跳至

首頁

尾頁

大宅

我約左27/10去見婦產科醫生,,,有點緊張...
請問第一次去見婦產科醫生會同我驗乜??

別墅

BK Milk勳章

我又係約O左27/10去見婦科呀,真O岩!

我都想知會第一次去會做O的咩嫁?

大宅

milkajoe..我的預產期係10月18日,,妳呢 ?

珍珠宮

好媽媽勳章

應該唔會驗野
會同你照usg,,照bb size,,幾多週數之類

我有兩隻大小魔怪""

別墅

BK Milk勳章

原帖由 chan.connie 於 10-10-18 22:09 發表
milkajoe..我的預產期係10月18日,,妳呢 ?

你係咪指6月18呢?!我預產期係6月14呀!

大宅

係呀,,係呀,,,6月18日才真

原帖由 milkajoe 於 10-10-19 08:00 發表

你係咪指6月18呢?!我預產期係6月14呀!

大宅

小露比,,請問會唔會抽血的

原帖由 小露比* 於 10-10-18 23:04 發表
應該唔會驗野
會同你照usg,,照bb size,,幾多週數之類

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chan.connie 於 10-10-19 09:45 發表
小露比,,請問會唔會抽血的

你見既婦產科醫生係指診所果d
定係問第一次去產檢果陣?
我有兩隻大小魔怪""

大宅

小露比, , 我唔識分呀...
我27號睇個個醫生係朋友介紹私家婦產科驗...佢會唔會幫我做產驗呢???

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chan.connie 於 10-10-19 10:01 發表
小露比, , 我唔識分呀...
我27號睇個個醫生係朋友介紹私家婦產科驗...佢會唔會幫我做產驗呢???

我就係唔係好明驗咩..定檢查...
係咪你去照bb有無心跳果d咋...
我今個星期日就係去私家婦產科照第1次usg睇有無心跳!
你生係去政府生還是私家醫生生..?
政府醫院的話,你去醫院登記排左期,
就會幫你約左期叫你返醫院做第一次產檢囉~
我有兩隻大小魔怪""

大宅

小露比......thank you so much.
因為我無經驗, 嘻, 所以唔知第一次6wks去見 婦產科醫生時,佢會唔會要我抽血, 又或是會幫我檢查bb心跳,,,,真係好緊張呀!!!!
請問檢查心跳時, 是否要用陰道超聲波??

大宅

我仲未想定係政府生還是私家醫生呀...

大宅

畀面勳章

如果係私家婦科醫生, 首先會量血壓, 之後一定會陰照超聲波check 個胎生長成點, 有心跳沒有,有需要的話,醫生都會抽血去驗懷孕指數的

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chan.connie 於 10-10-19 10:49 發表
小露比......thank you so much.
因為我無經驗, 嘻, 所以唔知第一次6wks去見 婦產科醫生時,佢會唔會要我抽血, 又或是會幫我檢查bb心跳,,,,真係好緊張呀!!!!
請問檢查心跳時, 是否要用陰道超聲波?? ...

即係你未去醫院登記 ,, 咁即係去照bb有無心跳啦同我一樣
um,,,有d人照肚照唔到就會用陰超囉~~
but我就未試過陰照~~
我有兩隻大小魔怪""

大宅

希望亞b醒d, 用肚照就ok啦,,,

大宅

我5w4時睇咗c+呀,佢有叫我抽升查hgc/hcg,都唔知喺咩東東...今個星期五(7w)去睇report+照bb心跳

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我預產期都係6月18日~
今日做咗第一次產檢了~
只係照到著咗床~ 有蛋黃~ 有胎囊~ 有營養泡~ 但未照到心跳

大宅

我同妳也只有5週4日...未照到心跳是正常的..BB有著床你可以放心啦, 唔好太擔心啦...

原帖由 sytckm 於 10-10-19 22:39 發表
我預產期都係6月18日~
今日做咗第一次產檢了~
只係照到著咗床~ 有蛋黃~ 有胎囊~ 有營養泡~ 但未照到心跳

複式洋房

我都係今個week先驗到bingo, book左2/11第一次睇婦產科e生咋, 好緊張, 係咪到時就可以大約計到個預產期?? 我都唔知到時需要做d乜

珍珠宮

我記得第一次去睇,醫生會問︰
1. 年齡
2. 有冇家族性遺傳病
3. 有冇對藥物敏感
4. 最後一次經期係幾時,平時經期週係幾多(跟住就會話你知你的預產期)
5. 第一次睇你,就會問你係第幾胎

跟住就照超聲波,都係照下有冇心跳(如果6-7wk),囊胎是否正常,會度埋大小等等.................

照完就會知預產期係幾時喇!

首頁

尾頁

跳至