嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女day38時發高燒入左浸會醫院, check 完一大堆野之後就話因為尿道炎引致高燒, 依家轉介左返廣華做膀胱造影&同位素檢查, 睇下會唔會有尿倒流既情況, 有無mami既bb好似我個女咁, 可以share下

複式洋房

我囡囡在22DAYS及3個月大時,都係患有尿道炎發高燒。之後做在3種檢查,最後冇尿液倒流、腎造影冇野及腎功能正常,但都唔知點解會咁。

touch wood,好彩直到現在冇再發。

複式洋房

你係邊間醫院做呢d檢查呀??同埋係唔係食住預防抗生素都有尿道炎, 如果再發炎要阿女再入院打7-10抗生素我實喊

我上網睇咁細過有尿道炎會有60-70%係先天性泌尿系統有問題而最常見就係尿倒流, 所以好擔心

別墅

my boy once had urinary tract infection when he was 5-week old. His left ureter was bigger than normal and it had been detected when I had my 20-week prenatal ultrasound. He also had the tests you mentioned - MCU and ultra sound to check if he had kidney reflux.

He is all fine now and has quicky outgrown the abnormality of his ureter (he outgrew it when he was 4-month old) so don't worry about it. I am sure your girl will be fine!

複式洋房

其實係我20wk 時bb都有照結構係一齊正常, 我仲諗住唔駛怕佢有d咩先天性問題

原帖由 sailomay 於 10-10-15 11:04 發表
my boy once had urinary tract infection when he was 5-week old. His left ureter was bigger than normal and it had been detected when I had my 20-week prenatal ultrasound. He also had the tests you men ...

別墅

你囡囡幾時做驗查?
未必有事的, 唔好太worry.
Add oil!

原帖由 kkestherbb 於 10-10-15 14:00 發表
其實係我20wk 時bb都有照結構係一齊正常, 我仲諗住唔駛怕佢有d咩先天性問題

複式洋房

依家轉介左返廣華, 10月27日見醫生到時再睇下醫生點按排

[quote]原帖由 sailomay 於 10-10-15 12:40 發表
你囡囡幾時做驗查?
未必有事的, 唔好太worry.
Add oil!

大宅

我細仔出世21日, 連名都未改, 就已經因為發高燒入左浸會醫院, 後尾發現係因為尿道炎而發燒, 要留院7日種豆打抗生素, 跟住仲要做埋膀胱造影及超聲波, 好彩證實無先天性缺憾, 只係一次性炎症. 依家囝囝都兩歲半, touch wood都無再試過發生. 只係之後幫佢買保險時要搞好耐至買到.

原帖由 kkestherbb 於 10-10-14 12:43 發表
我個女day38時發高燒入左浸會醫院, check 完一大堆野之後就話因為尿道炎引致高燒, 依家轉介左返廣華做膀胱造影&同位素檢查, 睇下會唔會有尿倒流既情況, 有無mami既bb好似我個女咁, 可以share下 ...

複式洋房

回覆 1# CherryIce 的文章

我係阿女day 27時已幫佢買左保險不過佢發燒入院時份保險未生效, 個agent 都叫我地同阿女做完檢查證實一齊正常都要拎返哂d report 以備日後不時之需

首頁

尾頁

跳至