自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呵呵呵, 一定啦

原帖由 LILY媽咪 於 10-10-26 09:56 發表
聰明梗係遺傳媽媽啦.
蠢當然係爹地啦.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇到個標題第一個諗法係....遺傳
無意冒犯...不過呢個係最合理解,前幾日我唔記得鬧我個仔乜野,佢話虎父無犬子...

其實樓主所講嘅並唔係反映個小朋友蠢,只係啱啱升小學未適應,呢個唔係聰明定係蠢嘅問題,請比d耐心...千祈唔好話佢蠢呀,呢個對佢日後有好大影響架。

水晶宮

好媽媽勳章

仔仔媽,

我地d仔今年都有進步,可喜可賀啊~
阿仔今年中英默加埋3次,中文一次滿分,一次扣左1分,英文都有95.

上年下學期我都鬧小左讚多左,鬧小左讚多左佢又反而乖左

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-10-26 10:05 發表

都係架!好似我囝咁,我囝本身有學障,不過都只係踩界嗰隻,上年四年班,我放手俾學校老師對我囝要求嚴格D,隻字寫唔靚就算寫啱都當錯字扣,測驗默書都跟番其他同學,唔再就佢,老師同佢講野都係唔再就住佢,,,結果我囝失敗 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

偶然失下手係好事.
到高年級, 除左聰明, 都要有些少運氣+狀態. 超級巨聲最叻果個, 都唔係次次唱得好.
尤其遲下果科通識, 真係叻都未必高分. 作文都係, 要睇改卷老師喜好. 所以, 有些事情還是看開一點好.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 iki 於 10-10-25 20:59 發表
個女P.1, 做評估完全唔睇晒題目, 睇到要填個位就唔睇, 叫佢溫習就喊, 一喊就唔收聲, 做功課就要阿媽陪, 到評估就完全唔得, 個腦都唔知點解唔用嘅, 就嚟考試我都唔識點教佢 ...

咁咪多d陪佢, 你都一起學, 多引導, 開心地學習, 個記憶會好深刻, 你不要急啦, 慢慢來!

珍珠宮

原帖由 54heima 於 10-10-26 09:54 發表

你能慶幸幾耐...你可以保證未來十幾年巨都唔會失手...萬一失手點算...是否就是你下的功夫唔夠...再加多幾重功夫...很多小學學業優秀的小朋友...去到中學都會出現瓶頸位...如何面對...
學習過程...要學的不是如何去 ...
升左班去到高小甚至中學,我既要求就梗係會調整架啦,你當我傻架咩?!我要求高,但亦會切合自己情況,自己亦會做好多功夫去支援。我除左成績要求高,亦都好注重品德、心理發展、抗逆能力,只不過係呢個post我冇刻意提遮!so far我個仔各方面發展都好穩定,多謝關心!

公爵府

父母的支持不單一同步向成功, 仲係一起面對失敗. 我真係要好好記住大家的話, 日日提醒自己! 謝謝你們. 心情開朗多了.

原帖由 DD仔 於 10-10-26 09:54 發表
你就是因为孩子不能把你在他身上所花的心血在分数上面体现出来,就要打他一身?因为他不应该在那么"低能"的测验考试上拿低分而向他动粗?
如是属实,如继续这样,我想即使你的孩子在P1已经有大学程度,你以后也很难"享仔福 ...

大宅

我都覺得唔應該迫得d小朋友咁緊, 小一就完全唔同晒幼稚園o既教程, 真係香港教育o既失敗, 小朋友o既壓力都唔可以睇少, 父母俾子女睇到自己咁緊張, 小朋友有問題都唔敢講出o黎喇, 咪唯有頂硬上, 開學2個月就話要考試, 佢地幼稚園都無咁樣試過, e ka一下子又話默書, 又話test, 大人都未必適應到喇, 何況得果6歲人仔, 已經係新學校環境, 新認識o既朋友, 新應付o既學習課程, 仲要應付埋家長o既擔心, 你地覺得會爆煲嘛? 自己諗返細個有無唔合格or唔識o既時候, 咁自己係咪蠢嘛?父母試下諗下小朋友o既心態, 就會明白佢地點解會唔慣, 迫佢加打佢只會令佢更加討厭學習!
至於有7x-8x分都要打o既媽咪, 真係唔敢認同, 次次都滿分, 仲有咩進步o既空間, 次次100分都讚到無o野讚喇, 同埋從小係咪應該要從失敗中知道自己錯咩呢?

大宅

至於標題條問題, 我一早有答案, 蠢, 一定係遺傳自男家! 所 ... [/quote]
 一定係!

禁止訪問

水晶宮

原帖由 patpat234 於 10-10-26 10:14 發表
仔仔媽,

我地d仔今年都有進步,可喜可賀啊~
阿仔今年中英默加埋3次,中文一次滿分,一次扣左1分,英文都有95.

上年下學期我都鬧小左讚多左,鬧小左讚多左佢又反而乖左

...

都係架!正面D去激勵鼓勵佢地做好D,佢地至會有動力去要求自己做好D嘛!好似我地番工咁,如果個老細日鬧夜鬧都係鬧爆你嫌你唔夠醒目,你都做到無哂癮啦!邊會做得好.

您囝囝真係好叻呀,我囝從未真正攞過八十分以上,但又真係唔怪得佢,之前佢有咁多事發生又咁多問題要去處理去改,講真對於佢地呢班仔黎講真係好大壓力既,,,所以真係要俾多D正能量佢地,等佢地都有多D力量去支持自己繼續進步落去啦.

我之前都唔知道我响暑假狂谷佢日日係咁做習作(習作我都買咗過千蚊...)係咪有效,,,但見佢呢期由開學到依家既表現,我覺得係有效果囉!至少佢真係無再做功課走黎扭計嫌辛苦,都好自動波一放學番黎自己拎功課做哂佢,星期五放學又會自動波自己做哂所有功課,唔再係拖到星期六日分幾日咁做啦!所以呢D成效/進步,我已經勁開心!

依家最擔心都係佢升中呈分嗰D問題...幫得幾多就幾多啦...雖則我地唔係考咩名校,但至少都希望佢响升中之前可以練到個學習心同方法出黎啦!等佢升到中學時都仲跟到,唔會太辛苦.

公爵府

上次有topic 話100分至合格, 尖子班滿分係120定130 啦. 陰功~~

次次100分都讚到無o野讚喇,

男爵府

絕對應同!
漫漫長路,有得追嘅!

原帖由 sasa@uk 於 10-10-25 21:51 發表
P1 得6歲乍喎?
其實係香港教育變態,唔關你個女事
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

公爵府

做家長真係好大壓力,
其實讀書考試,梗有d人叻d,
有人差d,
唔通個個都係天之驕子咩!!!
讀書差唔代表個小朋友差或者蠢,
作為父母應該好好發掘自己仔女既專長。

等待驗證會員

我個女今年P2, 回想上一年, 我都係嘔晒血,
成日諗點解佢會咁蠢, 我都唔係要佢高分, 佢科科都係 七八十分, 我都開心死.
但係個女都似一D都唔生性, 上堂唔專心, 反屋企做功課又唔識, 我教佢又教極都唔識.
好多時我嬲到直頭同老公講如果冇生過佢就好喇. 再激D真係好想自己死左佢, 好過日日咁勞氣.
其實呢 D 都係一時之氣, 負面情緒人人都會有, 同埋 P1 真係一個好辛苦既過渡期, 到左 P2 就會好 D. 今年我又講左個補習姐姐同阿女溫書, 真係好好多, 起碼我唔會因為自己情緒唔好而鬧佢.

珍珠宮

原帖由 iki 於 10-10-25 20:59 發表
個女P.1, 做評估完全唔睇晒題目, 睇到要填個位就唔睇, 叫佢溫習就喊, 一喊就唔收聲, 做功課就要阿媽陪, 到評估就完全唔得, 個腦都唔知點解唔用嘅, 就嚟考試我都唔識點教佢 ...

我囡都係 p1,上小學真係要 d 時間適應,你覺得好容易的事,在一個 6 歲小朋友就一 d 都唔易,所以真係要比 d 耐心,耐性! 如果幼稚園係開心校園就更加辛苦,或者同老師傾下點可以幫到佢!
現在只是開始,路還好長呢,慢慢黎啦!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

等待驗證會員

我個女今年P2, 回想上一年, 我都係嘔晒血,
成日諗點解佢會咁蠢, 我都唔係要佢高分, 佢科科都係 七八十分, 我都開心死.
但係個女都似一D都唔生性, 上堂唔專心, 反屋企做功課又唔識, 我教佢又教極都唔識.
好多時我嬲到直頭同老公講如果冇生過佢就好喇. 再激D真係好想自己死左佢, 好過日日咁勞氣.
其實呢 D 都係一時之氣, 負面情緒人人都會有, 同埋 P1 真係一個好辛苦既過渡期, 到左 P2 就會好 D. 今年我又請左個補習姐姐同阿女溫書, 真係好好多, 起碼我唔會因為自己情緒唔好而鬧佢.
建議你都請個補習姐姐, 自己冇咁辛苦亦唔會破壞你同個女既關係, 加油!!

珍珠宮

原帖由 靚豬豬 於 10-10-26 10:08 發表
同意分數唔可以反映個小朋友聰明與否,
但話反映父母做幾多功夫真係無法認同........

家陣係家長讀書定小朋友讀書呢 ?? 唔通分數
低就一定係家長唔夠勤力(同小朋友溫書) 嗎
??

~~~~ ...
你唔認同唔緊要,各人都有自己想法。我只不過想帶出一個信息,小朋友細時,父母係有100%責任去裝備佢,當佢年紀長大,當然就要慢慢自行慢慢對自己負上責任啦。

而裝備意思唔係單指溫習囉,係心態上,習慣上,行為模式,能力上都要長長間慢慢裝備架。

我知大家對我咁嚴格好反感,不過我仍然願意分享,如果有媽媽覺得可作參考咪參考囉,如果覺得係BULL SHIT,人各有志姐!

簡化過程如下:
我B仔未出世,我已日日按摩肚皮,同佢傾計,比音樂佢聽。幾個月開始就同佢看圖書,呢個習慣持續至今,有勁多課外知識和語文能力就係睇書獲得,唔係靠溫習架。講真語文能力,咁多就咁多,邊溫得黎?

佢未入學,我同佢玩上學遊戲,教識佢上學流程,發言要先舉手,又同佢玩做功課,所以佢自細都唔驚做功課,唔怕難題,亦用好積極心態去應付。上幼稚園第一WEEK,佢喊,我就比幅全家幅,用個八達通透明套帶住條頸度,話父母陪住你,目的係要佢有安全感,冇安全感,好難投入學校生活。

每日都好留意佢面口,佢上學開心與唔開心我都同佢傾計。遇著比老師鬧,我就同佢解釋老師係錫你所以管教你,教佢試下先改善XX事,睇下仲會唔會鬧?結果通常都冇野。家長切忌小事化大,有咩不滿,亦唔好講學校壞話。

一定要親自送佢學野,我發現細路有人欣賞至會有學習動力,B仔想佢叻仔比我睇,佢會好有心機學,而且半途而廢比例好少。細時上PLAYGROUP,我已觀察到由工人帶去既細路通常反應冇咁積極。

注重營養、生活習慣就更加唔洗講啦,我地到E+都係9:30睡。

坦白講,我有適當體罰,打之前必先發出3次警告,亦會講得好清楚咩事要打。打唔係亂掃,一定係趴低打PATPAT。

有咩要求,必先講清楚,亦要比個方法/指示佢跟。

最重要係每日都會有攬住佢既時間,就算打果日,都有擁抱時間。

PS.當然我都有失控,獅子吼既時候。

別墅

香港的教育制度太快, 剛剛讀小學一年班, 唔明白唔好鬧佢, 6歲人仔, 你想佢科科100分, 小心嚇到佢地冇晒學習信心呀!

男爵府

好媽媽勳章

講得好~完全同意~support

原帖由 焱焱 於 10-10-26 07:53 發表
89分你就打鑊甘,你講真的?
你可以打得落手?你可以為咗分數打一個細路?

而家的父母不是受過教育嗎?
點解仲可以用呢種手法,對自己仔女。

我係外人,都好肉赤,你地真係信,打細路,細路就會乖,就會成續好。

成日話而家D細路無EQ,咁 ...

首頁

尾頁

跳至