自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

政府表明,如公眾假期「撞正」是周六,是不可以補回的,有文員致電電台稱,這安排對他們不公平。

該名女聽眾表示,他們改行5天工作制時,平日返工時間要增加,由早上9時至傍晚6時,有時更要無償加班,所以他們是要付出,才可獲得周六休息。她批評政府,如公眾假期「撞正」周六就不能補回,是剝削他們,並不公平,令他們受到損失。

行政長官曾蔭權今年農曆新年時,承諾會研究如果法定節日與周日重疊,補假是否一定要在周六,因政府已推行五天工作制。而明年元旦日、年初三、耶穌受難節翌日及國慶日均與周末重疊。

勞福局張建宗昨日表示,政府表明,只有公眾假期「撞正」周日才會補假,周六不算假期,所以不能補回。

唔知會唔有議員幫我地呢d打工仔爭取呢,雖然我唔係五天工作制的,但如果爭取成功都係全港小市民的佳音

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

呢樣又真係應該要爭取, 依家好多人都5天工作, 無理由無補假lor.

大宅

男爵府

畀面勳章

Support 補假!!

子爵府

公眾假期撞正周六都算,最慘係撞正周日又被安排補周六.

男爵府

我都覺得應該要補假..我返5天的..

過時過節想去旅行..咁岩又星期六日咁答住..姐係焗我再請假姐..

侯爵府

我覺得返五日工嗰D已經好好啦, 假期撞正星期六有幾何吖!
難為返六日工嗰D,淨係可以係 假期撞正星期六 先有得放。

我發覺衣家D人係吾係都吠政府,唉.....!

珍珠宮

外傭有得補架喎~

咁點解HK打工仔冇呀? 大細超?

男爵府

好媽媽勳章

本來公司係5.5工作, 早年公司改返5天, 但每人每日要多返半個鐘補數...假期撞正星期六我地即係痛雙重損失

原帖由 hellomag 於 10-10-28 13:17 發表
我覺得返五日工嗰D已經好好啦, 假期撞正星期六有幾何吖!
難為返六日工嗰D,淨係可以係 先有得放。

我發覺衣家D人係吾係都吠政府,唉.....! ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

明明係2件事,老闆可以補架,做乜唔叫老闆補要叫政府做野

當然有得補我都好高興,我都係5天工作架

大宅

乜依家大部份工都返五日既咩??
咁我返5.5日長短周咪好慘? 嗚~

星期六銀行都開架喎, 咁又有得補咪唔駛旨意去銀行整野?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 215702 於 10-10-28 13:23 發表
本來公司係5.5工作, 早年公司改返5天, 但每人每日要多返半個鐘補數...假期撞正星期六我地即係痛雙重損失

對呀, 你唔講差d都唔記得, 以前長短週放5:30pm, 而家5日放6pm架!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章

咁都嘈, 香港人真係好煩呀!
人地的規定既然係撞正公眾假才有得補
機制係咁喎
唔可以因為你返一至五就改吧?
如果好似d salon, 閒日off的
咁政府難道又要逐個為他們安排補假嗎?

男爵府

希望可以爭取到啦, 星期六無得補真係好唔公平

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-10-28 13:21 發表
外傭有得補架喎~

咁點解HK打工仔冇呀? 大細超?

唔同喎, 外傭係返6日架ma

子爵府

唔只呀,年假都少左3日.真係計到盡.

原帖由 newcook 於 10-10-28 13:36 發表

對呀, 你唔講差d都唔記得, 以前長短週放5:30pm, 而家5日放6pm架!

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 hellomag 於 10-10-28 13:17 發表
我覺得返五日工嗰D已經好好啦, 假期撞正星期六有幾何吖
難為返六日工嗰D,淨係可以係 假期撞正星期六 先有得放。

我發覺衣家D人係吾係都吠政府,唉.....! ...

YES ~~~~

如果返 5日半果 d 公司, 咪多左假..........

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無都無辦法, 有就當然好

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁不如唔好返5日, 改返返6日會唔會好d,冇咁複雜. 大家又唔洗平日返多半個小時喎.

講唔公平, 咁放公眾假期同放勞工假巳經係唔公平啦. 咁政府點解又唔全部統一都係公眾假期或勞工假期, 返勞工假個d咪仲慘.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我公司都仲係5.5天工作,所以影響不大!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

首頁

尾頁

跳至