跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2005年6月媽媽會 (PART 1)

bobodog :

我都比bb用Pigeon奶咀, 人地話nuk 奶咀唔係甘好, pigeon好好多, 請問你地有冇買枝"吉"奶咀針, "吉一吉" 奶咀呀, 我有買, 而且都有"吉"過, 但bb 飲既份量都係參唔多喎, 點解呢??

bobodog 寫道:
Christy,
我2 days洗一次頭and day day冲涼ga..but就用ginger water law...

All,
係咪Nuk milk bottles轉左Pigeon奶咀後好好多ar? [quote]
christy_siu 寫道:
你要小心身體呀! 想問你地而家坐月有冇沖涼洗頭架!
我自己就呢3個星期洗左2次頭, 同 2次涼 你地呢?
隔幾耐先會沖涼洗頭架!
[/quote]

大宅

bobodog, kelly, joannalai930, hayiu & eeetse,

Thank you ar. 我會比心機架啦.

Hayiu,

妳真係要小心身體呀. 坐月病都好傷架, 妳要等好D之後一定要補一補啦.

公爵府

christy,

我未出院已經係醫院沖涼, 返屋企日日洗頭沖涼, 用普通水洗完淋薑水囉, 有時bunbun煲唔到就只用普通水沖, 我唔洗頭沖涼唔自在呀!

bobodog,
我都訂2包cotton啦!

啲cotton抺poo poo好過wet tissue好多呀! 我都係呢個禮拜先用cotton, 之前3個禮拜用咗6-7包wet tissue, 當每包$25, 都真係太貴同唔抵, 其實cotton都好好用架!

mama1210,
啲cotton用凍滾水預先整濕放係box, 都好方便架!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

bobodog,

你指邊方面呀? 我阿囝係由nuk轉pigeon, 因佢咀仔細, 但肚仔都好多風, 我仲要吉大個咀佢先由30-45分鐘飲奶到10-15分鐘飲奶, 但我都想比佢試Dr. Brown, 唔知會唔會少啲風!

[size=medium]有冇人有1-2個spare Dr. Brown奶樽呀?

bobodog 寫道:
All,
係咪Nuk milk bottles轉左Pigeon奶咀後好好多ar?
[/quote]

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Honey,
I totally agree ar...我、hubby、 阿印 & 阿陪月都覺得d cotton勁好用ar..
No problem, jotted down your order already
7月頭交貨比你la (要坐完月先 )
Honey 寫道:
bobodog,
我都訂2包cotton啦!

啲cotton抺poo poo好過wet tissue好多呀! 我都係呢個禮拜先用cotton, 之前3個禮拜用咗6-7包wet tissue, 當每包$25, 都真係太貴同唔抵, 其實cotton都好好用架!

公爵府

Yee,

祝一切順利, 囝囝精靈活潑, 食得瞓得all得!

Hayiu,
陰公! 你要好好休息呀, 你快啲好番呀! 坐月補番好身體呀! 咁你好番仲bf 嗎?

大宅

Honey,
poor u...我地得好少relatives zhar...so只會擺一至二圍...会喺太古坊大昌行大厦果間東海擺..又近又抵..hehe...求其算lu...becoz班友有mahjong to play就得ga lu..

All,
你地個肚收左幾多 and weight瘦左幾多ar? I'm still wearing Motherworld jeans ar...:-( :-( :-(
Honey 寫道:
mama1210&bobodog,

我都係等bb個半月先至擺(當雙滿月女家自己擺), 我自己最親的親戚都5圍呀! 會係太古潮x春 $2xxx全包一圍, 舅父識人, 呢個價仲有房, 叫做幾扺。

男家就超煩 :-( , 老爺奶奶住荃灣, 啲親戚住新界多, 我哋住太古, 初初話要大搞 , 我同老公唔想請啲一年唔見一次的親戚, 話只想請一兩圍, 點知佢哋發皮氣話一圍不如唔搞, 後來好喇話請兩圍, 我哋話要就bb要係香港島呢邊食, 佢哋又話要係荃灣食, 如係香港島又發皮氣話唔搞喇! 總之我老公比佢兩老煩到嘔! 而家仲未傾好!

大宅

係呀Hayiu, 病就唔好勉强BF...我之前虛得太緊要, 都cut左BF嘅次數a lot la (now, daily BF 2次only)...小心身体and rest 多d la...

大宅

yee,

聽日到你生仔仔喇,恭喜晒呀~

hayiu,

aiya~又會咁黑仔坐月果陣先o黎病o既.....你一定要小心身體同休息多o的呀,好返先bf囉千祈唔好心急呀,養好身子要緊呀~

honey,

你lo yeah, 99又會咁麻煩o既....通常擺滿月酒o的人都係就bb o架啦~始終去得太遠都唔好嘛(太古同tsuen wan真係一頭一尾喎)。我同你一樣都係好多親戚,所以為免麻煩我都係唔擺食飯算lu~

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

benben,

恭喜恭喜!祝bb健健康康

all,

0岩0岩先係瑪麗急証室返黎 :-(
今日中午帶左芙芙去健康院,醫生話聽到佢心有沙聲
要我再帶佢返去QM急証室睇睇.好彩睇左醫生有話無乜野,
但都專介去睇下兒科專科. :-(
希望我芙芙健健康康,唔好要我再擔心佢 :cry:

大宅

BenBen,

恭喜恭喜!!!!

大宅

Dear Muimuichu,

Dont worry too much! 芙芙 will be fine!!!

Helen

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kelly
甜筒都有幾粒油脂粒同金粉架
金粉 -- > 有日我著件有金粉o既衫, 甜筒就痴左幾粒啦

hayiu
谷奶可以泵出黎唔俾bb食咪冇咁辛苦囉, take care !

honey
唉, d 99 真係 .............

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

honey,

你係唔係要dr. drown奶樽呀?如果係我讓比你0丫.

你方便的話打我手提再讓交收.

Honey 寫道:
bobodog,

你指邊方面呀? 我阿囝係由nuk轉pigeon, 因佢咀仔細, 但肚仔都好多風, 我仲要吉大個咀佢先由30-45分鐘飲奶到10-15分鐘飲奶, 但我都想比佢試Dr. Brown, 唔知會唔會少啲風!

[size=medium]有冇人有1-2個spare Dr. Brown奶樽呀?

男爵府

haiyu,
你燒到 103 度?! 咁真係好嚴重, 要好好休息, 養返好個身體呀. 我問過啦, 姑娘話人奶bb 想轉formula 可以一下子完全轉晒無問題架wor, 你唔舒服唔好勉強啦, 轉formula lor.

muimuichu,
好明白你既心情呀, 仔女有咩事, 就算係好少事, 做媽媽既真係好worry 好唔開心, 而家芙芙睇左e生都話無咩事你唔好咁擔心啦, 而且仲會跟進咪好lor, 可以定期有e生幫佢check 住, 咪仲好. 芙芙咁叻仔, 無事既!!

honey,
乜你老爺奶奶咁鬼煩架, 都係出黎一晚食飯jeh, 咁都唔就bb, 有無攪錯呀?!?!?! 我之前都淨係擺左女家先, 我自己訂左酒樓先話比d 親戚知係邊度....我奶奶唔係揀地點, 但係就要揀酒樓, 呢度又話唔好食, o個度又話呢樣o個樣, 總之都係麻麻煩煩咁, 咁咪分開擺lor, 費事激氣呀.

christy,
我坐月都有日日沖涼, 因為我bf 一定要清潔架, 如果唔日日沖涼, 皮膚會有好多細菌, 仲要日日換衫, 就算唔係bf 都應該keep 好d 個人衛生, 成日抱bb 好多接觸架ma.
洗頭就幾日一次lor.

christy, bobodog,
點解 nuk 奶咀唔好呀? 同同之前唔夠力, 淨係用到nuk 黃色軟身d o個隻nipple jar, 而家開始幫佢轉返nuk 透明既silicone nipple, 佢都食得ok wor.

男爵府

hihi,
唔知大家有無興趣一齊上yoga 呢?
好似之前孕婦yoga 咁.....如果夠人may be 可以好似之前咁搵返 miss cheryl 同我地包堂上, 我都係突然有呢個idea, 問下大家意見先, 如果有興趣先try 下問cheryl 睇下佢會唔會趙幫我地安排, 我唔知佢有無教普通yoga, 定係淨係教大肚婆yoga jar?!

伯爵府

今朝終於得閒d可以post我既生產經歷

muimuichu生產經歷part 1

預產期前兩日巳經係贊育book左催生,過左預產期都仍然無動靜,一心諗住等催生.
但因為有胎盤鈣化,而政府又唔肯同我照多次us,為左安心我都book左17號朝早睇私家醫生.16號晚仍然未有任何動靜,
老公仲同肚入面既芙芙講叫佢乖乖快d出世同老豆慳返五百蚊.

17號一朝早起身就發現見紅,(哈哈!芙芙真係好聽話,同老豆慳錢)見紅當然取消睇私家醫生,原本諗住等有陣痛先入院,但見無落雨又過左預產期
相信都唔會趕我出院,於是乎就沖涼洗頭check多次走佬袋.落街食埋早餐就出發到醫院.

去到QM就辦理入院手續,但因為要生產過後先可以住二等房,所以都係安排左係產前大房等待生產.入院後都只有見紅跡象.
直至當晚10點幾先開始有陣痛,初初係20分鐘痛一次,跟住就15分鐘陣痛一次,慢慢就越痛越密,其後7-8分鐘陣痛直至零晨二點半就開始每5分鐘陣痛一次.
姑娘同我check宮頸都係得1隻手指位,為左加快產程令宮頸開得好d,所以我就不停咁行.直至差不多天光先可以訓返一陣.

18號早上七點姑娘再同我check當時巳經開左兩度,佢話我進度好好,因為頭個3度係最難開.估計我8點可以開到3度入產房.
於是立即call老公趕黎QM陪產.老公八點幾鐘到姑娘再同我CHECK多次確定開到3度.準備入產房.

伯爵府

muimuichu生產經歷part 2

入產房時係朝早九點.當時巳經覺得好痛.但助產士check過話我得兩隻手指.跟本無三度(都唔明點解幾個姑娘check過都有咁大分別,唔通唔同人用唔同既手指度所以有分別?)
助產士比左個file我叫我同老公商量下用邊種止痛法,但當老公入到產房個file都唔知比人放左係邊度.係我入左產房頭半個鐘完全無比何止痛方法我,就連笑氣都無,當時我我覺得好辛苦好痛,就同老公講開左二三度都咁痛,
十度都唔知點痛法不如做無痛分娩.但由於老公入左產房咁耐都無助產士係房到,老公見我咁痛就行去通知助產士(我間產房係同另一間房互通,而助產士就係房與房中間既位置)我要做無痛分娩

但講完居然比助產士話我地,頭一胎邊有咁快生得,你咁快做無痛唔係幾好,做乜唔試下其他止痛法,跟住先拎笑氣比我聞.
仲話我地睇清楚個file未?但個file跟本唔知比人放左係邊點睇喎!

我覺得聞左笑氣幫左不大,老公佢見我咁痛好緊張咁成日睇住部機,一見陣痛既字數開始上升就叫我聞笑氣,但好快又比另一個助產士開口鬧佢.話部機唔係比佢睇,佢只要係我側跟打氣就得.但我地明明係贊育聽講座時係叫老公幫忙睇住部機.一見開始陣痛就叫老婆聞笑氣.都唔知點解依家又話唔係.

由九點入產房到十二點半,陣痛次數唔多,但腰骨就超級辛苦.助產士同我講話我第一胎,又唔係開到3度陣痛又唔多,不如返過去後產房等.
當時我老公落左去食野.我當然唔願意喇,返去病房又無笑氣聞,老公又唔係身邊,我寧願係產房好過.最後佢地搵左醫生幫我check一次再決定,好彩醫生一check話我巳經開左三度.可唔繼續留係產房
不過當時仲未穿水,於是醫生決定幫我整穿羊水,希望可以加快產程.點知醫生一整穿羊水,我即時開到四度.助產士話呢個時候最好係打止痛針.打止痛針可以再加快產程.同埋帶左止痛針可以令個好訓d.但因為血糖過低,所以我需要吊鹽水.

大宅

Esther,
I'm very very interested ar..but need to wait till the c-section wound 好番d..maybe 1 more month later....is it okie?

伯爵府

muimuichu生產經歷part 3

打左止痛針,確實好好多,止痛針仲令我覺得好眼訓好易入睡.老公話我一陣痛就係咁聞笑氣,一唔痛就即時訓得著.好不容易先捱到二點幾,交間後既助產士非常好人同之前個兩個簡直
有天淵之別.就係呢個時候,急既感覺非常強烈,真係好好好辛苦,但因為十二點半先check過度數,而又唔可以check得太密,我唯有繼續忍.要忍到四點先可以call醫生再check多次.

係三點至四點呢個鐘頭,簡直覺得痛不欲生.心想再生多個小朋友都係開刀好d.終於捱到四點,馬上叫助產士call醫生.但助產士話要四點十五分先可以call醫生,今次慘lu,我即止痛藥只可以維持到四點半.
真係好想醫生快d到.再等等等,等到夠鐘助產士call醫生黎,點知要等到醫生四點八醫生先到.就係等醫生黎既時候,我係痛得最密同最辛苦.醫生到左一check我巳經全部開晒.可以生得.

等大家send好晒所有野,我就可以隨時生得.但係我呢個咪咪真係無用,跟本唔識用力去生.試過幾次都只係將d力谷係面到,跟本掌握唔到生產要用既力.
就係呢個時候芙芙心跳減慢. :-( :-( 助產士話我要盡快生佢出黎唔係會有危險,當時我真係好驚好想喊覺得自己好無用.唔可以到盡後關頭先出差錯.但又唔識用力.
助產士教我要深呼吸多幾次,希望可以比多d氧氣bb,好彩過左無耐芙芙心跳回復正常.就係呢個時候整個產房有成6-7醫生/助產士同我打氣.但由於我都係唔識用力同埋急既覺唔係太密,於是醫生決定要用吸盤幫助生產.

好彩係最後關頭我都叫做能夠掌握用力既方法,不過醫生都有借左吸盤幫助生產,,我既寶貝芙芙終於出世喇.佢一出世都未吸痰就巳經喊定先,一定係知道
咪咪擔心佢喇,芙芙係我最辛苦但又最開心既生日禮物,因為芙芙出世當日係我既舊曆生日

首頁

尾頁

跳至