自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

侯爵府

樓主你係咪講緊相入面個女呀, 佢好靚女好可愛呀, 比我就唔捨得嬲佢喇, 慢慢教啦.....唔好勞氣.
原帖由 iki 於 10-10-25 20:59 發表
個女P.1, 做評估完全唔睇晒題目, 睇到要填個位就唔睇, 叫佢溫習就喊, 一喊就唔收聲, 做功課就要阿媽陪, 到評估就完全唔得, 個腦都唔知點解唔用嘅, 就嚟考試我都唔識點教佢 ...

珍珠宮

我都係好嚴厲既亞媽,我個仔如果失手89,已經比我打鑊甘!

不過我想講清楚一點,當大家高要求時,有冇對仔女高支援呀?

你地話佢上到小一點蠢點差,咁請問你地有冇係幼稚園時就好好訓練佢呢?如果冇,就係家長既責任喎!

人地用左三年kinder去裝備個細路,去到小一梗係識自動波啦,新手落場梗係咩都唔識架啦!

sorry,我見父母因為咁情況而話自己仔女蠢,我真係好反感!得罪晒

男爵府

畀面勳章

我剛剛都炳完我個仔一鑊, 佢p.1, 同佢溫中文dictation, 但呢頭寫完, 轉頭就唔記得點寫
不過我想講係, 我從來都唔會要求亞仔次次都要攞100分, 我只係要求佢識讀識寫, 就算佢默完返來攞唔到高分我都唔會話佢, 因為我知臨場失準會發生, 有時可能緊張寫唔出個字唔出奇, 但at least我同佢溫時佢要識囉~

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

水晶宮

好媽媽勳章

我仔舊年(P.1)上學期d成績都係麻麻地...不過每次默書測驗都比上一次好..
今年中文默左2次,第一次滿分,第二次扣左一分
英文舊年試過掉卷發脾氣唔默,今年第一次默書有95分

樓主唔好灰心,讀書呢條路好長,依家先係剛剛開始.

原帖由 VKwan 於 10-10-26 01:12 發表

你地話佢上到小一點蠢點差,咁請問你地有冇係幼稚園時就好好訓練佢呢?如果冇,就係家長既責任喎!

人地用左三年 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

所以我第日都prefer請補習老師教女, 免傷感情。

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

阿媽,74分都打,唔係嗎???

其實,我囡'羅,74分我都係唔開心,不過我都唔敢'now'佢,我仲讚佢添,不過我多錯會問番呢到典解錯,果度典解錯傘, 問佢可唔可以下一次高分d !

pinkpink

原帖由 tsung 於 10-10-25 21:44 發表
身同感受!我今晚先打完個仔一身,已提早溫習,中文測驗竟然只得74分(c grade) 好激氣!

珍珠宮

大廚勳章

放鬆d,唔好太盟,小朋友感覺到的,可能佢覺得有壓力又唔只點表達,所以哭.

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 kids411 於 10-10-26 02:58 發表
驚睇蝕 . . .

係啊,鬼叫人地天生麗質咩~ 

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

89分你就打鑊甘,你講真的?
你可以打得落手?你可以為咗分數打一個細路?

而家的父母不是受過教育嗎?
點解仲可以用呢種手法,對自己仔女。

我係外人,都好肉赤,你地真係信,打細路,細路就會乖,就會成續好。

成日話而家D細路無EQ,咁父母D EQ去晒邊?

原帖由 VKwan 於 10-10-26 01:12 發表

人地用左三年 ...

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

死啦,睇完你地寫D野,我好驚呀,明年到我啦,我女,做咩都慢過人,吃又慢,做功課又慢,第時上小學,都唔知點算

大宅

如果個個父母都好似你咁識諗,世界真係太幸福。

原帖由 kids411 於 10-10-26 02:11 發表
有時 D 家長會搵自己同人地比,
有 D 小朋友天生係醒 D,
有 D 係人地家長花左好多心機 / $,
我都知人係會比較,
不過要睇番自己處境.

仲想講,
有 D 人係越大越醒,
小聰明唔能夠用一世. ...

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

我自問自己唔係資優兒, 自己亦唔係天才, 又點會期望生個天才出黎??

自問以前既自己, 放落呢個咁變態既讀書年代, 分分鐘科科唔合格都似!! 你小朋友有70幾分, 佢分分鐘叻過你以前細個!! 打佢? 你試下同佢一齊考一次吖~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

如果真係蠢都唔緊要,知佢能力高但做唔到應有既水平仲激氣

慢慢教同睇下應該用乜方法令佢上心d,有時就係d媽咪忽略左以為應該個個都做到

加油呀~~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至