母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

冇餵2個月了, BB 唔肯食....

幫朋友問:
BB 而家3個幾月, 中間有段時間冇餵2個月, 而家埋身餵返, BB 就會喊到拆天!!
由於而家好少奶, 泵出來都係得個少少, 1安都冇, 所以泵出來都冇意思
請問點樣令BB 可以繼續埋身餵?

子爵府

畀面勳章

Re: 冇餵2個月了, BB 唔肯食....

我都想知,雖然我未停過喂人奶〈我個小b已經四個半月了〉,不過返工後真的少到不得了,連pump都pump唔到幾多,個小b這兩天都係唔肯食人奶,點算?

大宅

如果連少少都唔繼續泵的話, 那少少奶都好快冇埋。盡力而為啦。不過可以泵多d來刺激下, 話唔定泵多d, d奶多d, bb又肯食返呢!

複式洋房

我bb剛三個月, 由上星期開始唔肯埋身食, 啜兩啖有奶出即刻扯番出來, 你再比佢就會發脾氣哭. 都唔知點算.
本來我在返工後, 日間bb食奶粉, 我放工回家就埋身餵, 而bb不愛奶瓶, 奶瓶一入口即哭到收唔到聲, 工人只好每天兩次, 等bb半夢半醒時餵佢先肯啜, 不過食好少, 每次只2-3安, 本來以為唔怕, 因我回家埋身餵佢好肯食, 可以餵多幾次補番數, 不過現在連埋身都唔食, 你比佢食佢仲要哭, 而日間食奶粉情況亦無好轉, 真係好擔心.
我以為等佢餓d先比佢食會好d, 但試過等了8小時佢都係好似唔餓, 最後等到佢晚上臨訓前, 抱埋身先食左5分鐘就訓左. 我好懷念以前佢嘈要食奶, 然後大啖大啖啜嘅日子, 佢好耐好耐都無嘈要食奶, 次次都係4個鐘我就抱佢埋身試下, 不過多數唔食, 攪到佢發脾氣哭後放棄, 而我也常因佢唔食哭而自己亦哭. 前日同bb磅重, 佢竟然比兩個月大時輕左一磅呀! 三個月大bb會唔會係厭奶期呀? 厭奶期幾長嫁? 佢最近流好多口水, 會唔會咁快出牙仔所以無胃口? 不過又好似唔應該咁快出牙!!

另外, 我發現返工後奶量愈來愈少, 為左增加/保持, 我今星期在公司由泵一次奶改為泵三次, 並帶回家給bb第二日食, 唔再日間食奶粉, 希望佢可以食番多d人奶, 泵多左, 奶量真係多番少少, 每天都有些微增長, 各位返工的媽咪一定要努力泵, 唔好懶, 如果唔係會無架. 不過, 我右邊比左邊少好多, 隔三個鐘只泵到1安半, 而左邊會有3安半, 點辦?

好多問題困擾, 請各位教下我啦!!!
:-( :-( :-(

複式洋房

mc991201,

You've done so well already . I'm a working mum as well and my milk supply also drops recently, I'm also trying to pump more frequently to increase my milk supply. May be you can try to pump both side at the same time. or pump while you are feeding your baby. It works for me

I don't know why you baby does not like to be fed, but I recall, when I'm frustrated, my baby also knows. Therefore, may be you can try to turn music on and sing to your baby when you are feeding. It may relax both you and your baby and make it a more enjoyable time for you two.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊