正式統計,大陸人來香港買樓(即移民投資)約佔樓市總成交三成。

伯爵府

原帖由 MRNT 於 10-10-14 05:25 發表
我估你仲係分唔清"投資移民"同"移民投資".

根據政府數字,投資移民的總投資額佔本港樓市總成交不足1%, 而當中大半是投資股票,即買樓來做投資移民的佔香港樓市總成交不足0.5%;

根據業界非正式統計,大陸人來香港買樓( ...

ok, thanks, got u.
re read the paragraph and understood the difference.

翡翠宮

畀面勳章

有朋友係大學教書,佢話好多大陸生既家長一知道子女會黎香港讀書,就立即買樓俾佢地住,唔駛輪宿位。

就算冇俾買樓移民,一樣有好多大陸人用唔同既理由買香港樓。

男爵府

政府禁得果0.5%既買樓,而無辦法減少果30%, 政府無乜幾多招喇,如果地產股因為新政策而下跌,應該買地產股。

伯爵府

好媽媽勳章

想問下, 三成是指 no. of transactions or value of transactions?

原帖由 MRNT 於 10-10-14 05:25 發表
根據業界非正式統計,大陸人來香港買樓(即移民投資)約佔樓市總成交三成。

男爵府

原帖由 easybring 於 10-10-14 12:37 發表
想問下, 三成是指 no. of transactions or value of transactions?
我都係睇d報導好籠統地講,政府並無相關數字公佈,照字面解釋,應該係買樓人數掛。

首頁

尾頁

跳至