跳至

首頁

尾頁

別墅

前日, 返工時跣腳跌親喎, 跟住拿拿聲入法國睇一睇亞b啦, 慶幸係亞b冇事, 仲好活躍手郁腳郁, 但一睇個size我就有d擔心喇, 之前11w1d有4.3cm, 11w6d去照已經有6cm, 但果日已經13w5d喇, 佢得6.93cm咋, 進度比之前慢左好多呀, 我上網睇返13w正常係要有7.4cm, 14w要有8.7cm架喇, 而家我亞b好似退步緊咁呀, 好擔心.... ....我可以點樣幫到佢呀??

另外, 我呢兩個week都覺得個肚裡面有野郁呀, 不過唔係日日都有架, 特別係我屈住個肚時, 會突然之間裡面有野彈我條腸咁, 不過唔痛架, 最勁係尋日...我去便便時彎曲條腰坐喺到去, 唔知係咪我壓到佢, 突然連環彈左我個肚幾下喎.....之後我即刻坐返直個人, 吖....又冇野喎......我係第一胎都唔識感應呢d係咪胎動, 但我而家得14w咋....會唔會咁快feel到架??

大宅

甘醫生有冇話個size正唔正常呀? 幾多week應該係用last m 去計..唔應該之前見到大左d就係快左...另外, 唔同角度去度都會有d大小差別...可能佢屈住左瞓...
如果你真係擔心, 可以去c+照多次check下問下醫生..

小心d, 唔好再跌親啦...take care~!!

複式洋房

好彩跌親冇事咋!真係要小心D!
如果醫生話個胎size OK,冇話細咗好多都唔駛擔心呀!
好似食雞蛋,花膠會長胎D架!

複式洋房

你多食牛肉都可以架...

男爵府

畀面勳章

你唔好擔心....
醫生講過bb的生長速度時時都唔同架, 只要唔係差左成個week, 基本上都冇問題.... 好似我阿b 10w3d 時得3.18cm(=10w1d), 但 12w2d時有6cm (=12w4d)。差少少唔緊要的, 因為個個度的手勢都唔同.... 而且到阿b再大d, 就唔係度身長架啦~

大宅

叫醫生寫假俾你係屋企休息幾日甚至一星期,我有個朋友係咁,休息完一個星期bb立即catch up番﹗

大宅

有冇link 睇睇個正常 size reference 呀?

其實有長大到都ok 啦. 同埋有時照到都有出入的, 你可以食多d 高protein食物如牛奶, cheese, egg, bb會大得好快架..
原帖由 小嬌媽 於 10-10-13 12:26 發表
前日, 返工時跣腳跌親喎, 跟住拿拿聲入法國睇一睇亞b啦, 慶幸係亞b冇事, 仲好活躍手郁腳郁, 但一睇個size我就有d擔心喇, 之前11w1d有4.3cm, 11w6d去照已經有6cm, 但果日已經13w5d喇, 佢得6.93cm咋, 進度比之前慢左好 ...

男爵府

畀面勳章

之前睇過呢個LINK, 有個growth table 可以參考吓

http://www.jumperhongkong.com/grow_table.htm

別墅

各位, 多謝你地呀~~~我就係上網睇過, 亞b個size唔岩週數呀, 希望係度果個人手勢唔好啦, 我下個week 22/10去睇c+, 到時希望見到亞b會追得返啦, 呢一個week我會食多d野, 希望幫到佢啦!!

亞b, 你要努力食多d野呀!

大宅

唔駛咁擔心, 你上次睇醫生既時候佢有咩講?有無話唔正常?我覺得如果佢無特別講的話係應該無問題啦, 千祈唔好自己嚇自己, 我去私家度睇既時候成日都會有時大左幾日, 有時細左幾日, 所以唔駛擔心.....
原帖由 小嬌媽 於 10-10-13 15:57 發表
各位, 多謝你地呀~~~我就係上網睇過, 亞b個size唔岩週數呀, 希望係度果個人手勢唔好啦, 我下個week 22/10去睇c+, 到時希望見到亞b會追得返啦, 呢一個week我會食多d野, 希望幫到佢啦!!

亞b, 你要努力食多d野 ...

別墅

原帖由 zovin 於 10-10-13 16:13 發表
唔駛咁擔心, 你上次睇醫生既時候佢有咩講?有無話唔正常?我覺得如果佢無特別講的話係應該無問題啦, 千祈唔好自己嚇自己, 我去私家度睇既時候成日都會有時大左幾日, 有時細左幾日, 所以唔駛擔心..... ...

真架, 你都會有咁嘅情況架.....我以為得我係咁架咋, 上次睇醫生, 醫生話ok呀, 冇乜特別.....真係希望下個week去睇佢, size大返啦!!

大宅

小嬌媽, 唔好甘擔心住...我個醫生係甘同我講..我有問過佢類似既問題 佢仲話番我轉頭添...(因為我第2次產檢時大左成個week有多,但第3又細番1個week)

佢話每個人既bb都梗係唔同size, 有大有細架啦...個個出世都一樣大既咩...bb既size同週數比例只係做reference, 只要佢唔係stop growing 就ok, 同埋我同一次度,唔同角度都可以有唔同.....好似我啱啱個次checking...最初度6.1cm, 跟住個檢查尾聲,阿b郁一郁又度到6.5cm..甘唔通佢甘快大左咩...

所以呢, 真係唔好甘擔心啦...
可能佢只係甘啱縮埋瞓覺~

洋房

小嬌媽,relax d la! 如果醫生覺得bb size有問題,一定會mention la! 不過,我都好明大肚婆真係特別多野諗...小嬌媽,你要買d好d嘅鞋呀!跌親就麻煩喇

別墅

原帖由 bbmelodycc 於 10-10-13 17:42 發表
小嬌媽, 唔好甘擔心住...我個醫生係甘同我講..我有問過佢類似既問題 佢仲話番我轉頭添...(因為我第2次產檢時大左成個week有多,但第3又細番1個week)

佢話每個人既bb都梗係唔同size, 有大有細架啦...個個出世都一樣 ...

thx, 聽你講完我又放心左d喇~~

別墅

原帖由 Karlleung 於 10-10-13 20:27 發表
小嬌媽,relax d la! 如果醫生覺得bb size有問題,一定會mention la! 不過,我都好明大肚婆真係特別多野諗...小嬌媽,你要買d好d嘅鞋呀!跌親就麻煩喇

我返工要著得私文d, 所以我都係著婆仔鞋咋....著波鞋好似好怪咁......咦..你地會著咩鞋架? 同埋有冇邊個牌子嘅鞋係唔"跣"架??

複式洋房

now我會著boot....
平底個d...都舒服架..

原帖由 小嬌媽 於 10-10-14 09:43 發表

我返工要著得私文d, 所以我都係著婆仔鞋咋....著波鞋好似好怪咁......咦..你地會著咩鞋架? 同埋有冇邊個牌子嘅鞋係唔"跣"架??

男爵府

畀面勳章

鞋方面... 我都係著平底鞋... and之前係買左對新鞋for依家著.... 因為依家最緊要係睇鞋底跣唔跣... 要小心d....
落雨要行得慢d....

大宅

普通平底鞋,小心啲行呀

大宅

yes , 著平底boot 又靚又舒服
原帖由 blue918 於 10-10-14 10:20 發表
now我會著boot....
平底個d...都舒服架..

大宅

著crocs冇甘易跣親...:)

首頁

尾頁

跳至