自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

第一次測驗小朋友真係唔習慣架~~~

我舊年同囡囡講唔識唔緊要, 唔好死諗難諗個答案, 總之識幾多做幾多, 就算有老師讀埋題目又點, 真係唔明就唔明, 只係望佢唔好為一條問題浪費時間.

今次份卷派左返黎, 你細心咁再同囡囡解一次題目, 等佢知道應該點睇問題先係重點, 鬧.......咪愈鬧愈唔明囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

咁都話佢蠢?媽媽,唔好咁對自己兒女啦!人黎架咋!唔係咩多功能機器黎!

再者小一都係review番幼稚園學過D野啫,如果你覺得佢學得衰,有否諗過係你之前無認認真真培養過佢教過佢?呢D唔係佢錯,係你錯囉!

你係一早要求個囡升到小一就要自動波好肯溫書做功課,全程唔駛你勞氣你陪佢既,咁呢D自動波既skill一早就响佢仲係一歲亞B時就培養啦!唔係ngou到佢依家升到小一就一野扯到個要求咁高囉!

佢蠢佢都唔想,因為係亞媽生成,佢達唔到亞媽個'標'佢都唔想,因為係亞媽從未落手同佢set好個program...你走黎費神怨佢鬧佢打佢,倒不如留番呢D野用落自己身上好過,唔好害佢.

同埋,分數呢D野好難話幾分就追到幾多分,一黎設計份卷既人(老師)梗係唔會想做份卷既人咁容易一百分滿分啦,否則整份卷黎做咩,都考唔到你...二黎父母永遠係一個唔識滿足既人黎,當你囡囡有幸攞到99分時,你自然又會怨佢,做咩淨番嗰一分都唔攞埋佢,又會怨佢錯埋D蚊滋野...各位大佬大家姐,唔該諗下自己人生中有幾多次考試默書測驗係科科一百分滿分過>?就算你地依家係番工係做家庭主婦係做人父母,問心你地依家有無做到一百分滿分先???有?有就唔會個囡or囝教極都只係攞七十幾八十分而唔係滿分啦!你自己都攞唔到一百分滿分,何來怨個仔女考唔到滿分一百俾你????

對仔女嚴格唔係靠睇分數去定,你要用分數黎衡量黎操練仔女既話,就唔好一味靠兇靠惡靠打!自問我呢期都好緊張個囝D分數,因為小五要呈分報升中,,,我囝仍然係肥佬一族,但我從來唔會鬧佢怨佢打佢為着佢攞唔到合格或高分俾我睇,佢攞到幾多分,合格我點都讚佢,肥佬既我會鼓勵佢同佢一齊諗計轉換下D溫書方法黎幫佢溫書同記到入腦,鬧同罰我都有,但唔係响呢樹用,而係真係佢無心機溫書,溫書走黎要去PEA去慢去扭計時我至鬧佢同罰佢,,,

讚無錯係唔可以亂咁讚,但鬧同打亦同樣唔係亂咁鬧同亂咁打囉!你用呢D絕招timing唔啱,弄巧反拙,依家個仔女仲細仲驚你啫,但驚得你幾耐?佢地十幾歲時都俾你侮辱話佢蠢又打又鬧慣咗咯,比着我都唔會再驚你當你呢D爛招唔係咩一回事啦!俾你迫到仔女讀好個小學,但中學衰&反你俾你睇,你咪搵緊自己笨囉!唔好咁玩自己同仔女,番學只求學習,學習只求知識,知識只求生存...番工從來無分數可言,你能唔能夠走去同你老細講你攞一百分要你老細奬你先?

水晶宮

原帖由 miriam 於 10-10-26 08:47 發表
第一次測驗小朋友真係唔習慣架~~~

我舊年同囡囡講唔識唔緊要, 唔好死諗難諗個答案, 總之識幾多做幾多, 就算有老師讀埋題目又點, 真係唔明就唔明, 只係望佢唔好為一條問題浪費時間.

今次份卷派左返黎, 你細心咁再同 ...

咪係囉!呢D至黎得實際嘛!佢搵唔哂嗰一百分時,你係知佢失分原因係唔小心、唔識、唔睇題...etc...你搵出個原因後,咪响佢呢D'弱項'度同佢執囉!佢唔識睇題,唔係佢錯喎,係佢仲未搵到個方法去令自己識得睇題,咁你咪俾方法佢同埋教佢點睇題目/解題囉!鬧佢怨佢又唔會無啦啦無師自通走黎識既,無人教又何來識做呢???唔好當仔女係神係萬能先得架!

珍珠宮

中文攞到7字頭, 好難的, 要明文章內容, 識睇, 識寫字, 作句, 比起英文仲難, 底唔好, 就算一早溫都無用.

妳有無問問, 仔仔同學中文幾多分呀.

原帖由 tsung 於 10-10-25 21:44 發表
身同感受!我今晚先打完個仔一身,已提早溫習,中文測驗竟然只得74分(c grade) 好激氣!

珍珠宮

得一就想二, 不過好多時父母都好難唔比較.

原帖由 rubyplk 於 10-10-25 22:56 發表

真係健康唔好學懷就夠啦

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 LILY媽咪 於 10-10-26 09:08 發表
中文攞到7字頭, 好難的, 要明文章內容, 識睇, 識寫字, 作句, 比起英文仲難, 底唔好, 就算一早溫都無用.

妳有無問問, 仔仔同學中文幾多分呀.

...

無錯,中文比英文梗難,而且仲要睇下份卷點設計評分,我個仔中文卷,錯一題,要扣10分,就算寫錯一個字都係扣10分

唔好因為低分就要動武,你動得幾多次,打在兒身痛在母身呀,唔好為一個分數去形響母子感情

你既付出成果,就係個仔比七十分你,已經好好回報,但相反呀仔既付出竟然係付黎你打一身,佢幾傷心呀

珍珠宮

原帖由 焱焱 於 10-10-26 07:53 發表
89分你就打鑊甘,你講真的?
你可以打得落手?你可以為咗分數打一個細路?

而家的父母不是受過教育嗎?
點解仲可以用呢種手法,對自己仔女。

我係外人,都好肉赤,你地真係信,打細路,細路就會乖,就會成續好。

成日話而家D細路無EQ,咁 ...
你有冇睇晒留言?我之前落左幾多心機我個仔咩程度你知唔知?我係嚴,但唔係盲目咁要求,我個仔英文科有初中程度,數學有四五年級程度,如果做份二年級既卷只有89,係咪要打鑊甘?當然,慶幸我個仔還未出現失手!

我只係想講,分數唔可以反映聰明與否,但某程度上反映父母做過幾多功夫。

珍珠宮

上星期測完驗, 尋日派了數學卷9字頭, 她說未能攞100分, 我說已好好, 媽咪好滿意, 再睇番份卷, 數學的文字題目出得有小小轉彎, 有些題目她都答中, 好意外對於p1生來說.

但關於中文, 她都事先張揚, 中文一定唔太好, 好多唔識答, 空了, 所以我唔會太興奮在意得或失, 佢係努力過, 而成績唔好, 已碼盡了力啦.

樓主, 睇番囡囡那裡出錯, 那麼在那裡教過, 一錯就丙就動手, 妳估小朋友有咩事, 仲敢唔敢同妳講.

原帖由 hoho0728 於 10-10-26 09:18 發表

無錯,中文比英文梗難,而且仲要睇下份卷點設計評分,我個仔中文卷,錯一題,要扣10分,就算寫錯一個字都係扣10分

唔好因為低分就要動武,你動得幾多次,打在兒身痛在母身呀,唔好為一個分數去形響母子感情

你既付出成果 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做阿媽緊張, 不出為奇. 不過根據如我老公呢類蠢人, 佢話佢地有個共通點, 就係越打越驚, 越驚越做得差. 小朋友受壓力又多數低D, 俾阿媽打鬧緊張就一定做錯.

至於標題條問題, 我一早有答案, 蠢, 一定係遺傳自男家! 所以, 唯有繼續耐心教導, 睇開D. 我女係蠢到, 我外家都覺架. 不過蠢人都有佢長處, 只不過未必係做功課同考試方面. 蠢, 就唯有同佢勤力D 玩少D.

而且樓主個女都唔一定係蠢, 只係未適應. 路很長, 鬧得勁自己都好傷身, 我自己都成日鬧, 飯食唔落, 頭暈頭頭, 心又壓住壓住, 真係自己至係最蠢, 呻完就算, 打打鬧鬧對事情(分數) 都無正面幫助的.

珍珠宮

原帖由 VKwan 於 10-10-26 01:12 發表
我都係好嚴厲既亞媽,我個仔如果失手89,已經比我打鑊甘!

不過我想講清楚一點,當大家高要求時,有冇對仔女高支援呀?

你地話佢上到小一點蠢點差,咁請問你地有冇係幼稚園時就好好訓練佢呢?如果冇,就係家長既責任喎!

人地用左三年kinder去裝備個細路,去到小一梗係識自動波啦,新手落場梗係咩都唔識架啦!

sorry,我見父母因為咁情況而話自己仔女蠢,我真係好反感!得罪晒

sorry,你的做法都好令人反感.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

原帖由 sasa@uk 於 10-10-25 21:51 發表
P1 得6歲乍喎?
其實係香港教育變態,唔關你個女事

非常同意
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會責備個仔蠢, 只會訓話佢唔小心, 唔勤力.

事實係仔女聰明與否, 轉數快定慢唔係佢既問題, 呢d係遺傳既問題, 阿媽蠢阿仔先會蠢, 報紙曾經登過一篇文章話因為智慧既DNA係X度, 即係話阿仔蠢係媽遺傳, 所以我打死都唔會鬧阿仔蠢.
Latte, 又名臭TE或臭喵

公爵府

傳統讀書方面計, 所謂真蠢, 即使父母做左幾多準備, 都係枉然架. 最多俾你平平穩穩七八十分上下. 真聰明, 父母唔使做幾多, 自然自動波. 失手時都會有九十甚至更高. 有些人天生係讀書料, 佢讀5min 好過你讀5小時.

不過呢兩種都只係佔好少數. 對大部份小朋友而言, 父母還是可以多做些幫助佢.

公爵府

如果一個蠢一個聰明點計先?

原帖由 veronna 於 10-10-26 09:48 發表
我唔會責備個仔蠢, 只會訓話佢唔小心, 唔勤力.

事實係仔女聰明與否, 轉數快定慢唔係佢既問題, 呢d係遺傳既問題, 阿媽蠢阿仔先會蠢, 報紙曾經登過一篇文章話因為智慧既DNA係X度, 即係話阿仔蠢係媽遺傳, 所以我打死 ...

水晶宮

原帖由 VKwan 於 10-10-26 09:26 發表
你有冇睇晒留言?我之前落左幾多心機我個仔咩程度你知唔知?我係嚴,但唔係盲目咁要求,我個仔英文科有初中程度,數學有四五年級程度,如果做份二年級既卷只有89,係咪要打鑊甘?當然,慶幸我個仔還未出現失手!

我只係想講,分數唔可以反映聰明與否,但某程度上反映父母做過幾多功夫。

你能慶幸幾耐...你可以保證未來十幾年巨都唔會失手...萬一失手點算...是否就是你下的功夫唔夠...再加多幾重功夫...很多小學學業優秀的小朋友...去到中學都會出現瓶頸位...如何面對...
學習過程...要學的不是如何去贏...而是要學習如何接受和面對...不能面對失敗的人生更痛苦...

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

你就是因为孩子不能把你在他身上所花的心血在分数上面体现出来,就要打他一身?因为他不应该在那么"低能"的测验考试上拿低分而向他动粗?
如是属实,如继续这样,我想即使你的孩子在P1已经有大学程度,你以后也很难"享仔福".因为你是在破坏一个小孩的心理,你只是在自私的层面上为你的孩子献出心血.
很可怜...

我只係想講,分數唔可以反 ...

珍珠宮

聰明梗係遺傳媽媽啦.
蠢當然係爹地啦.

原帖由 w_y 於 10-10-26 09:51 發表
如果一個蠢一個聰明點計先?

水晶宮

畀面勳章

agreed

~~~~

原帖由 kikiboy 於 10-10-26 09:43 發表

sorry,你的做法都好令人反感.

水晶宮

原帖由 w_y 於 10-10-26 09:41 發表
做阿媽緊張, 不出為奇. 不過根據如我老公呢類蠢人, 佢話佢地有個共通點, 就係越打越驚, 越驚越做得差. 小朋友受壓力又多數低D, 俾阿媽打鬧緊張就一定做錯.

至於標題條問題, 我一早有答案, 蠢, 一定係遺傳自男家! 所 ...

都係架!好似我囝咁,我囝本身有學障,不過都只係踩界嗰隻,上年四年班,我放手俾學校老師對我囝要求嚴格D,隻字寫唔靚就算寫啱都當錯字扣,測驗默書都跟番其他同學,唔再就佢,老師同佢講野都係唔再就住佢,,,結果我囝失敗咗幾次(中默唔合格,英默連環食蛋),結果我囝由好有神心自動波溫書去爭取分數變成本PEA同我講:"媽咪,我都唔介意自己零分既!"結果上年四年班佢真係連D小測都無心機考.

之後剛啱升小五前既暑假,我由佢今年六月小四下學期考完試後第二日開始,就每日同佢由幼稚園溫到小四D功課,唔理我覺得佢識唔識,我都要佢由幼兒班既習作開始做上去,每日至少做十頁紙,做完我幫佢改,佢錯咗我唔會鬧佢,見佢錯D咩唔識D咩,我就集中火力叫佢做多D嗰方面既習作,做到佢啱哂為止,,,成個暑假我係無鬧過佢唔識做定蠢囉...淨係不斷咁同佢講,依家媽咪同佢一齊練功,等自己聰明D叻仔D,升到小五無咁辛苦...結果我囝係好俾心機去做,講真平時叫佢做兩頁中文作業佢都嗌哂救命啦!反而呢個暑假日日至少十頁習作,佢都無怨言,仲好肯去做.

結果由九月到依家個幾兩個月,我囝自動波地做功課,唔駛我催亦唔駛我陪佢,佢做完自動波交俾我睇,溫書都要我叫佢溫,但佢又無扭計,又好肯去溫,至少好似噚日咁,同佢事先講明食完飯後要溫默書,佢食完飯我都未開聲要求,佢已經主動走黎問我係咪要溫書,叫我print我自己用excel打既中文抄字worksheets黎俾佢抄住溫,,,至少呢度佢心態唔同咗,比上年係積極番啦.

跟住之前我囝幾次中英默書,佢由小四全科零至十幾分,變成連背默全課中文都有六十二分,雖則僅僅合格,但我已經好開心...講真由零分變成廿七分,由廿七分變成六十二分,佢係有不斷進步喎!我仲怪佢鬧佢蠢既話咪會打沉佢囉!只係我會讚佢有進步之餘都會輔導下佢,好確實咁話佢知要進步落去,呢次六十二分,下次就要高分過呢次,,,至少同個仔build up番個target,而唔係質疑或貶低佢既能力囉!

相反,好似我細個咁,我媽真係見我同我哥攞九十九分會走黎質問做咩唔係攞一百分架!真係唔讚不特只仲會打甚至侮辱話係我地懶同蠢,,,我中三嗰年有次英文測驗真係難到全班得我一個人係合格,但唔高分只係僅僅合格,我媽都可以嬲到走黎我度,我瞓緊覺都俾我媽好激動好嬲咁拉我落床話我廢話我懶,話我呢間唔知咩學校黎(BAND 2喇喎),話我好攞咁低分,咁廢唔死都無用,,,,;中二嗰年我全班考第二,個個老師都讚我鼓勵我,我係好開心架,但一番到屋企同亞媽講,我媽又是無讚我,跟住又係質疑我話我咁既款都攞到第二名,仲話我只係攞第二名唔係第一名咋...跟住半句讚賞半下喜悅既表情都無,好似無事發生亦唔欣賞我既努力同能力咁唔理我,結果我嗰刻即時沉底,加加埋埋,之後佢再講咩話我係垃圾同PAT屎無分別呢類說話黎'激勵'我,我都唔再理佢,,,還掂我幾搏命佢都係咁話我架啦!結果見中五會考成績唔好(得四分),原本repeat中五,我都讀讀下都唔讀,寧願早早出黎打份文員工算,,,結果我真係覺得番工係比番學讀書開心百倍!

水晶宮

畀面勳章

同意分數唔可以反映個小朋友聰明與否,
但話反映父母做幾多功夫真係無法認同........

家陣係家長讀書定小朋友讀書呢 ?? 唔通分數
低就一定係家長唔夠勤力(同小朋友溫書) 嗎 ??

~~~~

我只係想講,分數唔可以反映聰明與否,但某程度上反映父母做過幾多功夫。 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至