論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我昨日見左個現成工人, 佢都ok, 幾岩心水, 佢響hk做完左一份約(呢份約響星期六就到期), 咁岩就係響我隔離個屋苑做既, 不過佢個僱主就冇提早14日完約, 大假係比返錢佢既, 同埋個僱主一路都keep住佢passport, 當我問個工人拎信睇既時候, 佢就話個僱主要等佢最後一日走先比佢, 另我問佢拎僱主個電話想問下工作表現, 但佢就話個僱主唔肯比, 所以都冇得問。
個工人係bunbun, 25歲, 未結婚, 冇仔女, 又同意打"被"孕針既, 佢之前份約係照顧一個11歲既小朋友, 唔續約就係因為個僱主想個小朋友獨立wo, 我而家都唔知請唔請好~ 我老公就話再衰佢個僱主都捱左2年wo, 同埋佢完約既時間早, 因我又勁等人用, 想問下大家意見, 請唔請呢個工人好呢.......

伯爵府

照合約地址, 寫封信問工人既前僱主攞reference.

工人係好既, 我都會留, 唔留都盡量配合佢搵好僱主.

佢做得唔好, 我就唯有用封信去"腰脅"工人做好臨尾果個月.

就咁睇, 呢個工人點都有d野.

未必係僱主唔想俾, 係工人唔想俾你知o者.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我見左好多完約工人, 個個出來interview都一定手執passport+last contract俾我睇! 唔會話唔帶, 唔帶果d一定有問題!!!

大宅

個agent就話因佢仲未完約, 所以繼續keep佢passport同到最後一日先比信佢, 而家我都同個agent講話睇埋封信先囉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢唔任何參考文件,例如:ref letter,我唔會信佢,亦唔會考慮請佢

大宅

我領教過, interview 工人時, 佢又係25, 單身, 沒有仔女, 佢無passport, 無reference letter, 無聯絡前僱主方法. 但與同一個僱主做左4 年.

我就以為佢涯左4 年, 一定係好野, 就算佢咩都唔比我. 就立即簽左佢.

點知來到屋企, 不足1 個月即要返鄉下. 仲要收到幾封電話bill, 總共成為$10,000.

男爵府

回覆 3# cathy913 的文章

我試過in一個怏完約工人,工人比唔到僱主電話我又無信。佢有合約副本,我刻意記下工作地址,in完我去了工人的工作地址投入一封聯絡信給僱主住宅信箱,即晚佢僱主致電我話佢工人大致正常但情緒控制差,有時會發神經,所以唔想同佢續約。聽完僱主的話,我無同工人簽約。

大宅

死啦, 我好驚呀, 因平時都係得佢一個同我仔仔(2 YRS)...... 唉~ 但我又勁急, 又怕, 而家都唔知點算好~

珍珠宮

學到野啦.

原帖由 早兒媽媽 於 10-10-28 10:30 發表
我試過in一個怏完約工人,工人比唔到僱主電話我又無信。佢有合約副本,我刻意記下工作地址,in完我去了工人的工作地址投入一封聯絡信給僱主住宅信箱,即晚佢僱主致電我話佢工人大致正常但情緒控制差,有時會發神經,所以唔想同佢 ...

大宅

原帖由 lingling0601 於 10-10-28 11:07 發表
死啦, 我好驚呀, 因平時都係得佢一個同我仔仔(2 YRS)...... 唉~ 但我又勁急, 又怕, 而家都唔知點算好~

最緊要唔好心急, 當時我都係好心急, 因為亞仔當時得4 個月大.

炒左工人後, 我立即請左鐘點頂住. 現在等緊overseas maid, 希望老天爺可以可憐下我, 比我求到支好簽.

伯爵府

原帖由 lingling0601 於 10-10-28 11:07 發表

你都話工人工作在你附近的屋苑, 你咪行過去DUM封信俾工人既僱主囉.

係就係監介架喇, 不過總好過請左返來至浪費時間金錢精力去換人丫.

大宅

原帖由 LILY媽咪 於 10-10-28 11:18 發表
學到野啦.

我都學到野

大宅

原帖由 mylulu007 於 10-10-28 11:24 發表

你都話工人工作在你附近的屋苑, 你咪行過去DUM封信俾工人既僱主囉.

係就係監介架喇, 不過總好過請左返來至浪費時間金錢精力去換人丫.

唔係我唔想, 係佢個PROFILE冇詳細地址, 我好唔好問佢拎份合約黎睇呢?
而家我問左個AGENT, 話比我TEL NO.比佢個僱主, 希望佢可以打返TEL比我啦......

男爵府

唔好因為急就事但搵個工人返嚟. 一定衰. 好多人都係捱時間, 合約一完, 就唔續約, 完約唔代表工人無問題. 但咁近時間就完約, 而僱主又唔肯俾contact 同 reference letter, 就一定係工人有問題, 如僱主為免工人玩嘢而咁做, 呢個工人都唔好要.

大宅

原帖由 3509 於 10-10-28 12:08 發表

唔好因為急就事但搵個工人返嚟. 一定衰. 好多人都係捱時間, 合約一完, 就唔續約, 完約唔代表工人無問題. 但咁近時間就完約, 而僱主又唔肯俾contact 同 reference letter, 就一定係工人有問題, 如僱主為免工人玩嘢而 ...

有樣野我又唔明, 因多數合約期內都冇ANNUAL LEAVE放, 係早14日完約, 但佢都冇放到, 又冇早14日, 佢話個僱主比返錢佢WO, 咁如佢玩野, 個僱主都想早D比佢走啦... 同埋合約都可早40日完約嘛, 咁點解又要到最後一日先完呢? 仲有WO, 個AGENT話佢星期六完約, 咁佢果日上午一定要去灣仔度報到, 如唔係當佢過期居留WO....

男爵府

畀面勳章

唔好以為2年約衰極有個譜,有d僱主因為"等人用",咩都忍到架~呢度都見唔少:偷野、駁嘴、黑面、連meet小朋友都有媽咪問過應唔應該留,可能真係家家有本難唸的經掛~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 見本地工人, 有2樣嘢係要睇的, 以證明佢係唔係完約工人, 就係前僱主合約同護照, 賓嚟講好小會俾護照僱主keep的, 佢哋好識講法例, 而家佢話係本地完約你乜文件都睇唔到, 證實唔到, 全部都係得工人同agent講, 至小你都要睇到份合約吧? 哩啲要求絶對唔過份, 叫agent e-mail俾你, 最好有埋護照副本. 有前僱主資料咪即管問下前僱主囉.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

比我就唔簽佢。如果個工人係OK,僱主都唔會咁衰唔肯比電話。

原帖由 joanie731 於 10-10-28 12:58 發表
唔好以為2年約衰極有個譜,有d僱主因為"等人用",咩都忍到架~呢度都見唔少:偷野、駁嘴、黑面、連meet小朋友都有媽咪問過應唔應該留,可能真係家家有本難唸的經掛~ ...

大宅

lingling0601

上一個工人我都係keep佢passport同到最後一日先比信佢,係因為

1.佢借左我錢
2.佢做野ok,但黑面,沒有問過我,就自己開冷氣

雖然佢無大錯,我都用左佢2年,因為唔想搵個仲衰的工人

但佢走左之後,我收到三間財務公司信

好彩封reference letter, 我有寫地址同電話,如果下過傭主打電話黎,我會話佢D衰野俾佢知

不過,我諗佢都唔咁俾封reference letter俾下過傭主睇

所以封reference letter一定要有,但有時D工人可以做封假野俾你,最好都要聯絡前僱主

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb4f.lilypie.com/5n7Cp8.png[/img][/link]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我媽以前偷野印, 黑面, 借錢, 一布走天涯, 放完假就病. 只當時急請人, 唯有用住先. 涯到完約, 因唔憤比多個月佢.

件野係就係完約, 叫3姑6婆同媽講人情, 媽都唔續約.
佢無癮自己揾到工. Her selling point: 蒸,煮,炸,炒,炆,燉,焗, 全部掂. Actually: 係我或媽煮嘅, 佢棟係後面發夢.

佢敢比我telephone new boss???

Oh forgot, 呢彈野
Singapore 2 years,
HK 2 years,
HK 2 years,
Mother's 2 years.

唔係斷約嘅.

首頁

尾頁

跳至