跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡而家16個月, 成日講太空話, only 識講"俾俾", "無" 同我隻狗個名, 又唔識講"papa" or "mama" ..

你地仔仔or囡囡進一步如何 ?? 大家分享一下!!

複式洋房

我仔識講多DD啦..〝爸爸,媽媽,婆婆,公公,爺爺,麻麻,姐姐〞呢D都識..
問親佢好唔好..佢就答好..
問親佢得唔得..佢都答得
問佢得未..佢又會答未..
拍手時會講好野..見到獎門人會識講SUPER=.=
平時日日起身..第一聲會同佢講BB GOOD MORNING..佢又會跟住講INGING..見到香蕉..佢會講NANA(因為佢唔識講BA音)
其實好多時...佢都會跟我地講~但只不過講得唔清楚~太空話咁..

你地有無多D同BB講野呢..原來真係好重要..佢聽得多~自然會好識講..
不過唔洗擔心啊..有D BB係會遲D先講野..但一講就會講得好叻..相信你囡囡都係咁姐..^^

加油啊~媽咪..!!!

大宅

thanks for your sharing !!!

我真係好擔心佢有語言障礙 , 因為我地2個都返工, 返到home都成8點, bb全日only 對住工人.

如果俾佢聽故事cd會唔會有幫忙呢???

複式洋房

My son is 16 months, but he can only produce two sounds "da" & "ga". We tried to ask him to say more words and he will try very hard but still ends up producing "da" / "ga".

I am not really worried about his speech development at the moment as I know some babies, especially boys, are usually a bit late in mastering speaking skills. I have four mami friends who have boys and all their boys only started speaking at or even after 2. I think, if your kid doesn't speak some simple word at / after 2, you should show some concern. Before that age, take it easy I would say. And I am told that as long as your kid understands everything you say, it shouldn't be a big worry.

My son is constantly 'talked' to every day, by my mum & dad (who look after him when I am at work). At night when I take him home, I 'bombard' him with talking until the moment he falls into sleep. So I think, he has enough "talks" every day but he can still only say "da" & "ga" :))

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我果個都係近呢兩三星期先叫講多小小太空話咋....不過太空話得黎都未未地佢講咩既...

佢最叻講爸爸....之前其他所有既字詞都係好間唔中先會講,你叫佢講佢又唔講喎...呢排就會跟我地講野或者指住野黎講...指住蘋果叫"ple" (冇左個"ap"音), 指住雪糕講 "ceam" (冇左個ice同個r音),指住隻狗叫"woo woo woo",禁扁自己個鼻講"啤~~~~~~~",同埋指住所有食得既野講"mum mum mum mum mum mum.......講到比佢食為止.........=,=

我個仔番嬰園呀,應該都不斷全日會有人講野架,加上屋企仲有一個把口停唔到既哥哥,佢都一樣唔多講野...我諗都係個人問題,但哥哥一講野佢就會好開心,鐘意跟哥哥講野,佢跟哥哥講得仲多過跟我同c6講...

大宅

Thanks for sharing fm Jessicaso & EKKO !!!

聽完你地講我都放心d.....希望囡囡快d講野啦...好想聽到佢對住自己講mama 呀!!!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

你個bb都唔係好差姐, 慢慢黎啦. 個個bb都唔一樣架.
我囡都唔係識多好多乍. 最叻講"架架架..."仲要係人教過佢講呢個字!
上星期教識左佢叫自己個名,而家問"你叫咩名",佢都識答"yingying"啦.
我地train佢既辦法係在餵食時問佢問題,再教佢答,佢肯答就有得食啦. 雖然未必次次都講到,但佢都會盡力講架(超級為食妹!)
你bb好快就識架啦.

複式洋房

其實俾工人姐姐湊..講野方面真係無咁好嫁..
我表弟細個個時都係工人湊..即使有家姐..但講D中文都係唔咸唔淡..到而家差不多20歲了..都有D中文唔正啊..
會唔會有公公婆婆,爺爺麻麻可以幫手睇下..咁會好D啊..

工人姐姐會唔會同BB講英文啊..就算中文唔好~英文都好丫!!!

試下叫工人姐姐播D中文卡通片俾佢睇丫..

希望幫到你啦...!!!

原帖由 anniemost 於 10-10-21 17:42 發表
thanks for your sharing !!!

我真係好擔心佢有語言障礙 , 因為我地2個都返工, 返到home都成8點, bb全日only 對住工人.

如果俾佢聽故事cd會唔會有幫忙呢??? ...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我阿仔就越大越退步,之前都會講下"ma" "ba""打打"之類,近排就淨係講"咩"
連肚餓都唔識表達....唉

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我睇完書講過唔好用野食氹 / 教 bb 講野, 但點解就唔記得

原帖由 joey211 於 10-10-22 13:10 發表
你個bb都唔係好差姐, 慢慢黎啦. 個個bb都唔一樣架.
我囡都唔係識多好多乍. 最叻講"架架架..."仲要係人教過佢講呢個字!
上星期教識左佢叫自己個名,而家問"你叫咩名",佢都識答"yingying"啦.
我地train佢既辦法係在餵食 ...

複式洋房

‎16個月細佬的語言天份:ENG: water, apple, ball, car, bus, please, thank you, bye bye,cat, dog,milk, spoon, bowl 中文: 打打, 爸爸, 媽媽,亞嫲, 亞婆, 伯伯,擺, 賣嘢,家姐, 姐姐,包包,總有其他自己的發音bu bu, we we,gauligulo 超攪笑........

複式洋房

唔...我個囡都講都一啲啦, 如:爸爸, 媽媽, 麻麻, MUM MUN, 水, 奶奶, 咀咀, 頭, 腳, 抱, BALL等等....
有時我都會介紹一啲用品俾佢識, 同時又會叫佢一齊講, 當然唔一定講得好好, 只係俾佢認識啫, 講多幾次佢就會記得嗰樣叫咩, 對佢黎講都已經叫做學習~
我兒甥2歲幾(返學)先開始講多咗野, 但佢其實明白好多野架, 只係未肯講啫~
你叫工人同佢講多啲英文啦, 等佢聽多啲都好~

複式洋房

我個囡識講,不過唔到有「需要」,都好少出聲!

近來經常要坐凳仔著鞋,就會說:要凳!

出街問佢落唔落地行,就會答:落 (唔落乜都唔講,死拉住你。。。)

爸、媽、狗(佢會叫「豆」)、燈、水、mum mum、車、波、餅、包...

唯一我聽得明o既歌仔就係:clean up! clean up!(一路執玩具一路唱!)

話說小朋友有分聆聽型,說話型,行動型!有o的小朋友好專心聆聽,自然少說話一點。。。

民房

請問有無人知幾時可以check到有無語言障礙呀? 在哪可取資料?
我個女依家17個月都唔肯講嘢, 只會bb話及用眼眨表達, 情緒又大, 不高興就會用頭撞地板..唉 好驚她有事

大宅

Same same~我個仔係6月25日出世。
講野只係幾個單字+bb話。
byebye吾肯做。
指令更加吾做!莫講話其他認知!成個bb咁~
原帖由 tingka2009 於 10-11-5 13:39 發表
請問有無人知幾時可以check到有無語言障礙呀? 在哪可取資料?
我個女依家17個月都唔肯講嘢, 只會bb話及用眼眨表達, 情緒又大, 不高興就會用頭撞地板..唉 好驚她有事 ...

複式洋房

我有朋友,等2歲打針時健康院轉介law~

原帖由 jezzyuen 於 10-11-5 23:34 發表
byebye吾肯做。

伯爵府

細老到而家連"ma ma"都無識講, 最勁講"mom mom"因為想食嘢, 尼兩日問佢食唔食呀, 佢就講"食食食", 超好笑.

only 講ball ball, 開燈, "色"燈, 開門, "色"門, ba ba, 車車. 好似無la.....

原帖由 Ekko 於 10-10-22 10:46 AM 發表
我果個都係近呢兩三星期先叫講多小小太空話咋....不過太空話得黎都未未地佢講咩既...

佢最叻講爸爸....之前其他所有既字詞都係好間唔中先會講,你叫佢講佢又唔講喎...呢排就會跟我地講野或者指住野黎講...指住蘋果叫" ...

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我果個625B 近兩三日終於識叫爸爸....
一識講就由朝嗌到晚,狂叫....叫到爸爸開心到飛上天...KAKAA (有興趣ADD 我 FB,我UPLOAD左佢淨係識叫爸爸段片上去 XDDD)

其他既呢就撞彩啦,全部都係BB話,但係叫佢講佢又唔講喎,唔叫佢講就係到狂講......... 仲有問佢野佢唔想又識擰頭,但都係唔出聲的...=,=

原帖由 jezzyuen 於 10-11-5 23:34 發表
byebye吾肯做。

大宅

Hi 各位, 多謝你地share 呀!
我囡囡而家好d啦...我地同工人姐姐不斷咁同佢講野, 佢有d進步啦, 佢而家識講: apply , banana (nana), 爸爸, 媽媽, dirty, ball ball, dog, 哥哥, 婆婆.....
but 佢唔係一見到就叫, 佢心情好就會叫...俾佢激死!

大家都要努力 !!!

複式洋房

原帖由 anniemost 於 10-11-15 12:14 發表
Hi 各位, 多謝你地share 呀!
我囡囡而家好d啦...我地同工人姐姐不斷咁同佢講野, 佢有d進步啦, 佢而家識講: apply , banana (nana), 爸爸, 媽媽, dirty, ball ball, dog, 哥哥, 婆婆.....
but 佢唔係一見到就叫, 佢心 ...

唔好心急, 佢地有時真係會睇心情先講, 不過佢地學野好快, 好快佢地就知唔可以淨係心情好先講, 加油~

首頁

尾頁

跳至