烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

哎... 早兩日已經落左豬腳入那煲薑醋度, 今日已經十二朝喇! 但依家d豬腳仍然硬硬的, 我d腳腳奶奶已經幫我做好曬汆水既過程, 拎過來後我怕d豬腳雪過又再汆多次水, 仲怕它難炆淋所以再刻意煮耐小小架啦!!!
第一日同昨日加埋都慢火煲左成三個幾鐘, 依家又煲多個幾鐘, 每次煲完我都有合上瓦煲蓋焗一晚唔攪它, 但點解它們仲係咁硬架??? (又唔可以合埋蓋煲, 試過滾瀉, 噴到周圍都係, 抺餐死) 有冇人可以救救我ar??? 我應該點做???...

男爵府

醒目開學勳章

係豬手...唔係豬腳...新鮮豬手多肉至會快淋但貴好o的.....冰鮮豬手要多D時間但平同無咁好味.....真係一分錢一分貨架
再會唔會太大件呀....cut細小小試o下

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我之前煲係就咁煲左d豬腳豬手3個鐘..
等佢諗哂先放落醋...
之後d手腳就入口即化咁滯

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 monmon616 於 10-10-28 09:06 發表
哎... 早兩日已經落左豬腳入那煲薑醋度, 今日已經十二朝喇! 但依家d豬腳仍然硬硬的, 我d腳腳奶奶已經幫我做好曬汆水既過程, 拎過來後我怕d豬腳雪過又再汆多次水, 仲怕它難炆淋所以再刻意煮耐小小架啦!!!
第一日同昨 ...

因為唔知你D豬手依家硬成點, 但如果有時間, 我覺得反而唔使煲咁耐, 而係一滾就熄火焗, 隔兩三個鐘又煲滾佢, 再熄火焗, 通常我自己閒時煲, 想一兩日內有得食就係咁做, 不過你啱啱生完, 有時間都要多多休息, 等有人幫手睇火才搞D豬手喇 ^ ^

首頁

尾頁

跳至