心聲留言

跳至

首頁
12345...41

尾頁

男爵府

你的童年是怎樣過的?【珍貴懷舊圖片 】

我mama在我出世後幾個月就去世了~~ :cry:

大宅

Re: 你的童年是怎樣過的?

我童年時在一個可怕的環境中度過...

打罵、精神虐待、嘲笑、譏諷、歧視、羞恥、 排斥、沒有安全感、捱餓、恐懼、憂鬱、無助.....

以上都是十分貼切的形容

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

貓狗褓姆

幸褔快樂 !

記憶中爸爸一次也沒有打過我 ,媽媽就有 ,

小時候爸爸還時常帶我接觸大自然 , 行山 、 游水 …… .
但現在他年紀大了 , 又多病痛 , 真怕有一天他會離我而去 , 我不能接受 .

男爵府

我有一個哥兩個家姐,我地係阿麻揍大,我地細個都係比阿爸打,拖鞋,衣架,騰條打大

洋房

我細個都係比阿爸打
:oops: :-( :pint: :hammer: :angryfire: :sm: :chair: :tongue: :party: :sleep: :fighting1: :yawn: :mrgreen: :-?

侯爵府

我爸爸媽媽從小都沒有打我,但媽咪則日哦夜哦。:cry:

不過,對我影響最深的,是媽咪成日把我和其他親戚的子女比較,並在親戚面前謙虛得過份,常把我貶低,令我很沒自信。

其實我小學年年考第一,中學又考到入著名女校讀中學,但我媽咪則好像重沒有欣賞過我的努力和成績似的,所以我都是讀完大學出社會做事後,才開始懂得欣賞自已和比較有自信,但就錯失很多培養和發揮自己才能的機會。

現在身為人母,我就努力發掘囝囝的長處,欣賞他的成就,鼓勵他多說出心底話,培養他的責任感和同理心,包容他的無心之失,紏正他的錯處,使他能發揮他的才能和天份......!

大宅

我爸爸從小都沒有打我哋因為冇理我哋淨係响度飲酒,媽媽則日哦夜哦但冇教好我哋,所以我係九唔搭八環境長大.我係一隻社會寄生蟲
[img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_25.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_23.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_20.gif[/img]

伯爵府

好媽媽勳章

睡覺 寫道:
我童年時在一個可怕的環境中度過...

打罵、精神虐待、嘲笑、譏諷、歧視、羞恥、 排斥、沒有安全感、捱餓、恐懼、憂鬱、無助.....

以上都是十分貼切的形容

簡直和我一樣!! :-( :-( :-(
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

大宅

kitty,,,
同是天涯淪落人....一起哭ba la

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

六歲前跟住嫲嫲,雖然窮,但係好開心!
六歲個妹出世之後,就跟番個貪錢阿媽,日日又打又鬧,乜野都要俾個妹,完全被忽視! :-( :-(

洋房

我屋企都好窮架,細細個就要穿膠花,穿珠仔
:oops: :-( :pint: :hammer: :angryfire: :sm: :chair: :tongue: :party: :sleep: :fighting1: :yawn: :mrgreen: :-?

男爵府

童年?!都總算開心既!家是一間花生油廠,我們3姐弟每天放學回家,就要幫手煮飯(十幾人食既飯),洗衫,洗碗,做家務,如果廠方面忙,仲要去幫手(縫麻包、落花生、執貨、取柴),最勁係細佬,未夠10歲就識吒鏟車,鏟貨上貨車比客,一家人好忙,沒有什麼娛樂,但我們都忙得好開心。 :lol:

大宅

童年......唔開心嫁!!
最唔開心係讀小學...... :cry: :cry: :cry:

男爵府

童年好幸福快樂,我算乖巧,讀書成績又好好,小學時算係風頭躉,考到好的中學,識到班好好o既朋友,爸媽亦錫我,住公屋小康之家,可以話要乜有乜。
覺得媽媽好識去教仔女待人處世,記得五、六歲就同我講性教育,乜o野係愛滋病,o個排多d為情自殺案,已經叫我第時如果俾男朋友飛o左,千祈唔好自殺,大可以搵個第二個~~又叫我讀多d書,先可以搵份舒服又好pay o既工,先會識d好o既人,先會嫁到好老公,而且第時唔駛攤大手板問老公拎錢,仲話如果第時嫁個老公係無錢o既,都唔會逼佢俾禮金喎~~呢d都係媽咪o係我讀小學一年級時同我講~~
不過唔好o既係細個成日同妹妹鬧交~~

大宅

在家比亞爸打,返到學校比老師打,又比校長打,
因2月無交學費.

洋房

我有4兄弟姊妹,我地細個住喺七層高嘅公屋,雖然都有比阿爸打,但都算開心嘅,因為有好多小朋友出走廊同我玩.
囡囡立體手印仔

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

童年應該係快快樂樂既, 但係我就一d 都感受唔到。屋企冇錢, 阿媽又生幾個, 我日日除左返學之外, 一返屋企就係穿膠花, 湊細妹。隔鄰同我差唔多大既小朋友, 日日都有得去玩, 想買乜野都有, 我問親阿媽可唔可以去玩一陣, 阿媽就鬧到拆天咁滯, 玩玩玩, 剩係識得玩, 你唔駛湊細妹呀!!(我有幾個妹),當時我好記得, 大約7歲到啦, 要背住細妹, 企埋一邊, 睇人地玩。阿媽一心情唔好, 我就慘啦, 唔理岩唔岩, 佢都打左我先。

可能由於細個要湊妹妹, 我大左之後, 好憎湊細路, 唔係我老公勁恨有小朋友, 我真係唔會生。我成日同阿女講, 我第時一定唔會幫佢湊仔架, 我唔想成世人都係湊仔、湊仔、湊仔。

諗起童年, 好想喊!! :-( :-( :-(
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

別墅

mclam 寫道:
童年應該係快快樂樂既, 但係我就一d 都感受唔到。屋企冇錢, 阿媽又生幾個, 我日日除左返學之外, 一返屋企就係穿膠花, 湊細妹。隔鄰同我差唔多大既小朋友, 日日都有得去玩, 想買乜野都有, 我問親阿媽可唔可以去玩一陣, 阿媽就鬧到拆天咁滯, 玩玩玩, 剩係識得玩, 你唔駛湊細妹呀!!(我有幾個妹),當時我好記得, 大約7歲到啦, 要背住細妹, 企埋一邊, 睇人地玩。阿媽一心情唔好, 我就慘啦, 唔理岩唔岩, 佢都打左我先。

可能由於細個要湊妹妹, 我大左之後, 好憎湊細路, 唔係我老公勁恨有小朋友, 我真係唔會生。我成日同阿女講, 我第時一定唔會幫佢湊仔架, 我唔想成世人都係湊仔、湊仔、湊仔。

諗起童年, 好想喊!! :-( :-( :-(
:-( :-(
helen ;-)

大宅

老豆七成時間失業,呀媽狂車衣,朝七晚 12 來養我地! 我地得閒就幫手去抬d衫返來車 ,我八歲就曉車衣!

試過無錢買送 !人地肉檔見我地陰工就比d下欄我地!

老豆無賭本會打呀媽,一手將亞媽的玩醞食衣車推跌,有工又唔去做,日日發春秋大夢,水都唔曉煲 !
又成日同隔離嘈交,人地當我地係野人一樣,佢又中意報警話比人恐嚇,我豬龍車坐唔少,社工見唔少 !

比兩個字 童年 :慘 + 窮!

我長大後發誓唔會再比自己d仔女咁慘嘮 ! :-(
Msma

首頁
12345...41

尾頁

跳至