自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

智慧齒幾時出架 等我做定心理準備

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kammm_0520 於 10-10-22 12:47 發表
智慧齒幾時出架 等我做定心理準備

我出左果3只我自己都吾知佢幾時出既
另一只就照過知未出.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我剛脫左下面一隻, 要做手術聯針, 打針脫都不痛, 麻醉藥過左都不痛係有少少吾慣, 但面就腫左兩三日, 而家開始退腫, 下星期約左去拆線, 吾知拆線痛吾痛

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我4隻都脫晒..其中一隻要開刀..但係脫時4隻都唔痛..因為打針前會查一d麻醉藥係你d牙肉度..所以你唔會覺得打針痛..唔使開刀個3隻佢話咁快就脫了..每隻都係10幾分鐘到...止痛藥都唔使食...開刀個隻耐少少..之後佢俾左隻新既止痛藥我食..食左之後真係冇痛過...不過面就腫2 日咁囉

男爵府

原帖由 nikibabybaby 於 10-10-22 08:03 發表
我5年前已經知道上兩隻智慧齒生歪左,跟住怕痛唔理(一D都唔痛),之後有左呀B,隻牙突然BU出黎(少少痛),又唔理,依家隻牙頂到D牙玉好痛,擘大口都痛,想睇牙醫。。但係D
人話打果支痲醉針勁痛,係唔係GA。。 ...

視乎你隻牙生成點, 我果隻唔水開刀, 打針都唔痛. 剝完麻醉藥過後痛左半日度喇.

我覺得醫生手勢都有關. 我第二個醫生打針唔痛, 咁起碼成個過程唔水擔心.

珍珠宮

大廚勳章

我d智慧牙唔夠位生,所以歪歪地,成日有食物攝响果度,發炎+惡臭,痛苦非常,牙醫叫脫晒佢.我唔敢一次過脫四隻,所以只脫左邊上下兩隻(牙醫話一脫要一pair咁脫).

講真,打麻醉針都幾痛,而且脫牙的過程都幾恐怖,而脫完頭兩日都痛+流血.可能我果幾日都煲南瓜湯食,牙醫話個傷口復原得好快.

脫智慧齒係幾痛的,不過都只係幾日,脫完後唔再受發炎/臭味困擾,其實係值得的.而家我左邊牙已經無問題,而右邊因為無脫,所以仍然成日發炎+痛. 我諗我會去脫埋右邊的.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

打麻醉針只係少少痛, 我覺得成個過程係驚多過痛呀.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 pigpigyy 於 10-10-23 15:33 發表
打麻醉針只係少少痛, 我覺得成個過程係驚多過痛呀.

我打麻醉針打到牙肉都損咗,佢唔係打一針,係圍住隻牙打起碼四五針.唔知點解我覺得支針好似好粗咁.平時補牙打麻醉針反而OK.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

打針時會感覺"拍"一聲,但實則係冇聲的,"拍"的同時個人會彈一彈,塊面庳左,醫生會幫我按摩塊面,直到冇感覺便開始做手術,手術過程唔痛,但會feel到醫生好大力;手術後超痛,痛到訓唔到....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 blue_bird 於 10-10-23 15:01 發表
我剛脫左下面一隻, 要做手術聯針, 打針脫都不痛, 麻醉藥過左都不痛係有少少吾慣, 但面就腫左兩三日, 而家開始退腫, 下星期約左去拆線, 吾知拆線痛吾痛 ...

拆線唔!的,但超驚

大宅

好媽媽勳章

好想問下, 有冇媽咪d智慧齒好近神經腺呀? 我去了睇牙醫, 話我的智慧齒好近神經腺, 要轉介去醫院脫, 我好驚唔想脫, 但牙醫最好都係脫晒, 否則,第日手尾長! 有冇媽咪有類似的經驗分享下?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我脫過 2 隻, 打痲醉針唔痛, mock 牙果下都唔痛。 之後痲醉藥消左, 會有 d 痺痺地痛, 但都接受到。

成個過程我都好滿意。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我好幾年前脫過右下個隻, 要開刀, 打針係痛, 不過都係2-3下, 反面係佢開刀個陣我好驚, 雖然佢已經開左收音機, 又同姑娘傾計分散我注意..但真係好驚, 其間我FEEL到好似痛左小小, 佢就幫我補多支針...一個鐘頭搞掂, 之後佢比左止痛藥叫我即食...

個晚吞口水有D痛, 不過之後就冇事了, 一星期拆線, 唔痛.

不過我左面上下兩隻都生左出來, 一隻琅要開刀`, 一隻要拔, 不過我今次點都圾鼓唔起勇氣去~~唉~~~

伯爵府

我4只牙係不同時間脫晒, 最舒服係第一只, 最驚係前2個月最后個只, 因為要開刀縫針, 瞓低脫牙時真係好緊張, 仲唔肯開口比醫生; 但過程ok喎, 打咗3針麻醉藥, 少少痛, 脫牙過程當然唔痛, 前后用咗35鐘再縫針就走得.

麻醉藥過后食咗一次止痛藥, 再用冰墊"fu"面, 之后都無咩事, 晚餐就食軟飯, 係怕半夜會痛醒臨瞓再補一粒藥, 第二日已返工兼再無食藥; 面腫有少少啦, 唔太望真都唔覺, 3日后已完全消腫.

比起生仔, 脫牙好少事.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我4隻智慧牙都mok晒...

下邊2隻打橫生的...上面2隻就正常...

我既經驗係...左邊下面打橫生果隻..搵左個黃綠醫生...mok左2小時...痛到飛起...mok完都痛左2個weeks...成個月後先完全成常番

之後果3隻...搵左個老牙醫mok...上面果2隻..因為正常位...佢mok完我都唔知..只係覺得比人拉左一下

右邊下面打橫生果隻...老牙醫都只係用左唔夠15分鐘就mok到...mok完第二日已經唔太痛...1個week內完全正常...

左右2邊隻牙個case係一樣的..因為我係第一個牙醫度..佢幫我check晒2隻..照左x ray...佢想我係佢度mok晒2隻的...

不過因為太辛苦..我信佢唔過..mok左一隻之後我就搵第二個..
結果...第二個真係掂好多...

所以我覺得整牙,mok牙其實唔會好痛..最緊要搵個好牙醫

珍珠宮

打針已經痛,麻藥過後痛過生仔(開刀),食止痛藥準時過閙鐘,喊咗一晚,第二日塊面腫到象人咁,雙眼皮變單眼皮,腫咗一個禮拜,痛足一個月先叫無乜事,我只係脫咗一隻炸,此世難忘。

男爵府

智慧齒一定要脫架?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 kammm_0520 於 10-10-23 20:45 發表
智慧齒一定要脫架?

不一定~
如果顎骨有足夠的空間,讓智慧齒暢通無阻地順利長出,就不用脫
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

2018復活節勳章

"搵個好牙醫" 呢樣最重要!

子爵府

我有4隻, 先拔2隻(1邊), 真係超級痛! 個小嘴只係食蕉都痛! 果兩個星期真係無啖好食! 而且重麻痺! 我以為我下半世都會繼續痺, 好彩一個月之後... 無事
痛到咁, 我即刻打去比醫生, 取消下個月拔另外兩隻嘅 Booking呀

首頁

尾頁

跳至