論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

係我依家既賓, 于澳門用左佢9個月, hk 18個月, 20112月中完約, 原本想續佢, 但后來知道佢話想回家結婚, 于是我問親戚一個好賓有冇介紹, 佢介紹左個完約畀我, inok, 后再問我依家个賓, 点知佢話想做落去, 但我覺得完約個好似好的, 所以想terminate依家个賓, 其實佢合格的, 所以可以介紹畀人.

佢優點係:
- ,正經, devoted既基督徒, 順眼
- 唔偷懶,不停找嘢做
- 冇咩居心, 單純
- 放假必準時回家(8点前, 最遲8点半)
- 話佢唔會駁咀
- 你叫佢做嘢佢會follow
- 雖然我囝成日發脾氣,对我囝好少動火, 眼尾未見過, 好錫我小b
- 煮食不錯, 可以自己買餸

佢缺點係:
- 唔算醒目(又唔算好stupid)被動, 怕羞, 你唔同佢笑佢有時會木面.
- 做嘢一板一眼, 唔算快(当然唔算慢到你頂唔順果隻, 唔係我一早炒佢, lee個係我点解要新果個既原因, 因我遲啲要工人揍兩個)
- 你叫佢做嘢佢會follow, that means你唔叫有時啲嘢佢唔會主動做

我可能11月中會terminate, 有興趣請pm

珍珠宮

唔記得講, 佢35岁左右. 佢話原本諗住有個养女(佢家姐个細囡)就算, 点知几个月前回乡識到个男友. 当時佢同我講都未決定点.

伯爵府

好彩樓主補充一下, 工人識到新男友, 仲不知去留....

要請呢位工人, 真的要三思.

公爵府

唉.... 早1個月見到你個POST咪好LAW.... 時也命也....

珍珠宮

原帖由 mylulu007 於 10-10-18 15:43 發表
好彩樓主補充一下, 工人識到新男友, 仲不知去留....

要請呢位工人, 真的要三思.

佢話想揾多啲錢先, 大家都知果面咩环境啦.

佢簽得兩年約就會做ga la.

珍珠宮

原帖由 milk323 於 10-10-18 16:06 發表
唉.... 早1個月見到你個POST咪好LAW.... 時也命也....

我都係最近先confirm到果新果個, 你知佢地点好多choice.

複式洋房

can you please pm me? I am very interested, thanks

珍珠宮

如有興趣, 請預下佢幾時可番工, 配唔配合到你既需要.

11月中terminate, 14日內申請, 4-6week拿visa, 最快12月中返工, 最遲1月中.

我覺得佢适合揍1個小朋友.

如唔介意請pm我留tel, 我有空reply, mark左inf. 后, 到11月中左右時, 畀電話你們約見工.

複式洋房

Hi,

Can u pls pm me her info? As I'm going to deliver baby in mid Jan, I would like to hire a maid who can be available by end of Dec or early Jan....Thanks.

珍珠宮

請留埋email 我可以send張相畀你看先.

大宅

我預產期二月中, 好想一月中揾到姐姐幫手, 請 send : [email protected]

大宅

[email protected]

thanks!

原帖由 Happy小米 於 10-10-18 23:33 發表
請留埋email 我可以send張相畀你看先.

大宅

i'm interest, pls check pm

珍珠宮

有興趣既朋友, 要看相要留email, 我不能pm相畀你的.

另外, 現階段係唔可以安排interview, 因為我要到11月初或中, 我新工人visa出左, 我先term佢. 到時我會畀你們既資料佢, 佢再打畀你們.

如果好急人用真係唔好意思. 謝謝大家!

珍珠宮

有些人問以下inf.

佢single, 35岁, 5'3"左右, 瘦身材(below100pd), 話有个牧師男友係filippine, 拍左几个月.

英文一般賓咁, 有accent, 唔算好, 但都溝通到.

唔識講cantonese, 應該識听少少日常生活动作, 如飲水, 沖涼等.我坐月, 99來幫手, 佢唔識英文, 用身體語言+少少英文單字, 佢地都溝通到. (我99一味同佢講中文, 我工人又一味同佢講英文)

禁止訪問

複式洋房

回覆 1# Happy小米 的文章

my sister wants to get a new maid as her existing one is soooo bad. Can you pls. pm me the details.

複式洋房

回覆 17# Jkwan 的文章

pls. send her details to my email add: [email protected]. Thanks

珍珠宮

刚同新工人夾左啲時間, 佢可以返家乡耐啲, 咁我就可同我現在工人提前42天完約, 咁佢唔使成為斷約工人, 我又唔使陪一个月人工畀佢, winwin.

如果係咁, 佢end day大約係6 jan 2011.

八掛問下
其實佢可否提前找工, 又入埋紙?

otherwise佢咪要留喺hk成个月等visa, 喺度hair冇人工?
(走去打黑巿工?)

大宅

咁咪幾好唔駛賠錢,佢又唔係做唔到野,完埋個約,佢可以唔返菲,新僱主又可以快d有工人用。

我知道菲姐有boarding house 可以租,好似話幾平租,唔駛替佢擔心,致於佢做唔做黑工,你都control 唔到。
原帖由 Happy小米 於 10-10-20 01:02 發表
刚同新工人夾左啲時間, 佢可以返家乡耐啲, 咁我就可同我現在工人提前42天完約, 咁佢唔使成為斷約工人, 我又唔使陪一个月人工畀佢, winwin.

如果係咁, 佢end day大約係6 jan 2011.

八掛問下
其實佢可否提前找工, 又 ...

首頁

尾頁

跳至